NBC: Biden și-a pierdut cumpătul într-o convorbire cu Zelensky când liderul ucrainean a cerut mai mult ajutor: "Ai putea fi mai recunoscător"

31 Oct 2022
NBC: Biden și-a pierdut cumpătul într-o convorbire cu Zelensky când liderul ucrainean a cerut mai mult ajutor: "Ai putea fi mai recunoscător"

Biden abia terminase să-i spună lui Zelensky că tocmai îi dăduse undă verde pentru încă un miliard de dolari în asistență militară, când președintele ucrainean a început să listeze tot ajutorul suplimentar de care mai avea nevoie, scrie NBC.

A devenit o rutină de când Rusia a invadat Ucraina: președintele Joe Biden și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky vorbesc la telefon ori de câte ori SUA anunță un nou pachet de asistență militară pentru Kiev.

Dar o convorbire telefonică între cei doi lideri din iunie s-a desfășurat diferit față de cele anterioare, potrivit a patru persoane familiare cu apelul. Biden abia terminase să-i spună lui Zelensky că tocmai îi dăduse undă verde pentru încă un miliard de dolari în asistență militară a SUA pentru Ucraina, când Zelensky a început să enumere tot ajutorul suplimentar de care mai avea nevoie și pe care nu l-a primit. Biden și-a pierdut cumpătul, au spus oamenii familiarizați cu apelul. "Poporul american a fost destul de generos, iar administrația lui și armata americană au muncit din greu pentru a ajuta Ucraina", a spus el, ridicând vocea, iar Zelensky ar putea să-și arate puțin mai multă recunoștință.

Oficialii administrației au spus că relația dintre Biden și Zelensky s-a îmbunătățit de la apelul telefonic din iunie după care Zelensky a făcut o declarație în care lăuda SUA pentru asistența generoasă. Dar ciocnirea reflectă conștientizarea timpurie a lui Biden că atât sprijinul Congresului, cât și cel public pentru trimiterea de miliarde de dolari în Ucraina ar putea începe să se estompeze. Acel moment a sosit exact când președintele se pregăteste să ceară Congresului să dea undă verde pentru mai mulți bani pentru Ucraina.

Biden se confruntă acum cu rezistența unor republicani și democrați, care nu era prezentă atunci când Congresul a aprobat fondurile anterioare ale Ucrainei. Casa Albă va discuta despre cererea Congresului de miliarde de dolari în timpul sesiunii legislative de după alegerile intermediare.

Casa Albă nu a specificat public o sumă. Parlamentarii și lobbyiștii din Ucraina speră la 40-60 de miliarde de dolari, iar unii oficiali familiarizați cu discuțiile se așteaptă ca numărul să fie de aproximativ 50 de miliarde de dolari. 

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze  iar un purtător de cuvânt al lui Zelensky nu a răspuns la o solicitare de comentarii. 

Înalți oficiali americani avertizează că nu există semne că războiul se va încheia în curând. 

Înainte de apelul telefonic din 15 iunie, frustrările președintelui față de Zelensky s-au acumulat de săptămâni întregi, au spus trei persoane familiare cu apelul. Biden și unii dintre consilierii săi de top au simțit că administrația făcea cât a putut cât de repede putea, dar că Zelensky a continuat să se concentreze public doar pe ceea ce nu face. 

Din perspectiva lui Zelensky – precum și a unor guverne est-europene și a parlamentarilor americani din ambele partide – a existat frustrare în mod repetat că Biden se mișcă prea încet în ceea ce privește cererile de arme, ezitând inițial să aprobe anumite capacități pe care Ucraina le-a cerut cel mai urgent, doar pentru a ceda săptămâni sau luni mai târziu sub presiune, potrivit a două surse familiare cu punctul de vedere al guvernului ucrainean, consilierii Congresului și doi oficiali europeni.

După ce Biden s-a enervat în fața lui Zelensky la telefonul din iunie, echipa sa a decis să încerce să atenueze tensiunile, ajungând la concluzia că nu era productiv să aiba fricțiuni cu președintele SUA, potrivit două surse familiare cu punctul de vedere al guvernului ucrainean, consilierii Congresului și doi oficiali europeni. 

