Ucraina investighează distrugerea unui Himars de către ruși

07 Mar 2024
Ucraina investighează distrugerea unui Himars de către ruși

Rusia a lansat imagini cu distrugerea unui lansator de rachete multiplu Himars folosit de Ucraina, scrie Le Monde.

Un videoclip difuzat de mass-media rusă și de conturile Telegram arată momentul în care lansatorul Himars este lovit de o rachetă înainte de a arde în flăcări. Acesta a fost lovit în apropierea satului Nykanorivka la nord-vest de orașul capturat Avdiïvka și la sud-vest de Bakhmut din regiunea Donețk, în spatele liniei frontului. Agenția oficială rusă RIA Novosti raportează distrugerea unui alt Himars, la granița regiunilor Herson și Mykolaiv.

Roman Kostenko, secretar al comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și informații, membru al Rada (Parlamentul ucrainean), a explicat că această pierdere necesită o investigație amănunțită pentru a stabili ce greșeli au fost comise, Ucraina știind demult ca Rusia încearcă să detecteze sistemele Himars și că există modalități de a combate dronele rusești. El amintește că, de asemenea, armata rusă a avut nevoie de timp pentru a lansa o rachetă Iskander împotriva acestei ținte.

La rândul său, jurnalistul ucrainean Yuri Boutoussov, care publică regulat știri de pe front, amintește că Rusia a anunțat în repetate rânduri distrugerea de Himars. El notează, însă, că drona rusă a reușit să zboare peste liniile din spate ucrainene, fără a fi interceptată, a putut să observe Himars îndreptându-se spre o poziție de luptă la o distanță de aproximativ 40 de kilometri de linia frontului, oprindu-se și așteptând instrucțiuni ceea ce a permis armatei ruse să-i determine poziția și să îl distrugă cu o rachetă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră