NewYorkTimes: SUA și NATO se luptă pentru a înarma Ucraina și a-și reumple propriile arsenale: 20 din cei 30 de membri NATO și-au „epuizat potențialul de arme”

27 Noi 2022
NewYorkTimes: SUA și NATO se luptă pentru a înarma Ucraina și a-și reumple propriile arsenale: 20 din cei 30 de membri NATO și-au „epuizat potențialul de arme”

Occidentul a crezut că un război de artilerie și tancuri în Europa nu se va mai întâmpla niciodată și a micșorat stocurile de arme. A fost greșit, scrie New York Times.

Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, națiunile europene au luat „dividendul păcii”, reducându-și drastic bugetele de apărare, armatele și arsenalele lor.

Odată cu ascensiunea Al Qaeda, aproape un deceniu mai târziu, terorismul a devenit ținta, necesitând diferite investiții militare și forțe mai ușoare și expediționare. Chiar și angajamentul îndelungat al NATO în Afganistan nu seamănă cu un război terestru din Europa, greoi pe artilerie și tancuri, despre care aproape toate ministerele apărării credeau că nu se va mai repeta.

Dar s-a repetat.

În Ucraina, genul de război european considerat de neconceput cosnumă stocurile modeste de artilerie, muniție și apărare antiaeriană a ceea ce unii din NATO numesc „armatele bonsai” ale Europei, după micii copaci japonezi. Chiar și puternicele State Unite ale Americii au doar stocuri limitate din armele pe care le doresc și de care au nevoie ucrainenii, iar Washingtonul nu este dispus să deturneze armele cheie din regiuni delicate precum Taiwan și Coreea, unde China și Coreea de Nord testează în mod constant limitele.

Acum, la nouă luni de la începutul războiului, nepregătirea fundamentală a Occidentului a declanșat o luptă nebună pentru a furniza Ucrainei ceea ce are nevoie, în timp ce reaprovizionează stocurile NATO. Pe măsură ce ambele părți explodează armele și munițiile într-un ritm nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial, competiția pentru a menține arsenalele la limită a devenit un front critic care s-ar putea dovedi decisiv pentru efortul Ucrainei.

Cantitatea de artilerie folosită este uluitoare, spun oficialii NATO. În Afganistan, forțele NATO ar fi putut trage chiar și 300 de cartușe de artilerie pe zi și nu ar fi avut griji reale cu privire la apărarea aeriană. Dar Ucraina poate trage mii de cartușe zilnic și rămâne disperată pentru apărare aeriană împotriva rachetelor rusești și a dronelor fabricate de iranieni.

„O zi în Ucraina este o lună sau mai mult în Afganistan”, a spus Camille Grand, expert în apărare la Consiliul European pentru Relații Externe, care până de curând a fost secretar general adjunct al NATO pentru investiții în apărare.

Vara trecută, în regiunea Donbas, ucrainenii trăgeau între 6.000 și 7.000 de cartușe de artilerie în fiecare zi, a declarat un înalt oficial NATO. Rușii trăgeau între 40.000 și 50.000 de cartușe pe zi.

Prin comparație, Statele Unite produc doar 15.000 de cartușe în fiecare lună.

Așa că Occidentul se străduiește să găsească echipamente și muniții din era sovietică din ce în ce mai rare pe care Ucraina le poate folosi acum, inclusiv rachete de apărare antiaeriană S-300, tancuri T-72 și în special obuze de artilerie de calibru sovietic.

Occidentul încearcă, de asemenea, să vină cu sisteme alternative, chiar dacă sunt mai vechi, pentru a înlocui stocurile în scădere de rachete scumpe de apărare antiaeriană și javelin-ele antitanc. Trimite semnale puternice industriilor occidentale de apărare că contractele pe termen mai lung sunt în curs de desfășurare - și că ar trebui să fie angajați muncitori în mai multe ture și că liniile mai vechi de fabrici ar trebui renovate. Încearcă să cumpere muniție din țări precum Coreea de Sud pentru a „reumple” stocurile trimise în Ucraina.

Există chiar discuții despre investițiile de către NATO în fabrici vechi din Republica Cehă, Slovacia și Bulgaria pentru a reporni producția de obuze de calibrul sovietic de 152 mm și 122 mm pentru armura de artilerie a Ucrainei, încă în mare parte sovietică.

Dar obstacolele sunt la fel de nenumărate ca și soluțiile urmărite.

Țările NATO – adesea cu mare fanfară – au furnizat Ucrainei o artilerie occidentală avansată, care folosește obuze de 155 mm standard NATO. Dar sistemele NATO sunt rareori certificate pentru a utiliza cartușe produse de alte țări NATO, care de multe ori fac obuzele diferit. (Aceasta este o modalitate pentru producătorii de arme de a se asigura că pot vinde muniție pentru armele lor, așa cum producătorii de imprimante își câștigă banii pe cartușe de cerneală.)

Și apoi este problema controalelor legale la export care spun dacă armele și munițiile vândute într-o țară pot fi trimise în altă țară în război. Acesta este motivul pentru care elvețienii, pretinzând neutralitatea, au refuzat Germaniei permisiunea de a exporta în Ucraina muniția antiaeriană necesară fabricată de Elveția și vândută Germaniei. Italia are o restricție similară asupra exporturilor de arme.

Un oficial NATO a descris pachetul mixt de sisteme cu care Ucraina trebuie să le facă față acum drept „grădina zoologică a NATO”, având în vedere prevalența numelor de animale pentru arme precum Gepard (ghepard) și sistemul de rachete sol-aer numit Crotale (șarpe cu clopoței în franceză). Deci reaprovizionarea este dificilă, la fel ca și întreținerea.

Și rușii au probleme de aprovizionare. Acum folosesc mai puține cartușe de artilerie, dar au multe, chiar dacă unele sunt vechi și mai puțin fiabile. În fața unei lupte similare, Moscova încearcă, de asemenea, să intensifice producția militară și, se pare, caută să cumpere rachete din Coreea de Nord și mai multe drone ieftine din Iran.

Având în vedere anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și războiul din regiunea Donbas, noile obiective de cheltuieli militare ale NATO - 2% din produsul intern brut până în 2024, cu 20% din aceasta pe echipamente în loc de salarii și pensii - par modeste. Dar chiar și acestea au fost în mare măsură ignorate de țările membre cheie.

În februarie, când a început războiul din Ucraina, stocurile pentru multe națiuni erau doar aproximativ jumătate din ceea ce ar fi trebuit să fie, a spus oficialul NATO, și s-au înregistrat puține progrese în crearea de arme care ar putea fi folosite în mod interschimbabil de țările NATO.

Pentru țările NATO care au dat cantități mari de arme Ucrainei, în special state din prima linie precum Polonia și Țările Baltice, sarcina înlocuirii lor s-a dovedit grea.

Francezii, de exemplu, au furnizat niște arme avansate și au creat un fond de 200 de milioane de euro (208 milioane de dolari) pentru ca Ucraina să cumpere arme fabricate în Franța. Dar Franța a dat deja Ucrainei cel puțin 18 obuziere moderne Caesar - aproximativ 20% din toată artileria existentă - și este reticentă să ofere mai multe.

Uniunea Europeană a aprobat 3,1 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) pentru a rambursa statelor membre pentru ceea ce oferă Ucrainei, dar fondul respectiv, Facilitatea europeană pentru pace, este epuizat în proporție de aproape 90%.

În total, țările NATO au furnizat până acum aproximativ 40 de miliarde de dolari în armament Ucrainei, aproximativ dimensiunea bugetului anual de apărare al Franței.

Țările mai mici și-au epuizat potențialul, a spus un alt oficial NATO, cu 20 din cei 30 de membri ai săi „destul de epuizat”. Dar restul de 10 pot oferi încă mai mult, a sugerat el, în special aliații mai mari. Aceasta ar include Franța, Germania, Italia și Olanda.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sfătuit alianța – inclusiv, în mod evident, Germania – că liniile directoare ale NATO care impun membrilor să păstreze stocuri nu ar trebui să fie un pretext pentru a limita exporturile de arme către Ucraina. Dar este și adevărat că Germania și Franța, ca și Statele Unite, vor să calibreze armele pe care le primește Ucraina, pentru a preveni escaladarea și atacurile directe asupra Rusiei.

Ucrainenii vor cel puțin patru sisteme pe care Occidentul nu le-a furnizat și este puțin probabil să le facă: rachete sol-sol cu ​​rază lungă cunoscute sub numele de ATACMS care ar putea lovi Rusia și Crimeea; avioane de luptă occidentale; tancuri occidentale; și apărare aeriană mult mai avansată, a spus Mark F. Cancian, un fost strateg cu arme la Casa Albă, care este acum consilier principal la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington.

ATACMS, cu o rază de acțiune de aproximativ 190 de kilometri, sau aproximativ 118 mile, nu va fi dat de teama că ar putea lovi Rusia; tancurile și avioanele de luptă sunt prea complicate, necesitând un an sau mai mult pentru a se antrena în modul de utilizare și întreținere. În ceea ce privește apărarea antiaeriană, a spus Cancian, NATO și Statele Unite și-au dezactivat cea mai mare parte a apărării aeriene cu rază scurtă de acțiune după Războiul Rece și nu mai este nimic de făcut. Producția lor poate dura până la doi ani.

Întreținerea este cheia, dar există răspunsuri inteligente pentru echipamente relativ mai simple, cum ar fi obuzierul M-777 dat Ucrainei. Cu piesele potrivite, un inginer ucrainean se poate conecta cu un ofițer de artilerie american din Fort Sill, Oklahoma, și poate discuta despre întreținere prin Zoom.

Ucraina s-a dovedit, de asemenea, adaptabilă. Forțele sale sunt cunoscute în interiorul NATO sub numele de „Armata MacGyver”, o referire la un serial de televiziune vechi în care eroul este inventiv și improvizează cu tot ce are la îndemână.

Pentru a bombarda pozițiile rusești de pe Insula Șerpilor, de exemplu, ucrainenii au pus Caesars, cu o rază de acțiune de 40 de kilometri, pe șlepuri și le-au remorcat la 10 kilometri pentru a lovi insula, care se afla la 50 de kilometri distanță, uimindu-i pe francezi. Ucraina a scufundat și Moscova, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, cu propriile rachete adaptate și a construit drone care pot ataca navele pe mare.

Oficialii americani insistă că armata americană are încă suficient material pentru a continua să aprovizioneze Ucraina și să apere interesele SUA în altă parte.

„Ne angajăm să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă”, a declarat Sabrina Singh, secretarul de presă adjunct al Pentagonului, în această lună, după ce a anunțat mai multe rachete Stinger pentru Ucraina.

Washingtonul caută, de asemenea, alternative mai vechi și mai ieftine, cum ar fi oferirea de rachete TOW antitanc, care sunt disponibile din belșug, în loc de Javelins, și rachete sol-aer Hawk în loc de versiuni mai noi. Însă oficialii împing din ce în ce mai mult Ucraina să fie mai eficientă și să nu tragă, de exemplu, o rachetă care costă 150.000 de dolari într-o dronă care costă 20.000 de dolari.

Deja, unele arme se epuizează.

Începând cu luna septembrie, armata americană avea un număr limitat de cartușe de artilerie de 155 mm în stocurile sale și un număr limitat de rachete ghidate, lansatoare de rachete, obuziere, Javelin și Stinger, potrivit unei analize.

Lipsa de obuze de artilerie de 155 mm „este probabil cea mai mare preocupare pentru planificatori”, a spus Cancian.

„Dacă doriți să creșteți capacitatea de producție de obuze 155 ”, a spus el, „vor trece probabil patru până la cinci ani până când veți începe să le vedeți ieșind la celălalt capăt”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră