Premierul Greciei, Alexis Tsipras a declarat ca actuala criza economica poate fi comparata cu dictatura coloneilor din perioada 1967-1974. Comparatia arata tensiunea care domneste in viata sociala a tarii dar si pozitia lui Tsipras fata de acordul impus de UE acum o luna.
Anii in care junta militara a impus un regim dictatorial si in care adversarii politici, mai ale cei de stanga, au fost trimisi in inchisori sau asasinati reprezinta o perioada neagra in istoria Greciei.
Pana in momentul loviturii de stat Grecia era o monarhie dar regele Constantin a fost nevoit sa abdice si sa plece in exil. Un referendum din 1974 abolea pentru intotdeauna monarhia in tara.”
In istoria Greciei inlaturarea de la putere a militarilor reprezinta o recastigare a suveranitatii nationale, o reinstaurare a democratiei.
”Patriotismul democratic al acelei ere este o inspiratie pentru noi astazi,pentru eforturile poporului nostru de a recastiga suveranitatea si independenta tarii, ce au fost pierdute in timpul acestei crize economice” spune Tsipras premier al guvernului dar si lider al Syriza, partid de extrema stanga .
Planul impus de UE, extrem de dur si cu multe restringeri economice pentru populatie, a provocat numeroase nemultumiri in tara iar liderul Syriza considera ca acordul UE a dus la pierderea independentei.
Tsipras insista pentru restrucurarea -reducerea datoriei, SUA si FMI au aceiasi pozitie dar oficialii UE nu accepta acest lucru. In octombrie, Grecia si UE vor avea o noua runda de negocieri tocmai pe aceasta tema iar primele ajutoare venite de la BCE incearca sa stabilizeze cat de cat situatia financiara a tarii.
Totusi ,dincolo de calculele economice, este clar ca Grecia nu este dispusa la un program de austeritate ce se anunta a dura multi ani si ,probabil, in toamna criza ,politica , in primul rand, va reizbucni.
Declaratiile lui Tsipras dar si a altor oficiali greci anunta o noua incercare de forta cu pozitia intransigenta a UE.