Zelensky a răspuns public în acea zi mulțumindu-i lui Biden pentru asistența promisă.

„Azi am avut o conversație importantă cu președintele american Biden”, a spus el în remarcile înregistrate. „Sunt recunoscător pentru acest sprijin. Este deosebit de important pentru apărarea noastră din Donbas.”

În declarația sa după apel, Biden a spus că l-a informat pe Zelensky cu privire la ajutorul de 1 miliard de dolari și a promis că SUA „nu vor șovăi în angajamentul nostru față de poporul ucrainean în timp ce luptă pentru libertatea sa”.

Efortul de a obține arme și echipamente Ucrainei s-a intensificat în ultimele săptămâni, deoarece Ucraina încearcă să obțină câștiguri semnificative înainte de apariția temperaturilor aspre de iarnă. 

Armata ucraineană este concentrată să alunge mii de trupe rusești departe de Herson, încercând să le încercuiască și să reia orașul din sud de sub controlul Rusiei. Bătălia pentru Herson ar putea fi una dintre cele mai importante bătălii din Ucraina de la invazie. Dacă Ucraina reușește să reia zona, ar putea fi un stimulent major pentru moralul forțelor lui Zelensky și o lovitură gravă la adresa încrederii trupelor ruse. Dar dacă Rusia rezistă, ar putea să-și mențină controlul asupra sudului, inclusiv asupra centralei nucleare Zaporiojie, în lunile de iarnă. „Acesta ar putea fi un punct de cotitură”, a spus un oficial al apărării.

Preocupările cu privire la scăderea sprijinului pentru Ucraina conduc, de asemenea, ofensivele actuale, potrivit unui oficial al apărării și al unui fost oficial, în timp ce Ucraina încearcă să ia avânt pe câmpul de luptă pentru a încuraja fluxul de mai multe arme.

Pe 12 octombrie, secretarul Apărării Lloyd Austin a convocat o reuniune a Grupului de Contact al Ucrainei la Bruxelles, o adunare periodică a aliaților, pentru a discuta despre cum să aducă mai multe arme și echipamente în mâinile armatei ucrainene. În timp ce întâlnirile anterioare au oferit asistență din partea muniției lansatoare de rachete, întâlnirea din această lună a căpătat o nouă urgență, potrivit a trei oficiali ai apărării familiarizați cu discuțiile.

„Toată lumea a făcut un pas”, a spus un oficial în cadrul întâlnirii. Țările își cercetau stocurile și depozitele pentru a găsi orice ar putea ajuta armata ucraineană, a spus oficialul. „Era urgent să le obținem apărare antiaeriană și orice am putea înainte de iarnă, astfel încât să poată avea succes în această ofensivă actuală.”

Ucraina are încă nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a se apăra împotriva aeronavelor militare rusești, a rachetelor și a dronelor, iar SUA continuă să discute despre furnizarea de sisteme de rachete cu rază mai lungă de acțiune, cum ar fi ATACMS și chiar unele avioane de luptă avansate în viitor. 

Proporția americanilor care sunt extrem sau foarte îngrijorați de pierderea războiului de către Ucraina a scăzut cu 17 puncte procentuale din mai, de la 55% la 38%, potrivit unui sondaj Pew Research Center realizat luna trecută. Iar proporția de americani care spun că nu sunt prea îngrijorați sau deloc îngrijorați de câștigul Rusiei a crescut de la 16% la 26%, potrivit sondajului.

Potențiala schimbare a voinței politice din SUA de a continua să trimită ajutoare Ucrainei ar putea schimba modul în care atât Casa Albă, cât și Zelensky au abordat problema până acum.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, administrația Biden a fost criticată pentru că s-a mișcat prea precaut. Acum, președintele se confruntă cu potențiale respingeri din partea unor parlamentari republicani și a democraților progresiști ​​că oferă prea mult ajutor.

Dinamica schimbătoare de pe Capitol Hill ar putea, de asemenea, să forțeze echipa lui Zelensky să regândească modul în care se angajează cu Washingtonul în timp ce a încercat adesea să-și beneficieze de sprijinul din Congres pentru a obține mai mult de la Casa Albă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră