Newsweek: În 2024 Ucraina a pierdut șase sisteme HIMARS și cinci lansatoare de rachete Patriot, spune Rusia

21 Mar 2024
Newsweek: În 2024 Ucraina a pierdut șase sisteme HIMARS și cinci lansatoare de rachete Patriot, spune Rusia

În primele trei luni ale anului 2024 s-a înregistrat o creștere semnificativă a pierderilor de material militar furnizat de Occident pentru Ucraina, potrivit ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, scrie Newsweek.

Ucraina a pierdut șase sisteme HIMARS sau sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate și cinci lansatoare de rachete Patriot de apărare aeriană de la începutul anului, a spus Shoigu.

Rusia a susținut că a distrus HIMARS pe parcursul războiului din Ucraina care a început în februarie 2022. Imaginile online de la începutul acestei luni par să confirme pentru prima dată pierderea unui HIMARS ucrainean . SUA au trimis 39 de HIMARS în Ucraina, conform documentelor Pentagonului și au promis rachete HIMARS suplimentare într-un pachet de ajutor anunțat la începutul acestei luni.

Ucraina a lăudat performanța HIMARS și are o atitudine similară față de Patriot, cărora li s-a atribuit interceptarea rachetelor hipersonice rusești și sunt considerate standardul de aur al sistemelor de apărare aeriană. Kievul a făcut lobby pentru mai multe sisteme Patriot, SUA trimitând până în prezent o baterie iar Kievul obținând o mână de sisteme din alte surse.

Fiecare baterie Patriot are mai multe lansatoare care conțin și trag rachete. Rapoartele sugerau la începutul acestei luni că o rachetă rusă a lovit două lansatoare Patriot care călătoreau cu un convoi ucrainean.

Forțele ucrainene au staționat bateriile Patriot aproape de linia frontului, dar nu este clar câte lansatoare a vizat cu succes Rusia, a declarat pentru Newsweek Marina Miron, cercetător postdoctoral la Departamentul de Studii de Război de la King's College din Londra .

De la începutul anului 2024, Rusia a susținut că a distrus o serie de echipamente furnizate de Occident. Analiștii occidentali și surse ucrainene au sugerat că Rusia și-a adaptat tehnicile, scurtând timpul dintre localizarea activelor cheie ucrainene și lovirea echipamentelor înainte ca Kievul să poată muta sisteme precum HIMARS în altă parte.

De asemenea, Shoigu a susținut miercuri că Kievul a pierdut patru tancuri Abrams fabricate în SUA, 27 de vehicule de luptă de infanterie Bradley și cinci tancuri Leopard de fabricație germană. Armata ucraineană a fost contactată pentru comentarii.

Brigada 47 Separată Mecanizată a Ucrainei a folosit Abrams și Bradley în confruntări aprige în jurul orașului Avdiivka din Donețk, pe care Rusia l-a capturat la mijlocul lunii februarie, și în luptele ulterioare de la vest de așezarea strategică.

Tancuri precum tancurile Abrams au ajuns abia recent pe linia frontului, pentru că Ucraina le-a reținut, a declarat anterior Miron pentru Newsweek . Cu restricții impuse capacității Ucrainei de a-și camufla echipamentele cheie și faptul că tancurile grele occidentale sunt puțin potrivite pentru terenurile noroioase din Ucraina, Moscova are mai mult succes în eliminarea echipamentelor Kievului, a spus ea.

Shoigu a spus că Ucraina a suferit aproximativ 71.000 de victime din ianuarie 2024.

Acest lucru este foarte asemănător cu cifrele privind victimele rusești prezentate de armata ucraineană - numărul de victime rusești de la Kiev în acest an este de aproximativ 72.000.

Numărul victimelor și al deceselor în zonele de conflict este opac, iar analiştii recomandă prudenţă cu cifrele publicate de guvernele aflate în război. Experții sugerează că ambele părți probabil umfla pierderile raportate celeilalte și nici Moscova, nici Kievul nu oferă în mod obișnuit un indiciu cu privire la daunele cauzate propriilor armate.

Rusia a suferit probabil peste 335.000 de victime din februarie 2022, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie la începutul acestei luni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră