O adolescentă britanică militează pentru mai multe emoji-uri cu ochelari: "ar fi o mare schimbare în viața oamenilor"

03 Noi 2022
O adolescentă britanică militează pentru mai multe emoji-uri cu ochelari: "ar fi o mare schimbare în viața oamenilor"

Lowri Moore, o elevă britanică, se luptă de ani de zile împotriva stigmatiztării copiilor care poartă ochelari. Cea mai recentă bătălie: ea cere crearea de emoji-uri „mai cool” pentru a reprezenta oamenii care poartă ochelari, scrie RTLInfo.

La doar treisprezece ani, tânăra se poate lăuda deja că l-a inspirat pe gigantul american Disney pentru filmul său „Encanto”, a cărui eroină poartă ochelari. Campania sa „GlassesOn” a avut un mare succes printre mii de tineri și părinți din întreaga lume.

Acum, un nou gigant american este în vizor: organizația responsabilă cu crearea emoji-urilor, aceste mici desene, deseori fețe rotunde și galbene, care pot fi de exemplu integrate în mesaje, e-mail-uri sau pe rețelele de socializare.

Lowri, din Nottinghamshire, în centrul Angliei, a scris companiei Unicode Consortium, o organizație non-profit cu sediul în California, pentru a crea o opțiune de a adăuga ochelari la emoji-urile existente.

Oamenii cred că în zilele noastre copiii nu sunt stigmatizați pentru că poartă ochelari, dar, în realitate, mulți refuză să poarte ochelari pentru că se tem că vor părea „diferiți și necool”, spune școlarița întâlnită de AFP. Studiile arată că copiii care poartă ochelari au șanse cu 35% mai mari de a fi hărțuiți la școală.

Cu toate acestea, lipsa ochelarilor atunci când sunt necesari poate avea consecințe dăunătoare. "Nu poți învăța cum trebuie, iar asta îți va limita oportunitățile și probabil că vei avea mari dificultăți în viață pentru că nu ți-ai purtat ochelarii. Nu este corect", spune Lowri indignat.

Lupta fetei pentru emoji-uri a început când mama ei, Cyrilyn, a încercat să găsească un emoji care să-i reprezinte fiica. „S-a uitat la cei care ar fi putut să mă reprezinte, dar a găsit doar o poză cu +tocilar+”. În timp ce continua să caute, a dat peste o bunica și o profesoară, care evident că nu m-au reprezentat deloc”, și-a amintit Lowri.

„Nu trimite o imagine foarte pozitivă, așa că cerem doar să existe o opțiune de a adăuga ochelari la emoji-urile existente”, explică ea, arătând o copie a scrisorii pe care a trimis-o Consorțiului Unicode.

„Aș dori să văd o opțiune de a adăuga ochelari pe fețele emoji, deoarece cineva le poate schimba deja culoarea pielii sau a părului”, a scris ea.
Singurul emoji actual disponibil copiilor poate fi „dăunător pentru ei, deoarece participă la diseminarea unui stereotip negativ foarte greu de distrus”, a adăugat ea, în această scrisoare din care a transmis o copie, miercuri, la sediul Google și Meta din Londra

Lupta lui Lowri a început în 2019, când ea a scris o scrisoare gigantului de divertisment Disney, cerându-i să arate mai multe personaje care poartă ochelari în filmele sale.

Doi ani mai târziu, eroina filmului „Encanto” Mirabel Madrigal a apărut pe ecrane cu ochelari. Directorul său, Jared Bush, a recunoscut că s-a inspirat din scrisoarea școlii britanice.

„Sunt cel mai mare fan al tău, ești foarte inspirantă pentru mine”, a răspuns el, adăugând că și-ar fi dorit să-i fi putut spune mai devreme, dar a trebuit să păstreze secretul până la lansarea filmului.

Pentru munca ei, Lowri a fost aleasă anul acesta drept „Activista Anului” de către Agenția Internațională pentru Prevenirea Orbirii (IAPB).
Pentru copiii care au nevoie de ei, a nu purta ochelari îi poate împiedica să-și dezvolte în mod corespunzător vederea și poate cauza probleme de sănătate care pot fi prevenite.

Pentru Jessica Thompson de la IAPB, activismul lui Lowri ajută la evidențierea acestor pericole. 

„Dacă ai dificultăți în a vedea, ai dificultăți în a învăța”, a spus ea pentru AFP. Purtarea ochelarilor este „cel mai eficient” gest de sănătate pentru școlari, prin „reducerea riscului de eșec școlar cu 44%” , adaugă ea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră