Americanii răniți în timpul luptei în Ucraina sunt în prezent tratați la un spital militar american din Germania, a informat New York Times . Spitalul Landstuhl a fost autorizat să trateze acești soldați printr-un decret al Departamentului American de Apărare din această vară.
Un grup de soldați ai armatei ucrainene străpunși de grenade și obuze de mortar rusești a ajuns recent la un spital, având nevoie de o intervenție chirurgicală. Ar fi fost o scenă obisnuită din războiul sângeros care se desfășoară în Ucraina, cu excepția a două diferențe cruciale: majoritatea soldaților răniți erau americani, la fel și spitalul - centrul medical emblematic al armatei americane din Germania.
Armata a început discret să trateze americanii răniți și alți luptători evacuați din Ucraina la Centrul medical regional Landstuhl. Deși numărul până acum este mic - în prezent 14 - marchează un nou pas notabil în implicarea din ce în ce mai adâncă a Statelor Unite în conflict.
Când războiul a izbucnit în 2022, sute de americani - mulți dintre ei veterani militari - s-au grăbit să ajute la apărarea Ucrainei. Nouăsprezece luni mai târziu, poate câteva sute sunt încă acolo, voluntari pentru milițiile locale sau slujind sub contract cu armata națională ucraineană.
Un număr necunoscut dintre ei au fost împușcați, loviți de artilerie, aruncați în aer de mine sau răniți în alt mod în luptă. Aproximativ 20 au fost uciși. Majoritatea răniților au fost nevoiți să se bazeze pe un mozaic de spitale ucrainene și organizații caritabile occidentale pentru ajutor. Acum, totuși, Pentagonul a intervenit pentru a oferi unora dintre ei aceeași grijă pe care o acordă trupelor americane în serviciul activ.
Spitalul de la Landstuhl este autorizat să facă acest lucru în conformitate cu o politică a Departamentului Apărării, începută vara trecută, care permite spitalului să trateze până la 18 membri răniți ai forțelor ucrainene la un moment dat, a confirmat Pentagonul într-un comunicat. Faptul că majoritatea trupelor ucrainene de la Landstuhl sunt americani ilustrează modul în care războiul a progresat în moduri neașteptate.
Administrația Biden a promis la începutul războiului că nu va pune trupe americane pe teren în Ucraina și i-a avertizat pe americani să nu se implice. Acum însă îi tratează pe cei cărora i-a spus să stea deoparte.
Marcy Sanchez, purtător de cuvânt al spitalului, a spus că toți luptătorii răniți de acolo sunt în prezent în stare bună, dar a refuzat să ofere detalii specifice despre pacienți.
Întrebat despre evoluția de către The New York Times, un oficial al Departamentului Apărării care este informat în mod regulat cu privire la chestiunile dintre Ucraina și Rusia și-a exprimat surprinderea și a spus că liderii de la Pentagon nu știau că Landstuhl tratează în mod regulat voluntari americani răniți, dar a adăugat că liderii erau nu este preocupat de asta.
Oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta despre deliberările interne, a remarcat că, deși administrația îi descurajează ferm pe cetățenii americani să meargă în Ucraina la luptă, este evident că unii merg oricum, iar dacă sunt răniți și ajung la Landstuhl, armata nu îi va refuza.
Unitatea de 65 de paturi, un centru de traumatologie de nivel II, este cel mai mare spital militar american din afara Statelor Unite și a servit ani de zile ca stație de trecere pentru mii de trupe americane rănite evacuate din conflictele din Irak sau Afganistan. După încheierea acestor războaie, paturile și expertiza lui Landstuhl au rămas adesea nefolosite.
Mai mulți membri ai Congresului, inclusiv reprezentantul Jason Crow, democrat din Colorado, au împins armata să deschidă spitalul pentru ucrainenii răniți.
„Este o modalitate evidentă de a ajuta”, a spus domnul Crow, un fost Ranger al Armatei, într-un interviu. „Landstuhl este una dintre cele mai importante unități medicale din armată. Medicii și asistentele de acolo au capacități unice de a trata rănile câmpului de luptă.”
El a spus că tratarea a doar 18 victime la un moment dat este prea limitată și că armata americană ar trebui să facă mai mult.
Pacienții de la Landstuhl sunt în mare parte din Statele Unite, dar și din Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă și Ucraina. Câțiva dintre ei au spus în interviuri telefonice din paturile lor că primesc îngrijire excelentă.
„Suntem binecuvântați să fim aici”, a spus un veteran american care a suferit o intervenție chirurgicală luna aceasta pentru a îndepărta schije de pe un braț și ambele picioare. Veteranul, care a servit anterior în Forțele Aeriene ale SUA, a cerut să nu fie identificat deoarece se temea de represalii din partea Rusiei.
El și alții dintr-o companie de luptători vorbitori de limbă engleză au fost loviți în timpul unui atac asupra unui sat din apropierea orașului Donețk, deținut de ruși. Peste două duzini de soldați au fost răniți, iar doi au fost uciși. În următoarele câteva zile, răniții au fost mutați printre punctele de evacuare și spitalele ucrainene, mai întâi lângă liniile frontului și apoi în Kiev, capitală.
Luptătorii care au fost intervievați au spus că spitalele din Ucraina sunt supuse unei presiuni extraordinare, iar îngrijirea medicală din secțiile lor din epoca sovietică ar putea fi neregulată. Îngrijirea rănilor a fost spartană, iar igienizarea și antibioticele au fost sub standardele din SUA, au spus ei; intervenția chirurgicală a fost uneori rezervată doar pentru cazurile cele mai grave.
„Am fost evacuat într-o roabă”, și-a amintit veteranul Forțelor Aeriene. „M-am trezit în timpul operației pentru că nu am primit suficientă anestezie.” A oftat, apoi a adăugat: „Ucrainenii, fac tot ce pot, dar sunt atât de mulți răniți”.
Unele dintre rănile sale erau deschise de două săptămâni când a ajuns la Landstuhl, a spus el. Chirurgii au intervenit rapid pentru a îndepărta fragmentele de metal ruginite lăsate de o grenadă. În timp ce era intervievat, un membru al personalului Landstuhl s-a oprit să-l întrebe cum era durerea lui și i-a oferit biscuiți graham.
„Omule, suntem atât de recunoscători” că suntem la spital, a spus un alt veteran american, care a fost lovit de schije în picioare, braț și gât. Și el a cerut să nu fie numit. „Am fost rănit în Ucraina cu trei săptămâni înainte ca ei să-mi spună că va dura o lună până să mă operez. În Germania, au făcut-o în două zile.”
Marcy Sanchez, purtătorul de cuvânt al spitalului, a refuzat să ofere detalii specifice despre pacienții din Ucraina, dar a spus că toți sunt în prezent în stare bună.
Deși Landstuhl a fost autorizat să trateze victimele de luptă din Ucraina de mai bine de un an, nu a văzut aproape niciunul până în august, când un fost medic Bereta Verde pe nume David Bramlette a început să aducă pacienți la spital.
Bramlette, care fusese dislocat în Irak și Afganistan, a mers în Ucraina pentru a lupta la scurt timp după invazia Rusiei. Timp de câteva luni, a condus o mică echipă de asalt pe linia frontului lângă Harkov și Izium. Când schijele au străpuns ochii și creierul unui tovarăș, a spus Bramlette, a devenit dureros de conștient că, în calitate de voluntari în Ucraina, veteranii americani au avut puțin din sprijinul pe care se bazau atunci când erau în armata SUA.
„Elicopterul nu vine pentru evacuare”, a spus el într-un interviu de la Kiev. „Dacă ești rănit, ar putea trece câteva zile înainte de a ajunge la un spital din Kiev. Ne străduiam să găsim îngrijire.”
Domnul Bramlette a părăsit luptele în decembrie și a început să lucreze pentru R.T. Weatherman Foundation, care oferă ajutor umanitar și lucrează pentru a aduce acasă americanii răniți și rămășițele celor uciși în luptă.
Luni de zile, a spus el, s-a luptat să găsească spitale civile în Europa care să ia răniții. În august, după ce mai mult de două duzini de luptători voluntari străini au fost răniți, el a contactat o agenție guvernamentală europeană numită Centrul Multinațional de Coordonare Medicală, în speranța că le-ar putea ajuta să le găsească paturi de spital civile. În schimb, ia spus să trimită pacienți la Landstuhl.
„A fost una dintre cele mai bune zile pe care le-am avut vreodată în Ucraina”, a spus el.
Pacienții au fost în scurt timp în ambulanțe, plătite de fundație, pentru un drum de 30 de ore prin Polonia și prin Germania până la spital, care se află în apropierea graniței cu Franța. De atunci, li s-au alăturat încă trei grupuri de răniți.
Sanchez, purtătorul de cuvânt al Landstuhl, a declarat că spitalul este pregătit să trateze mai mulți răniți și „rămâne în poziție și gata să sprijine forțele armate ale SUA, țările membre NATO și alți aliați și parteneri conform instrucțiunilor”.
Domnul Bramlette spune că există beneficii peste tot: răniții beneficiază de îngrijiri de cel mai înalt nivel, în timp ce medicii militari americani au experiență în tratarea rănilor complexe pe care armata americană le-ar putea întâlni într-un conflict viitor.
Dar aranjamentul nu este lipsit de riscuri. Rusia a avertizat în mod repetat că orice creștere a implicării SUA ar putea declanșa un război mai larg. Nu ar fi nevoie de un propagandist rus deosebit de creativ pentru a-i înfățișa pe voluntarii americani, mânuind arme americane și fiind tratați la un spital al armatei americane, ca trupe americane de facto pe teren.
Însă, îngrijorările cu privire la un răspuns furios al Rusiei pot fi exagerate, potrivit lui William B. Taylor, ambasadorul SUA în Ucraina în timpul administrațiilor Bush și Obama și însărcinat cu afaceri în timpul administrației Trump.
„De ani de zile, a existat teama că furnizarea anumitor tipuri de ajutor ar provoca Rusia”, a spus Taylor, care acum supraveghează Europa pentru Institutul de Pace al Statelor Unite din Washington. „Se pare că nu au avut nevoie să fie provocați.”
Statele Unite au depășit numeroase așa-numite linii roșii în ultimul an, oferind Ucrainei artilerie cu rachete, tancuri și pregătire pentru piloți, a spus dl Taylor, iar Rusia nu a răspuns prin escaladarea conflictului. Președintele Vladimir V. Putin dă vina deja pentru eșecurile Rusiei pe câmpul de luptă pe implicarea Statelor Unite, a adăugat el, iar grija pentru câțiva soldați americani răniți era puțin probabil să fie un punct de escaladare.
„Imagine de ansamblu, este în interesul nostru ca Ucraina să câștige”, a spus el. „Pentru a realiza asta, ar trebui să facem tot ce putem. O parte din asta sunt armele. O parte din aceasta este sprijinul financiar. Și o parte din asta este îngrijirea răniților.”