NewYorkTimes: Un video arată trupe ucrainene ucigând soldați ruși prizonieri

07 Apr 2022
NewYorkTimes: Un video arată trupe ucrainene ucigând soldați ruși prizonieri

Un cadru foto dintr-un video postat online luni arată soldați ucraineni la locul unde soldații ruși au fost executați în jurul datei de 30 martie.

Un video postat online luni și verificat de The New York Times pare să arate un grup de soldați ucraineni ucigând trupele rusești capturate în afara unui sat de la vest de Kiev, scrie New York Times

„E încă în viață. Filmați acești tâlhari. Uite, e încă în viață. Gâfâie”, spune un bărbat în timp ce un soldat rus cu o jachetă trasă peste cap, aparent rănit, este văzut încă respirând. Un soldat îl împușcă pe soldat de două ori. După ce acesta continuă să se miște, soldatul îl împușcă din nou și se oprește.

Cel puțin alți trei soldați ruși aparent, inclusiv unul cu o rană evidentă la cap și care are mâinile legate la spate, pot fi văzuți morți lângă victimă. Toți poartă camuflaj, iar trei au banderole albe de braț purtate în mod obișnuit de trupele ruse. Echipamentele sunt împrăștiate în jurul lor și există pete de sânge lângă capul fiecărui bărbat.

Soldații stau întinși pe drum la câțiva metri de un BMD-2, un vehicul de luptă de infanterie folosit de unitățile aeriene ruse. Unora par să le fi scos jachetele, pantofii sau căștile. Mai în sus, se văd și alte vehicule distruse.

Videoclipul a fost filmat pe un drum chiar la nord de satul Dmytrivka, la aproximativ șapte mile sud-vest de Bucha, unde descoperirea a sute de cadavre de oameni în haine civile în ultimele zile a generat acuzații că trupele ruse au ucis civili în timp ce se retrăgeau.

Uciderile par să fi fost rezultatul unei ambuscade ucrainene a unei coloane ruse care a avut loc în sau în jurul datei de 30 martie, în timp ce trupele ruse se retrăgeau din orașele mici de la vest de Kiev, care au fost scena unor lupte aprige de săptămâni. Oz Katerji, un jurnalist independent, a postat pe Twitter videoclipuri și imagini cu coloana distrusă pe 2 aprilie și a scris că soldații i-au spus că rușii au fost prinși în ambuscadă cu 48 de ore mai devreme.

Ministerul Apărării al Ucrainei a postat de asemenea pe Twitter despre distrugerea convoiului rus, numind-o „lucrare precisă” a forțelor ucrainene. „Aceștia nu sunt nici măcar oameni”, spune un soldat ucrainean în videoclip în timp ce merge printre vehiculele distruse, adăugând că doi locotenenți ruși au fost luați prizonieri.

Soldații ucraineni sunt identificabili după insingele cu steag și benzile albastre și repetă „slavă Ucrainei” de mai multe ori. Unitatea lor este neclară, dar în videoclipul crimei, unul dintre bărbați se referă la unii dintre ei drept „băieți din Belgravia”, probabil referindu-se la un complex de locuințe numit Belgravia, situat la câteva sute de metri de incident.

O agenție de presă ucraineană care a postat un videoclip cu consecințele ambuscadă din 30 martie a descris-o ca fiind opera „Legiunii Georgiene”, o unitate paramilitară de voluntari georgieni care s-a format pentru a lupta în numele Ucrainei în 2014.

Alte stiri din Externe

Ultima oră