"Nu ne așteptam" de ce cutremurul din Turcia și Siria i-a surprins pe experți

07 Feb 2023
"Nu ne așteptam" de ce cutremurul din Turcia și Siria i-a surprins pe experți

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit Turcia și Siria luni în zori, ucigând cel puțin 2.300 de oameni. A urmat o replică de o intensitate aproape la fel de mare, un eveniment rar, scrie BFMTV

Cutremurul i-a surprins pe experți. Un cutremur cu magnitudinea 7,8 în Turcia și Siria a ucis luni cel puțin 2.000 de persoane, înainte de a fi urmat de o replici de 7,5 grade, aproape la fel de intens ca primul. Un fapt rar.

Primul cutremur, care s-a produs peste noapte de duminică spre luni, a avut loc la nivelul faliei Est-Anatoliei, în estul Turciei, unde două plăci tectonice se întâlnesc.

Este o „graniță tectonă majoră între Anatolia și Europa”, explică Centrul Național Stiințific din Franța pe site-ul său. „Mișcările lor relative, de ordinul a 2 cm pe an în prezent, provoacă acolo în mod regulat cutremure devastatoare”, indică centrul de cercetare.

Un „cutremur major pentru regiune”

Dacă apariția unui cutremur în această zonă nu este așadar surprinzătoare, intensitatea acestuia, situată la 7,8 pe scara Richter, este pe de altă parte puțin frecventă în această regiune.

„Cutremurul din această noapte a surprins comunitatea seismologică din cauza amplorii sale”, a declarat Martin Vallée, seismolog la Institutul de Fizică a Pământului din Paris, pentru BFMTV.

Seismologul Jérôme Vergne este de acord: este un „cutremur major pentru regiune”. Această zonă „nu se rupsese cu un cutremur de această magnitudine din secolul al XII-lea, chiar dacă am avut cutremure majore în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea”, explică el pentru BFMTV.

Cutremurul nu este foarte adânc, doar vreo cincisprezece kilometri, dar aceasta nu este a priori o veste bună pentru specialist. „Deoarece această focalizare este relativ aproape de suprafață, accelerațiile și mișcările solului sunt și mai mari”, spune el.

Un al doilea cutremur aproape la fel de puternic

Primul cutremur a fost urmat de numeroase replici, inclusiv un cutremur cu magnitudinea 7,5, care a avut loc luni dimineața târziu. „Este un scenariu la care nu ne așteptam”, asigură BFMTV Martin Vallée, seismolog la Institutul de Fizica Pământului din Paris.

Specialistul indică că un cutremur „aproape întotdeauna are replici”, dar că un al doilea șoc aproape la fel de intens ca primul este rar.

Se întâmplă foarte rar în acest context în care cutremurul în sine a fost deja foarte puternic”, spune el.

„S-ar fi crezut că (primul) cutremur datorită magnitudinii sale eliberează toate tensiunile care au fost acumulate în pământ”, dezvoltă el.

De acum înainte, seismologul se spune că este îngrijorat, în timp ce primul cutremur a ucis deja peste 2.000 de oameni conform unui raport provizoriu. „Din cauza dimensiunii sale, sunt de așteptat alte daune de la acest al doilea cutremur”, avertizează el.

Mai ales că mai pot apărea și alte șocuri. „Putem să sperăm că vor scădea în amploare”, se așteaptă el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră