O actriță din Norvegia riscă 3 ani de închisoare pentru că a spus că bărbații nu pot fi lesbiene

19 Dec 2022
O actriță din Norvegia riscă 3 ani de închisoare pentru că a spus că bărbații nu pot fi lesbiene

Tonje Gjevjon este actriță si regizor de film lesbiană care a făcut intenționat comentariul pentru a critica legile Norvegiei privind discursul instigator la ură, scrie FoxNews.

O femeie din Norvegia riscă până la trei ani de închisoare pentru acuzații de discurs instigator la ură, după ce a spus că un bărbat nu poate deveni lesbiană. 

Tonje Gjevjon, regizor și actriță lesbiană, a fost informată pe 17 noiembrie că este investigată pentru că a vorbit împotriva proeminentei activiste norvegiene Christine Jentoft pe Facebook. Jentoft este o femeie transgender (un bărbat care se identifică drept femeie) care se referă adesea la ea însăși ca o mamă lesbiană.

Jentoft a acuzat anterior o altă femeie, Christina Ellingsen, de transfobie pentru o afirmație similară. Ellingsen este, de asemenea, cercetată și riscă trei ani de închisoare dacă va fi găsit vinovată.

Postarea de pe pagina de Facebook a lui Gjevjon aflată sub investigație spunea: „Este la fel de imposibil ca bărbații să devină lesbiene, precum este ca bărbații să rămână însărcinați. Bărbații sunt bărbați, indiferent de fetișurile lor sexuale”.

Gjevjon a spus că și-a postat intenționat mesajul pe Facebook pentru a atrage atenția asupra legilor Norvegiei privind discursul instigator la ură.

Comentariile lui Gjevjon par să fie investigate pentru că se încadrează într-un amendament din 2020 la codul penal al țării care a adăugat „ identitatea de gen și expresia de gen” în categoriile protejate împotriva discursului instigator la ură. Persoanele găsite vinovate de discurs instigator la ură riscă o amendă sau până la un an de închisoare pentru observații private și maximum trei ani pentru comentarii publice. 

Activiștii pentru drepturile femeilor, inclusiv Declarația Internațională a Femeii din Norvegia, a cărei reprezentantă Ellingsen este, au susținut că amendamentul a subminat libertatea de exprimare și de exprimare în țară. 

Nu este prima dată când Gjevjon vorbește despre subiecte controversate legate de gen și drepturile femeilor.

 Anul trecut, Gjevjon s-a confruntat cu Anette Trettebergstuen, ministrul culturii și realității din Norvegia, susținând că interpretarea greșită a identității de gen și a sexului biologic are implicații „dăunătoare” și „discriminatorii” pentru femei, în special pentru lesbiene.

„Se va asigura ministrul egalității că drepturile omului ale femeilor lesbiene sunt protejate, arătând clar că nu există lesbiene cu penis, că bărbații nu pot fi lesbieni, indiferent de identitatea lor de gen și va sfârși prin a aranja mizeria identității de gen lăsată în urmă de politicile guvernul anterior?” întrebă Gjevjon. 

„Nu împărtășesc o înțelegere a realității în care singurele două sexe biologice trebuie înțelese ca sex. Identitatea de gen este, de asemenea, importantă”, a răspuns Trettebergstuen. 

Prima acuzație de discriminare din Norvegia centrată pe identitatea de gen a fost depusă în 2018. Cazul s-a concentrat pe o femeie transgender care s-a plâns că i s-a cerut să nu facă duș în vestiarul femeilor dintr-un centru sportiv, potrivit organizației de știri conduse de femei Reduxx. 

Cazuri similare au apărut în toată Europa, inclusiv în Finlanda, unde un caz privind libertatea religioasă a văzut creșterea tensiunilor între libertatea de exprimare și susținătorii LGBTQ.

În martie, deputatul finlandez Päivi Räsänen și episcopul luteran Juhana Pohjola au fost achitați de toate acuzațiile în cazul lor. Räsänen s-a confruntat cu trei acuzații de agitație etnică pentru un pamflet din 2004, pentru că a participat la o discuție la o emisiune radio în 2019 și, cel mai recent, pentru că a postat pe Twitter o imagine a Bibliei.

Într-un tweet din 2019, Räsänen a pus la îndoială sponsorizarea de către biserica ei a unui eveniment LGBTQ Pride și a pus un link către o postare pe Instagram cu o fotografie cu Romani 1:24-27, care numește relațiile între persoane de același sex „rușinoase”.

Pohjola s-a confruntat cu o acuzație de agitație etnică pentru că a găzduit un pamflet scris de Räsänen pe site-ul bisericii sale, în mod similar, critic la adresa bărbaților și femeilor gay. 

Norvegia este considerată una dintre cele mai liberale țări din Europa pentru persoanele LGBTQ, permițând oamenilor să-și schimbe legal sexul fără a fi nevoie de un diagnostic medical.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră