Ne vor lua roboții locul de muncă? Parlamentul European cere reglementarea folosirii lor

14 Ian 2017 | scris de Istvan Deak
Ne vor lua roboții locul de muncă? Parlamentul European cere reglementarea folosirii lor

Motive de îngrijorare pentru milioane de oameni. Progresul l-a adus pe om de la unelte din piatră, la roată, mai apoi la motorul cu aburi. Roboții sunt următorul pas. Au devenit parte a vieții noastre, chiar dacă vorbim despre jucării, drone, echipamente medicale, mașini sau utilaje grele. Utilizarea lor nu este încă reglementată în mod corespunzător, nici în cazul în care ar putea provoca daune. 

Parlamentul European a solicitat Comisiei să vină cu o propunere legislativă care să reglementeze utilizarea roboților. “Noi nu vorbim despre arme. Noi identificăm roboții ca fiind mașini fizice, echipate cu senzori și interconectate, astfel încât să poată aduna date. Roboții din următoarea generație vor învăța mai multe lucruri singuri. Cele mai cunoscute în acest sens sunt mașinile care se conduc singure. Apoi, mai avem drone, roboți industriali, roboți de îngrijire, roboți pentru divertisment - jucăriile, roboți folosiți în agricultură”, a declarat inițiatoarea proiectului, Mady Delvaux
 
Ea consideră că roboții ar trebui să aibă un statut legal, un fel de personalitate electronică. ”Când vor apărea roboții care învață singuri, va fi nevoie de diferite soluții și solicităm Comisiei să analizeze soluțiile. Una ar putea fi ca roboții să primească o „personalitate electronică”, cel puțin în cazul în care sunt implicate compensațiile. Este ceva similar cu ce avem acum pentru companii. Avem nevoie de un cadru legal pentru roboții care sunt acum pe piață sau vor fi în următorii 10-15 ani”, a adăugat ea.
 
Așadar, pentru acțiunile robotului ar trebui tras la răspundere fie proprietarul, producătorul, proiectantul sau/și programatorul. ”Avem două opțiuni. În conformitate cu principiul răspunderii stricte ar trebui să fie un producător care este răspunzător, pentru că el este cel mai bine plasat pentru a limita pagubele. Apoi, el se poate întoarce împotriva furnizorilor săi. Cealaltă opțiune este o abordare de evaluare a riscurilor conform căreia testele trebuie să fie efectuate înainte și compensațiile trebuie împărțite între toate părțile implicate. De asemenea, ne propunem să existe o asigurare obligatorie, cel puțin pentru roboți mari”.
 
Sună a film SF, însă în raport se ia în calcul inclusiv posibilitatea ca unii oameni mai vulnerabili să se atașeze de roboții care îi îngrijesc. ”Noi întotdeauna trebuie să le spunem oamenilor că robotul nu este un om și nu va fi niciodată, el poate arăta empatie, dar nu poate simți empatie. Noi nu vrem roboți, așa cum au în Japonia, care arată ca oamenii. Am propus ca roboții să nu facă oamenii dependenți emoțional. Poți fi dependenți fizic, dar niciodată oamenii nu ar trebui să creadă că roboții îi iubesc ori sunt triști din cauza lor.

Vom stabili principii europene comune și un cadru juridic comun, înainte ca fiecare stat membru să-și pună în aplicare propriile legi, diferite de la țară la țară. Standardizarea este, de asemenea, în interesul pieței. Europa se pricepe la robotică, dar dacă vrem să rămână lider, trebuie să avem norme commune.  

În ceea ce privește responsabilitatea, clienții trebuie să fie siguri că vor fi asigurați în cazul în care se produc daune, dar cum rămâne cu siguranța și protecția datelor, fiindcă roboții nu pot funcționa fără un schimb de date, așadar mai există și întrebarea - cine va avea acces la aceste date?”, a adăugat Mady Delvaux.

Ea are un răspuns clar pentru cei care se tem că își vor pierde locul de muncă în detrimentul roboților, chiar dacă li se spune că, de fapt, roboții vor crea noi locuri de muncă: mai mult ca sigur muncitorii cu nivel scăzut de calificare vor fi înlocuiți. ”Cred că aceasta este cea mai mare provocare pentru societatea noastră și sistemele noastre educaționale. Noi nu știm ce se va întâmpla. Cred că vor exista întotdeauna locuri de muncă pentru persoane slab calificate. Roboții nu vor înlocui oamenii, ci va exista o cooperare între oameni și roboți.

Trebuie să monitorizăm ce se întâmplă, pentru a fi pregătiți pentru orice scenariu. De asemenea, raportul tratează problema dacă ar trebui să se schimbe sistemele noastre de securitate socială și să luăm în calcul venituri universale. În situația în care vor exista multe persoane fără loc de muncă, trebuie să ne asigurăm că pot duce un trai decent. Totodată, raportul invită statele membre să reflecteze asupra acestui subiect, pentru că nu este de competența UE”, a încheiat eurodeputata din Luxemburg.

Alte stiri din Externe

Ultima oră