NewYorkTimes: În România, trupele americane se antrenează în apropiere de Rusia: „Aveți șansa de a vă antrena chiar pe terenul pe care s-ar putea să trebuiască să îl apărați"

03 Ian 2023
NewYorkTimes: În România, trupele americane se antrenează în apropiere de Rusia: „Aveți șansa de a vă antrena chiar pe terenul pe care s-ar putea să trebuiască să îl apărați"

Desfășurarea într-o țară NATO din apropierea conflictului din Ucraina este văzută ca un model de descurajare pentru o armată americană care s-a retras recent de la luptele directe, scrie New York Times.

Soldații Diviziei 101 Aeropurtate a Armatei SUA se antrenează la baza aeriană Mihail Kogalniceanu, în sud-estul României, la un zbor de rachetă de doar șapte minute de locul unde Rusia a stocat muniție în Crimeea.

Mai la nord, în exerciții militare cu trupele române la doar câțiva mile de granița cu Ucraina, soldații americani, tot din divizia 101, trag cu artilerie, lansează atacuri cu elicoptere și sapă tranșee asemănătoare celor de pe frontul din regiunea de lângă Herson, orașul-port ucrainean din care trupele ruse s-au retras în noiembrie.

Este prima dată când Divizia 101 Aeropurtată este desfășurată în Europa după al Doilea Război Mondial, iar cu prezența lor în România, membră a NATO, soldații săi sunt acum mai aproape de războiul din Ucraina decât orice altă unitate a Armatei SUA.

Misiunea lor este considerată un model pentru o armată americană care s-a retras după două decenii de luptă activă în războaie și într-o eră în care încearcă să descurajeze adversarii - folosind demonstrații de forță, precum și antrenamente, transporturi de arme și alte ajutoare.

Desfășurarea trupelor în România este menită să fie un avertisment pentru Moscova, parte a angajamentului președintelui Biden de a apăra „fiecare centimetru” din teritoriul NATO fără a-l tenta pe președintele Vladimir V. Putin al Rusiei să escaladeze. Dar desfășurarea de exerciții comune este, de asemenea, o modalitate de a se asigura că aliații din sud-estul Europei sunt gata să mențină poziția.

Nu este clar ce fel de amprentă vor lăsa Statele Unite la bază; Pentagonul va decide în curând dacă menține numărul de trupe americane și comandanți superiori acolo.

Unii din Congres se tem de prețul îndeplinirii cererilor continue de sprijin ale Ucrainei – înaltul republican al Camerei, reprezentantul Kevin McCarthy din California, sugerând în octombrie că partidul său ar putea să nu dorească să scrie un „cec în alb” Ucrainei.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră