Noul consens politic al Europei: trebuie să producem mai multe arme

24 Mai 2024
Noul consens politic al Europei: trebuie să producem mai multe arme

Războiul din Ucraina a schimbat gândirea – atât în ​​rândul politicienilor, cât și al publicului – asupra necesității de a cheltui mai mult pentru apărare, scrie Politico

Publicul european și politicienii sunt de acord că țările UE ar trebui să facă mai mult pentru a crește producția de arme.

Asta arată rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru , obținut în prealabil de Politico.

Invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu mai bine de doi ani a schimbat dramatic retorica cu privire la cheltuielile pentru apărare, împingând-o pe agenda blocului, adesea în detrimentul altor domenii de politică, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice.

Atât guvernele, cât și oamenii obișnuiți răspund la război.

Eurobarometrul a constatat că 77% dintre cei chestionați susțin o politică comună de apărare și securitate între țările UE, în timp ce 71% sunt de acord că UE trebuie să-și consolideze capacitatea de a produce echipament militar.

Politicienii sunt în general de acord cu privire la acest lucru.

Printre liderii UE, există „un consens covârșitor cu privire la scopul de a ne asuma o mai mare responsabilitate pentru securitatea și apărarea noastră”, potrivit unui proiect al Agendei Strategice – un document convenit la fiecare cinci ani care explică obiectivele blocului.

Oficialii naționali îl finalizează sub coordonarea președintelui Consiliului European, Charles Michel, și se vor reuni din nou vineri. Scopul este de a-l prezenta liderilor UE luna viitoare.

Efortul va „crea o piață internă pentru produse și servicii de apărare, sporind capacitatea de producție și încurajând achizițiile comune”. 

Dar creșterea producției de arme înseamnă creșterea cheltuielilor pentru apărare. Țările europene au sporit cheltuielile de aproximativ un deceniu – de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014 –, dar ritmul s-a accelerat semnificativ datorită presiunilor fostului președinte Donald Trump și apoi invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

NATO spune că anul acesta două treimi din cei 32 de membri ai săi vor îndeplini obiectivul alianței de a cheltui cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Acum, țări precum Marea Britanie și Polonia cer ca acest lucru să meargă și mai sus.

„Este timpul ca lumea să se trezească. Și asta înseamnă să traducem acest moment în planuri și capacități concrete. Și asta începe cu așezarea bazelor pentru o creștere a cheltuielilor la nivel de alianță pentru descurajarea noastră colectivă”, a spus secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps.

Agenda strategică a UE abordează, de asemenea, unde să găsești banii suplimentari de cheltuit pentru apărare.

Proiectul include „un nou fond de apărare pentru proiecte europene” prin extinderea mandatului Băncii Europene de Investiții. Este ceva la care miniștrii de finanțe din UE lucrează deja, modificând regulile băncii pentru a facilita împrumuturile proiectelor de apărare.

Proiectul menționează, de asemenea, „posibilitatea unor obligațiuni de apărare ale UE”. Cu toate acestea, țările frugale conduse de Germania nu sunt dornice să extindă împrumutul comun al UE.

Propunerea nu menționează utilizarea numerarului de la Mecanismul european de stabilitate, care oferă ajutor financiar de urgență pentru membrii zonei euro. Aceasta este o idee care plutește în jurul Bruxelles-ului, dar care nu a câștigat acțiune.

Schimbarea în gândirea apărării a fost determinată de războiul din Ucraina, iar sondajul Barometru, realizat în aprilie, găsește un sprijin copleșitor pentru a ajuta Kievul.

Oferirea de ajutor umanitar este susținută de 87% dintre cei chestionați, 70% susțin lovirea Rusiei cu sancțiuni și 60% aprobă finanțarea de către UE pentru achiziționarea și furnizarea de echipamente militare Ucrainei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră