Denisa Neagu vrea să o întâlnească pe Angela Merkel pentru a-i spune povestea ei. Românca de 32 de ani a sosit în aprilie 2013 în Duisburg-Marxloh.
A aflat de la prieteni că aici poți să îți construiești un viitor mai bun. A locuit într-o cameră de 17 metri pătrați. Plătea 250 de euro pe lună, deși împărțea locuința cu încă patru. Aici s-a născut primul ei copil.
Germana a învățat-o relativ ușor, iar engleza o știa încă din România, așa că s-a angajat rapid ca femeie de serviciu. Prin salariul de la locul de muncă reușește să își întrețină familia.
Sprijin financiar primește și de la Jobcenter, încasează asigurarea Hartz IV și alocațiile pentru copii.
Conform cotidianului Die Welt, ea așteaptă cu nerăbdare data de 25 august, când cancelarul german Angela Merkel va vizita cartierul ei, în cadrul unui eveniment de dialog social.
În cartierul Marxloh din Duisburg trăiesc peste 12.000 de imigranți din sud-estul Europei.
Situația problematică din Duisburg este înrăutățită de faptul că cei mai mulți dintre aceștia nu dispun de asigurare de sănătate.
La începutul luni iunii, vicecancelarul Sigmar Gabriel a vizitat zona și a stat de vorbă cu reprezentanții bisericii catolice care se ocupă de sprijinirea imigranților.
Gabriel le-a atras atenția imigranților români și bulgari că, în calitate de cetățeni UE, ei beneficiază de o asigurare medicală gratuită, însă pentru asta trebuie să ia legătură cu ambasadele celor două țări de pe teritoriul Germaniei.
Imigranții au răspuns că procedura este complicată și durează prea mult, chiar dacă reprezentanții bisericii catolice i-au avertizat că fără asigurare nu vor fi tratați de medicii și spitalele din Germania.
Cancelarul german Angela Merkel va discuta timp de două ore cu imigranții din Marxloh.
„În acest cartier al Duisburgului nu putem vorbi despre un stat de drept”, avertizează și reprezentanții poliției locale, care se confruntă zilnic cu atacuri fizice și verbale din partea imigranților.
Poliția vorbește despre grupuri organizate, în special libaneze, care se ocupă cu trafic de droguri și taxe de protecție.
„Imigranții din România și Bulgaria sunt folosiți pentru furat. În special copiii sunt racolați în acest scop. Există zone de No-Go, unde nici un polițist nu are voie să intre singur. Noi cerem o strategie de toleranță zero”, a anunțat purtătorul de cuvânt al poliției Duisburg, Ramon van der Maat.
Viceprimarul din Marxloh se implică personal pentru ajutorarea românilor și bulgarilor, dar nu înțelege de ce aceștia nu sunt integrați pe piața muncii.
„Până în 1989 a existat un zid din beton în interiorul Europei. Acum, pentru unii cetățeni ai UE am înlocuit acel zid cu unul al respingerii?”, a declarat Claus Kronke, pentru sursa citată.
Denisa Neagu vrea să spargă acest zid și să îi arate cancelarului strada ei, însă ea nu a fost „acreditată” la ora de dialog social, astfel că problemele ei nu vor ajunge la urechile Angelei Merkel.