O nouă variantă COVID-19 extrem de contagioasă, NB.1.81, care a provocat un val de spitalizări în China și în alte regiuni din Asia, a fost confirmată și în Statele Unite, inclusiv în New York. Deși nu pare să provoace forme mai grave ale bolii, experții avertizează că este mult mai transmisibilă și ar putea evita mai eficient protecția oferită de vaccinuri. În acest context, administrația Trump a anunțat că intenționează să limiteze dozele anuale de rapel anti-COVID doar la vârstnici și persoane din categoriile de risc, iar CDC a retras recomandarea vaccinării pentru copiii sănătoși și femeile însărcinate, scrie New York Post
O nouă variantă COVID-19 extrem de contagioasă, care a provocat o creștere semnificativă a spitalizărilor în China, a fost detectată acum și în Statele Unite, inclusiv în New York City, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Noua variantă, denumită NB.1.81, a fost identificată pentru prima dată în SUA la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, în rândul călătorilor internaționali. CDC a precizat că numărul cazurilor este încă prea mic pentru a putea fi urmărite în estimările oficiale privind răspândirea variantelor, însă experții avertizează că evoluția virusului în China arată că acesta se transmite mai rapid decât alte tulpini dominante ale infecției respiratorii.
Specialiștii urmăresc cu atenție varianta NB.1.81, după ce aceasta a devenit tulpina dominantă în China în acest an, generând o creștere accelerată a cazurilor în întreaga Asie.
Autoritățile din Hong Kong au anunțat că numărul cazurilor de COVID-19 a atins cel mai înalt nivel din ultimul an, în contextul unei „creșteri semnificative” a prezentărilor la camerele de urgență și a spitalizărilor din ultima lună, cauzate de această variantă.
În ultimele patru săptămâni, au fost raportate 81 de cazuri grave, dintre care 30 de decese. Marea majoritate a pacienților afectați au fost adulți cu vârsta de peste 65 de ani.
În China continentală, procentul pacienților care s-au prezentat la camerele de urgență cu simptome de COVID-19 s-a dublat în ultima lună — de la 7,5% la peste 16%, potrivit autorităților sanitare. De asemenea, procentul celor spitalizați din cauza COVID-19 s-a dublat, depășind 6%, conform publicației de stat China Daily.
În ciuda acestor date, autoritățile controlate de Beijing din Hong Kong au minimalizat importanța variantei, susținând că aceasta nu pare să fie mai periculoasă decât cele anterioare.
„Ceea ce observă în China, Hong Kong și alte regiuni unde această variantă s-a răspândit rapid este o creștere a numărului de spitalizări”, a declarat Dr. Amy Edwards, profesoară de pediatrie la Facultatea de Medicină a Universității Case Western Reserve, pentru CBS News.
Testările efectuate de CDC în aeroporturi au evidențiat amploarea răspândirii virusului, arătând că persoanele infectate cu această variantă au călătorit prin China, Japonia, Coreea de Sud, Franța, Thailanda, Țările de Jos, Spania, Vietnam și Taiwan.
Administrația Trump intenționează să restricționeze administrarea dozelor de rapel anti-COVID la persoanele vârstnice și alte categorii cu risc crescut.
Ca și alte forme ale COVID-19, noua variantă poate provoca tuse, durere în gât, febră și oboseală.
Subhash Verma, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea din Nevada, a remarcat însă că noua variantă „pare să aibă un avantaj de creștere, ceea ce sugerează că s-ar putea răspândi mai ușor.”
„Cu alte cuvinte, este mai transmisibilă”, a declarat ea pentru CBS News.
Atât Verma, cât și Edwards au afirmat că tulpina nu pare, cel puțin deocamdată, să provoace forme mai grave ale bolii.
Noua variantă de COVID-19 a generat valuri de infectări în Asia, inclusiv în Thailanda, unde un cetățean american a călătorit înainte de a fi testat pozitiv în SUA.
Dr. Edwin Tsui, directorul Centrului pentru Protecția Sănătății din Hong Kong (CHP), a declarat că această variantă „nu trebuie tratată cu superficialitate”, avertizând autoritățile sanitare din China și din alte țări că există dovezi care sugerează că virusul ar fi evoluat astfel încât să evite și mai eficient protecția oferită de vaccinurile anti-COVID.
„CHP va continua să monitorizeze îndeaproape situația variantelor, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, și va rămâne vigilent în fața posibilei apariții a unor tulpini mai virulente sau care nu mai corespund structurii vaccinurilor existente”, a precizat el într-un comunicat.
Avertismentul vine în contextul în care administrația Trump a anunțat un plan de limitare a administrării anuale a vaccinurilor de rapel anti-COVID la persoanele vârstnice și alte grupuri vulnerabile.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a anunțat marți că nu va mai recomanda vaccinarea anti-COVID pentru copiii sănătoși și femeile însărcinate.