O nouă carte semnată de jurnaliștii Jake Tapper (CNN) și Alex Thompson (Axios), intitulată Original Sin, aduce în prim-plan un portret alarmant al fostului președinte american Joe Biden în ultimii ani ai mandatului său. Bazată pe peste 200 de interviuri — majoritatea sub protecția anonimatului — cartea descrie un lider tot mai slăbit fizic și cognitiv, înconjurat de un cerc restrâns de consilieri și membri ai familiei care au refuzat să recunoască sau să confrunte realitatea declinului său. Relatări despre confuzii frecvente, pierderi de memorie și izolare decizională conturează imaginea unei președinții menținute artificial, într-un climat de tăcere și teamă în rândul democraților. Publicarea volumului reaprinde întrebările despre responsabilitatea celor care l-au susținut pentru un al doilea mandat și despre tăcerea prelungită a partidului în fața unor semne evidente de vulnerabilitate, scrie New York Times
Volumul Original Sin descrie modul în care consilierii lui Biden au suprimat îngrijorările legate de vârsta sa. Însă relatările anonime arată că mulți democrați se tem în continuare să abordeze public această problemă.
O carte ce urmează să apară și care promite detalii explozive despre declinul fizic și mental al fostului președinte Joseph R. Biden Jr. în timpul mandatului său readuce în prim-plan modul în care consilierii săi și liderii democrați au gestionat decizia acestuia de a candida pentru un nou mandat.
Volumul Original Sin, semnat de Jake Tapper (CNN) și Alex Thompson (Axios), documentează modul în care consilierii lui Biden au înăbușit orice discuție despre limitările sale legate de vârstă — fie că era vorba despre preocupările interne ale echipei, despre îngrijorările exprimate de aliați democrați sau despre întrebările jurnaliștilor. Biden a fost mereu predispus la gafe, însă pe măsură ce începea să uite nume familiare și să manifeste semne de fragilitate fizică, echipa sa l-a înconjurat de un cocon politic protector.
În același timp, cartea se bazează masiv pe surse anonime — foarte puțini consilieri sau oficiali aleși sunt citați cu numele — ceea ce reflectă frica persistentă pe care loialiștii lui Biden au insuflat-o în Partidul Democrat, un partid care ezită în continuare să recunoască în public ceea ce mulți recunosc în privat: capacitatea în scădere a președintelui de a face campanie și de a guverna. Biden a început deja să reacționeze la articolele despre sfârșitul președinției sale, reapărând în interviuri pentru a încerca să-și contureze moștenirea.
Cartea nu conține vreo revelație șocantă care să schimbe percepția generală asupra capacității lui Biden, în vârstă de 82 de ani, de a conduce țara. Mai degrabă, ea oferă o colecție de episoade și observații minore care reflectă un proces de declin. Autorii vorbesc despre o „mușamalizare”, dar în realitate cartea descrie un cerc apropiat al lui Biden mai preocupat să-și bage capul în nisip decât să conspira pentru a ascunde dovezi ale slăbiciunilor sale.
The New York Times a obținut un exemplar al cărții, care urmează să fie lansată marțea viitoare. Iată șase idei esențiale:
Biden a uitat nume — chiar și ale unor persoane pe care le cunoștea de ani de zile.
În timpul campaniei din 2020 și pe parcursul președinției sale, Biden a uitat numele unor colaboratori vechi și aliați politici, potrivit cărții.
Se relatează, de exemplu, că a uitat numele lui Mike Donilon, un consilier loial care lucra cu el din anii ’80, și că nu l-a recunoscut pe actorul George Clooney. De asemenea, ar fi uitat numele lui Jake Sullivan (consilierul pe securitate națională), al lui Kate Bedingfield (fosta directoare de comunicare a Casei Albe), precum și al lui Jaime Harrison, cel pe care Biden însuși îl numise la conducerea Comitetului Național Democrat.
Într-un alt episod relatat în carte, Biden l-a confundat pe secretarul său pentru Sănătate, Xavier Becerra, cu secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas. Într-o întâlnire pe tema drepturilor la avort, a încurcat Alabama cu Texas, potrivit autorilor.
Persoane descrise ca fiind consilieri și aliați politici le-au spus autorilor că Biden părea fragil în ședințe și că unii se temeau că ar putea avea nevoie de un scaun cu rotile în cazul unui al doilea mandat. Ședințele de cabinet erau în mare parte scenarizate chiar și atunci când presa nu era prezentă. Într-o rară mărturie consemnată cu nume și prenume, congresmanul Mike Quigley (democrat, Illinois) a comparat starea fizică a lui Biden în timpul unei vizite în Irlanda cu imaginea tatălui său aflat în fază terminală a bolii Parkinson.
Cartea nu include un punct de vedere din partea lui Biden cu privire la aceste relatări, și nici reacții oficiale din partea multor consilieri, democrați sau alte persoane menționate. (Într-adevăr, utilizarea extensivă a surselor anonime face dificilă verificarea exactității multor afirmații.) Purtătorul de cuvânt al lui Biden, Chris Meagher, a declarat că echipa fostului președinte nu a avut acces la carte și nu a fost consultată în procesul de verificare a faptelor.
„Nu vom răspunde fiecărui fragment din această carte”, a spus Meagher. „Așteptăm în continuare orice dovadă care să arate că Joe Biden nu a putut lua o decizie prezidențială, că securitatea națională a fost amenințată sau că nu și-a putut exercita atribuțiile. Dimpotrivă, dovezile indică faptul că a fost un președinte foarte eficient.”
Puțini aliați ai lui Biden îndrăznesc, chiar și acum, să vorbească deschis despre declinul său.
La aproape un an după ce presiunea exercitată de democrați l-a forțat pe Biden să se retragă din cursa electorală, cartea arată că partidul încă evită o confruntare publică cu propria decizie de a-l susține drept candidat timp atât de îndelungat.
Reticența multor lideri și oameni influenți din Partidul Democrat de a-și exprima criticile în mod deschis, chiar și după o înfrângere devastatoare, denotă o frică persistentă. Totodată, ea sugerează și conștientizarea faptului că recunoașterea acum, în 2025, că Biden nu ar fi trebuit să candideze în 2024 ar deschide inevitabil întrebarea: „De ce nu ați spus nimic atunci când conta cu adevărat?”
Cei mai puternici oameni din partid fie au comis o eroare de judecată uriașă, fie au recunoscut problema și au ales, pur și simplu, să nu-l confrunte pe Biden sau Casa Albă.
Niciun lider democrat de la Casa Albă sau de pe Capitol Hill nu a ridicat obiecții, nici în discuții private cu președintele, nici public, față de intenția lui Biden de a candida pentru un al doilea mandat, susțin autorii. Singurele tentative timide au venit din partea secretarului de stat Antony Blinken, care l-ar fi întrebat dacă se simte pregătit pentru o nouă campanie, și a fostului șef de cabinet Ron Klain, care a discutat informal cu colegi despre această posibilitate — fără ca discuția să aibă urmări concrete.
Consilierii democrați caută să dea vina pe altii
La Washington, este o tradiție îndelungată ca personajele influente să folosească cărțile pentru a arunca vina asupra altcuiva. Ceea ce este neobișnuit în cazul acestei cărți este că aproape toți cei intervievați — 200 de persoane, scriu autorii — au indicat cu degetul spre Joe Biden și cercul său restrâns de consilieri apropiați.
Cartea numește acest cerc restrâns de consilieri care luau decizii în locul lui Biden și controlau fluxul de informații către el „Politbiroul” — o referință deloc măgulitoare la organul decizional al Uniunii Sovietice din perioada comunistă.
