Un înalt diplomat rus de la ONU demisionează: „Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea”,

23 Mai 2022
Un înalt diplomat rus de la ONU demisionează: „Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea”,

Boris Bondarev, consilier al Reprezentanței Permanente a Rusiei, a trimis un e-mail colegilor diplomați pentru a-și anunța demisia, spunând că „niciodată” i-a fost „atât de rușine” de țara sa, scrie AFP citată de Le Figaro


Un diplomat rus cu sediul la Geneva care se opune războiului împotriva Ucrainei și-a anunțat demisia, spunând într-o scrisoare făcută publică că "niciodată" nu i-a fost "atât de rușine" de țara sa, potrivit mai multor surse concordante.

Boris Bondarev, consilier al Reprezentanței Permanente a Rusiei a trimis un e-mail colegilor diplomați pentru a-și anunța decizia, care a fost dezvăluită de ONG-ul UN Watch și confirmată de mai multe surse diplomatice.

„În cei 20 de ani ai carierei mele diplomatice am văzut diferite întorsături în politica noastră externă, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea ca la 24 februarie a acestui an”, când Rusia a invadat Ucraina, scrie el.
Boris Bondarev - al cărui nume apare în documentul oficial al diplomaților la ONU de la Geneva - spune că lucrează în Ministerul rus al Afacerilor Externe din 2002 și din 2019 pe malul lacului Geneva.

Un război „agresiv”

„Războiul agresiv declanșat de Putin împotriva Ucrainei și, într-adevăr, împotriva lumii occidentale, nu este doar o crimă împotriva poporului ucrainean, ci și, poate cea mai gravă crimă împotriva poporului rus, cu litera Z îngroșată care ne blochează toate speranțele și perspectivele pentru o societate liberă și prosperă în țara noastră”, se arată în scrisoarea publicată de ambasadorul olandez pentru dezarmare, Robert Gabrielse, însoțită de cuvântul „Curajos!”.

Această demisie care, conform mai multor surse, nu este prima a unui diplomat rus din aceleași motive, dar este, fără îndoială, cea mai publică, ar trebui să-i încurajeze pe alți colegi să urmeze exemplul, a subliniat directorul UN Watch, Hillel Neuer.

„SUA, Marea Britanie și UE ar trebui să preia conducerea în lumea liberă și să creeze un program care să încurajeze mai mulți diplomați ruși să dezerte, oferind protecție și securitate financiară și un loc în care să se stabilească acelor diplomați și familiilor lor”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră