New York Times: SUA considera că Ucraina se află în spatele uciderii fiicei lui Alexander Dughin

05 Oct 2022
New York Times: SUA considera că Ucraina se află în spatele uciderii fiicei lui Alexander Dughin

Oficialii americani au spus că nu au fost la curent cu planul pentru atacul care a ucis-o pe Daria Dughina și au avertizat Ucraina că ar fi obiectat dacă ar fi fost consultate, scrie New York Times.

Agențiile de informații ale Statelor Unite cred că anumite părți ale guvernului ucrainean au autorizat atacul cu mașină-bombă de lângă Moscova din august, atac care a ucis-o pe Daria Dughina, fiica unui proeminent naționalist rus.

Statele Unite nu au luat parte la atac nici prin furnizarea de informații nici cu alte asistențe, au spus oficialii. Oficialii americani au mai spus că nu au fost la curent cu operațiunea și s-ar fi opus crimei dacă ar fi fost consultați. Ulterior, oficialii americani i-au avertizat pe oficialii ucraineni cu privire la asasinat, au spus ei.

Evaluarea complicității ucrainene, care nu a fost raportată anterior, a fost comunicată guvernului SUA săptămâna trecută. Ucraina a negat implicarea în asasinat imediat după atac iar înalți oficiali au negat din nou când au fost întrebați despre afirmațiile serviciilor de informații americane.

Deși Rusia nu a ripostat într-un mod specific la acest asasinat, Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că astfel de atacuri – deși au o valoare simbolică ridicată – au un impact direct mic asupra câmpului de luptă și ar putea determina Moscova să efectueze propriile atacuri împotriva înalților oficiali ucraineni. Oficialii americani au fost frustrați de lipsa de transparență a Ucrainei cu privire la planurile sale militare ascunse, în special pe teritoriul Rusiei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră