Într-un act de solidaritate, fermierii au donat în scopuri caritabile ulei de măsline în valoare de aproximativ 1.000 de euro, scrie European Conservative.
Fermierii au ieșit din nou pe străzile din Madrid duminică, 17 martie, pentru a cere schimbări în politica agricolă a UE și încheierea programului de mediu al Agenda 2030 al ONU . Aproximativ 80 de tractoare au condus prin inima capitalei până la Ministerul Agriculturii, unde poliția păzea ușile și acoperișul clădirii. Dar protestul a fost complet calm și pașnic.
Fermierii continuă să solicite mai multă flexibilitate, reglementări de mediu mai puțin stricte și o birocrație mai ușoară din partea Politicii Agricole Comune (PAC), care decide cu privire la cerințele pentru subvențiile fermierilor.
În solidaritate cu consumatorii, fermierii au livrat și o donație de 27 de sticle de ulei de măsline de cinci litri organizației caritabile Messengers Of Peace, deoarece, după cum au declarat presei, prețul crescut al alimentelor de bază din bucătăria spaniolă înseamnă acum că „doar persoanele cu un putere de cumpărare foarte mare” s-ar putea bucura de el.
În ceea ce privește prețul uleiului de măsline, care a crescut cu 130% în 2023, fermierii dau vina direct pe reglementările de mediu. „Nu ne lasă să creștem, nu putem colecta măsline, prețul crește, dar nu din cauza secetei, ci pentru că nu ne lasă să avem grijă de câmp”, a spus un fermier pentru El Debate.
Mulți fermieri au venit la protest împreună cu familiile lor.
„Copiii trebuie să vadă asta și să apere ceea ce este al lor. Ei sunt viitorul”, a spus un fermier.
Un altul a declarat pentru El Debate : „Fiica mea studiază enologia [studiul vinurilor] și la universitate îi învață Agenda 2030 până în punctul în care încearcă să dea vina pe fermieri pentru această situație”.
Alți fermieri s-au plâns că cerințele mai stricte pentru bunăstarea animalelor și accentul pus pe drepturile animalelor venit de la Bruxelles subminează agricultura și îngrijirea peisajelor europene.
„Animalele nu au drepturi, stăpânii lor au”, a spus un fermier. „Nu poți proteja animalele mai mult decât oamenii, ele știu ce au de făcut prin natura lor.”
Un altul a subliniat rolul pe care pășunatul animalelor îl joacă în îndepărtarea tufișurilor care alimentează incendiile forestiere, afirmând că fără animale „Spania ar arde”.
Luis Cortés, coordonatorul Uniunii Sindicatelor Fermierilor și Crescătorilor care a organizat protestul, a declarat pentru El Debate că fermierii vor ca Politica Agricolă Comună „să fie agrară”, nu ecologică.
Modificările minore aduse PAC anunțate de la Bruxelles vinerea trecută nu i-au mulțumit pe fermierii care intenționează să-și ridice în continuare vocea.
„Ne vom întoarce, nimeni nu ne ascultă”, a reiterat unul dintre participanți.
Los agricultores aragoneses se dejan sentir en la tractorada de Madrid: "No somos delincuentes"
— Alba Lobera (@mundo_viperino) March 18, 2024
"Había autorización para que entren los tractores, pero los han retenido hasta pasadas las 12.20. Todo para que la protesta dure menos y haya menos afección" pic.twitter.com/sVJwp3G7M7