Una dintre puținele persoane citate cu nume este David Plouffe, fostul șef de campanie al lui Barack Obama. Cartea îl descrie ca ieșind din pensionare pentru a încerca să o facă președinte pe vicepreședinta Kamala Harris, după ce Biden s-a retras din cursă.
„Ne-a încurcat complet Biden,” îl citează cartea pe Plouffe, adăugând că acesta a folosit o expresie mult mai vulgară pentru a descrie ce a făcut președintele campaniei lui Harris.
Însă afirmațiile lui Plouffe îl absolvă atât pe el, cât și pe alți democrați de frunte, de responsabilitatea pentru eșecul acesteia.
Cei din afară, șocați de starea lui Biden.
Un fir roșu al cărții este reacția celor care nu-l mai văzuseră pe Biden de mult timp și care au fost șocați de înfățișarea sa când l-au întâlnit.
Fostul congresman Brian Higgins, democrat din New York, este citat spunând că un posibil declin cognitiv al lui Biden „era evident pentru majoritatea celor care îl urmăreau”. David Morehouse, fost consilier de campanie devenit director în hochei, a declarat că, după ce l-a văzut pe Biden la o sesiune foto în Philadelphia, părea „numai piele și os”.
Iar George Clooney, un important donator democrat, a fost atât de afectat de interacțiunea sa cu președintele, încât a scris un editorial în New York Times în care îi cerea să se retragă din cursă.
Alți apropiați au tras semnale de alarmă care au fost ignorate de cercul apropiat al lui Biden. Ari Emanuel, agent de la Hollywood al cărui frate, Rahm Emanuel, era ambasadorul lui Biden în Japonia, a avut o confruntare aprinsă în 2023 cu Ron Klain pe tema continuării campaniei președintelui.
Un democrat a încercat, în tăcere, să provoace o competiție internă.
Unul dintre cele mai mari regrete ale democraților din anul trecut este că nu au organizat o competiție reală în alegerile primare. Totuși, potrivit cărții, cel puțin un democrat a încercat din culise să schimbe acest lucru.
În 2023, Bill Daley, fost șef de cabinet al președintelui Obama, a încercat să-i convingă pe guvernatorii democrați JB Pritzker (Illinois), Gavin Newsom (California) și Andy Beshear (Kentucky) să-l provoace pe Biden într-o competiție internă pentru nominalizarea partidului. Nu a reușit să convingă pe niciunul.
Acum, desigur, democrații se așteaptă ca alegerile primare din 2028 să fie aglomerate și extrem de competitive. Iar în condițiile în care mulți cer o schimbare de generație, unii dintre cei care în 2024 l-au susținut cu loialitate pe Biden ar putea fi presați să recunoască, în cele din urmă, dacă s-au înșelat în privința capacității sale de a conduce.
Jill Biden a devenit tot mai protectoare pe măsură ce soțul ei îmbătrânea
După Biden, cartea este cea mai dură cu cei mai apropiați consilieri ai familiei sale. Anthony Bernal, „consiglierele” lui Jill Biden, prima doamnă, este unul dintre cei mai criticați în paginile volumului.
Autorii scriu că Bernal putea închide orice discuție despre vârsta sau starea mentală a președintelui spunându-le colaboratorilor de la Casa Albă: „Jill nu o să fie de acord cu asta.”
Dr. Jill Biden este descrisă ca o susținătoare feroce a soțului ei, care nu accepta nicio critică la adresa capacităților sau a judecății sale politice și care s-a implicat tot mai mult în luarea deciziilor pe măsură ce președintele îmbătrânea.
Când, în 2022, un donator a sugerat că Biden nu ar trebui să candideze pentru un nou mandat, Jill Biden a păstrat tăcerea — o reacție pe care a regretat-o și despre care a spus că nu se va mai repeta, potrivit autorilor.
„Nu-mi vine să cred că nu l-am apărat pe Joe,” le-ar fi spus ea consilierilor, ulterior.