O dronă rusă lansată peste Kiev în noaptea de Revelion purta inscripția „La mulți ani”, spune șeful poliției din Kiev

01 Ian 2023
O dronă rusă lansată peste Kiev în noaptea de Revelion purta inscripția „La mulți ani”, spune șeful poliției din Kiev

Ucrainenii au aplaudat de la balcoane în timp ce apărarea lor antiaeriană se lupta cu rachetele și dronele rusești în primele ore ale anului 2023, scrie Reuters.

Comandamentul forțelor aeriene ucrainene a declarat că a distrus peste noapte 45 de drone Shahed fabricate iranian -- 32 dintre ele duminică după miezul nopții și 13 sâmbătă târziu. Aceasta s-a adăugat la 31 de atacuri cu rachete și 12 lovituri aeriene în toată țara în ultimele 24 de ore.

Președintele rus Vladimir Putin a semnalat că nu încetează atacul său asupra Ucrainei, într-un discurs sumbru și sfidător de Anul Nou, care a contrastat cu un mesaj plin de speranță de recunoștință și unitate din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În timp ce sirenele răsunau la Kiev, unii oameni au strigat de la balcoane: „Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!”

Fragmente din rachetele si dronele folosite în atacul din noapte au provocat daune minime în centrul capitalei, iar rapoartele preliminare au indicat că nu au fost răniți sau victime, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, pe rețelele de socializare. Atacurile de sâmbătă devreme au lovit clădiri rezidențiale și un hotel din capitală, ucigând cel puțin o persoană și rănind peste 20.

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat pe Twitter: „Rusia a atacat cu rece și laș Ucraina în primele ore ale noului an. Dar Putin încă nu pare să înțeleagă că ucrainenii sunt făcuți din fier”.

În linia frontului din estul provinciei Donețk din Urkaine, trupele au ciocnit pentru noul an. Soldatul Pavlo Pryzhehodskiy, în vârstă de 27 de ani, a cântat la chitară o melodie pe care a scris-o pe front, după ce 12 dintre camarazii săi au fost uciși într-o singură noapte.

„Este trist că, în loc să se întâlnească cu prietenii, să sărbătorească și să-și facă cadouri unul altuia, oamenii au fost forțați să caute adăpost, unii au fost uciși”, a declarat el pentru Reuters. "Este o tragedie uriașă. Este o tragedie uriașă care nu poate fi iertată niciodată. De aceea Anul Nou este trist."

Într-un șanț din apropiere, soldatul Oleh Zahrodskiy, în vârstă de 49 de ani, a spus că s-a înscris ca voluntar după ce fiul său a fost chemat să lupte ca rezervist. Fiul său se afla acum într-un spital din orașul din sudul Dnipro cu o leziune cerebrală, în timp ce tatăl său conducea frontul.

„Este foarte greu acum”, a spus el, reținându-și lacrimile.

"La Mulți Ani"

Andrii Nebytov, șeful poliției din Kiev, a postat o fotografie pe aplicația sa de mesagerie Telegram, care arată ceea ce a fost descris drept o bucată de dronă folosită într-un atac asupra capitalei, cu un semn scris de mână în limba rusă care spunea „La mulți ani” .

„Această epavă nu se află pe front, unde au loc bătălii aprige, aceasta este aici, pe un teren de sport, unde se joacă copiii”, a spus Nebytov.

Rusia a bombardat orașe ucrainene și a ucis mii de civili de când Putin a ordonat invazia sa în februarie, susținând că Ucraina este un stat artificial a cărui perspectivă pro-occidentală amenința securitatea Rusiei. De atunci, Moscova a pretins că a anexat aproximativ o cincime din Ucraina.

Operatorul de rețea Ukrenergo a declarat duminică că ziua precedentă a fost „dificilă” pentru lucrătorii săi, dar că situația electrică este „sub control” și că întreruperile de urgență nu au fost implementate.

Separat, Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din sudul Rusiei, la granița cu Ucraina, a declarat că bombardamentele peste noapte la periferia orașului Shebekino au distrus case, dar nu au fost victime.

Presa rusă a raportat, de asemenea, mai multe atacuri ucrainene asupra părților controlate de Moscova din regiunile Donețk și Lugansk, oficialii locali spunând că cel puțin nouă persoane au fost rănite.

Agenția de presă de stat RIA din Rusia a citat un medic local care a afirmat că șase persoane au fost ucise în momentul în care un spital din Donețk a fost atacat sâmbătă. Autoritățile pro-ruse din Donețk au mai spus că o persoană a fost ucisă de bombardamentele ucrainene.

Reuters nu a putut verifica rapoartele. Nu a existat un răspuns imediat din partea Kievului, care aproape niciodată nu își revendică în mod public responsabilitatea pentru niciun atac în interiorul Rusiei sau asupra teritoriilor controlate de ruși din Ucraina.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră