Administrația Biden continuă să se opună trimiterii de tancuri de luptă americane, avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, scrie New York Times.
Vizita triumfală a președintelui Volodymyr Zelensky la Washington s-a încheiat cu promisiuni de mai multe miliarde în sprijinul SUA pentru Ucraina, dar nu cu ceea ce își dorea el cel mai mult: tancuri de luptă americane, avioane de luptă și rachete de precizie cu rază lungă de acțiune.
Statele Unite au spus în repetate rânduri că există arme pe care nu le vor trimite în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor invadatoare ale Rusiei. Dar, așa cum au arătat ultimele 10 luni de război, limitele sprijinului SUA s-au schimbat în favoarea Ucrainei iar Zelensky încă ar putea obține ceea ce își dorește.
După călătoria de 10 ore în capitala SUA, Zelensky a plecat cu aproape 2 miliarde de dolari în arme și echipamente noi – precum și un angajament probabil din partea Congresului pentru un ajutor suplimentar de aproape 50 de miliarde de dolari anul viitor.
Și în timp ce Zelensky nu a primit tot ce era scris pe lista sa de "dorințe", John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat joi că Statele Unite s-au angajat să furnizeze echipamentul de care are nevoie Ucraina, deși a refuzat să ofere detalii.
„Orice președinte, orice comandant șef, în circumstanțe similare, ar dori cât de mult poți obține cât de repede poate el, iar noi ne angajăm să facem partea noastră și să ajutăm în acest sens”, a spus domnul Kirby.
El a adăugat, totuși, că Biden și Zelensky nu și-au petrecut majoritatea întâlnirii examinând fiecare dintre cererile Ucrainei. Discuția nu a fost „condusă de o listă de arme suplimentare. A existat o discuție mult mai amplă și mai profundă despre situația din Ucraina și despre ceea ce se anunță viitorul”, a spus el.
„Fiți sigur că vor exista capacități suplimentare în Ucraina”, a spus domnul Kirby. „Acum, ce sunt și cât de mult din ceea ce sunt, asta nu a fost încă determinat.”
Călătoria lui Zelensky a fost o demonstrație a strategiei sale de a presa aliații. El a combinat aprecierea pentru ajutorul oferit de Statele Unite cu cererile tot mai mari de arme, știind că nu va obține tot ceea ce își dorește, dar crezând că combinația dintre cererile sale continue și schimbările pe câmpul de luptă va determina Washingtonul să-și recalibreze propriile evaluări asupra a ceea ce poate primi Ucraina fără a risca o escaladare periculoasă cu Rusia.
Oficialii ucraineni și-au difuzat cele mai importante solicitări pe câmpul de luptă de luni de zile, cel mai recent într-un tweet intitulat „Lista mea de dorințe de Crăciun” de la Mykhailo Podolyak, un consilier al lui Zelensky.
Biden a aprobat miercuri un articol de pe acea listă, o baterie de apărare antiaeriană Patriot. Dar administrația a refuzat să le ofere pe celelalte patru, inclusiv tancuri de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.
Într-o conferință de presă de joi, președintele Vladimir V. Putin a minimalizat importanța Patriot, spunând că Rusia va găsi o modalitate de a-l învinge.
„Un antidot va fi întotdeauna găsit”, a spus el la Kremlin. „Acesta este pur și simplu prelungirea conflictului – asta este.”
În unele privințe, acceptarea riscului de către administrația Biden a crescut pe măsură ce războiul a continuat. Unele sisteme de arme care nu au fost disponibile la începutul războiului, cum ar fi artileria cu rachete HIMARS și sistemul de apărare antirachetă Patriot, au fost aprobate de atunci și sunt fie în luptă, fie pe drum.
Dar unii oficiali americani susțin că natura războiului s-a schimbat și nu nivelul de risc pe care Casa Albă îl va tolera. Ucraina a avut o nevoie mai mare de sistemul HIMARS odată ce războiul a devenit o bătălie de artilerie și posturile de comandă rusești s-au retras de pe linia frontului. Administrația Biden a decis să trimită bateria Patriot atunci când Rusia a început să lanseze atacuri susținute asupra infrastructurii electrice a Ucrainei, la începutul iernii.
Atât sistemele HIMARS, cât și Patriot necesită echipe instruite pentru a le opera, așa că există un cost pentru Ucraina care trebuie să scoată soldați experimentați de pe linia frontului pentru a îi învăța cum să le folosească. Și Statele Unite au vrut să facă asta doar odată ce au fost siguri că sistemele mai sofisticate ar putea face o diferență reală.
Actualele arme interzise din punctul de vedere al administrației se încadrează în trei categorii de bază, cu unele suprapuneri, spun oficialii administrației.
Primul grup include arme precum rachetele cu rază lungă de acțiune numite ATACMS, cu o rază de acțiune de aproximativ 190 de mile. Administrația se teme că, dacă Ucraina ajunge într-o situație destul de proastă, ar putea folosi rachetele pentru a lovi ținte în Rusia, determinându-l pe Putin să extindă războiul.
Întrebat despre rachete la o conferință de presă comună cu dl Zelensky miercuri, Biden a avertizat că trimiterea armelor ar putea rupe unitatea NATO în sprijinul Ucrainei. „Nu caută să intre în război cu Rusia”, a spus el despre alianță. „Nu caută un al treilea război mondial.”
Unii foști comandanți americani resping motivele administrației pentru a reține armele esențiale în acest moment crucial al războiului.
„Administrația continuă să supraestimeze riscul de escaladare și să subestimeze inteligența Ucrainei și modalitățile inovatoare de luptă”, a declarat Frederick B. Hodges, general-locotenent în retragere și fost comandant superior al armatei americane în Europa.
O a doua categorie acoperă arme precum dronele armate MQ-1C Grey Eagle și MQ-9 Reaper, despre care susținătorii au spus că ar permite Ucrainei să atace o gamă mai largă de ținte sau să le repereze pentru alte lovituri ucrainene. Dar oficialii Pentagonului și-au exprimat îngrijorarea că, dacă acele drone sunt doborâte sau se prăbușesc, Rusia le-ar putea recupera și exploata tehnologia lor avansată.
O a treia categorie acoperă arme precum tancul de luptă Abrams și avioanele de luptă F-16, unele dintre cele mai avansate arme din arsenalul Americii. Oficialii Pentagonului spun că Ucraina are deja suficiente tancuri și avioane de luptă din alte țări. Mai important, spun oficialii, durează luni de zile pentru a învăța cum să le folosească și necesită întreținere complexă, de obicei realizată de contractori civili, care ar putea să nu poată lucra în siguranță în Ucraina.
„Sunt alegeri dificile”, a spus reprezentantul Jason Crow, un democrat din Colorado, care face parte atât în comisiile de informații ale Camerei, cât și în comisiile pentru serviciile armate. El a spus că sprijină trimiterea Ucrainei a ATACMS și F-16, dar nu a tancurilor de luptă.
Senatorul Christopher S. Murphy, democrat din Connecticut și membru al Comitetului pentru Relații Externe, a declarat că Ucraina are nevoie de muniții suplimentare pe care Statele Unite nu le pot furniza cu ușurință.
„Pur și simplu nu avem stocurile pe care să le furnizăm și nici nu producem muniții pe care o mare parte din echipamentele lor arde”, a spus dl Murphy.
„Ceea ce are nevoie Ucraina este suficientă putere de foc pentru a-i arăta lui Putin limitele puterii sale”, a spus dl Murphy. „Putin nu va veni niciodată în mod semnificativ la masă decât dacă a văzut în termeni reali unde i se oprește puterea. Și asta înseamnă că trebuie să fii dispus să finanțezi un impas pentru o perioadă de timp.”
Dl Murphy a recunoscut, de asemenea, perspectiva că, odată cu un Congres divizat — republicanii vor prelua controlul asupra Camerei luna viitoare, în timp ce democrații își vor păstra majoritatea în Senat — a ajuta Ucraina va fi mai dificil.
„Zelensky cere mereu închiderea cerului și asta este perfect potrivit, iar datoria noastră este să ne asigurăm că poate face față momentului”, a spus dl Murphy. „De asemenea, avem obligația față de contribuabili de a nu risipi bani.”
Cu fiecare nouă cerere din partea Ucrainei pentru o altă capacitate avansată, Statele Unite au încercat să evalueze cum ar putea reacționa Putin, uitându-se la comentariile Kremlinului și la modul în care Rusia a răspuns în trecut când Statele Unite și-au ajutat aliații și partenerii în Europa.
Un lucru mai presus de orice a influențat dezbaterea din cadrul administrației cu privire la ce sistem de arme să ofere Ucrainei: reținerea Rusiei în a menține războiul sub control.
Rusia a sporit constant brutalitatea și amploarea atacurilor sale împotriva Ucrainei, ucigând civili în marșul către Kiev, capitală, deportând copii din zonele ocupate și încercând acum să încalce voința ucrainenilor atacând infrastructura electrică pentru a cufunda țara în frig și întuneric.
Dar Moscova până acum nu a lăsat războiul să se răspândească pe teritoriul NATO. Oficialii americani continuă să insiste că nu au văzut nimic care să indice că Rusia a decis să-și extindă atacurile dincolo de Ucraina.
Nu au existat atacuri cibernetice intensificate din partea agențiilor de informații ruse asupra aliaților NATO și nicio dovadă că Rusia a efectuat atacuri de sabotaj asupra țărilor aliate.
Voința domnului Putin de a nu lupta direct cu NATO a fost cheia capacității alianței de a furniza Ucrainei un flux constant de arme și muniții, chiar proviziile care au ținut Kievul în luptă. Putin a arătat că va accepta niveluri ridicate de sprijin internațional pentru Ucraina, atâta timp cât acele arme sunt folosite în Ucraina. Acesta, au spus oficialii americani, este calculul critic: dacă Putin va vedea un sistem de arme ca pe ceva menit să atace Moscova sau ceva menit să fie folosit în interiorul Ucrainei.
Este important, spun acești oficiali americani, să nu-i oferim lui Putin o scuză pentru extinderea războiului.