NATO trebuie să se pregătească pentru o lungă confruntare cu Rusia: conflictul „ar putea dura mulți, mulți ani”.

17 Feb 2023
NATO trebuie să se pregătească pentru o lungă confruntare cu Rusia: conflictul „ar putea dura mulți, mulți ani”.

La aproape un an după ce Rusia a invadat Ucraina, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg avertizează că conflictul „ar putea dura mulți, mulți ani”, scrie Le Figaro.

NATO trebuie să se pregătească pentru o lungă confruntare cu Rusia, pentru că preşedintele Vladimir Putin nu manifestă nicio dorinţă de pace, la un an de la invadarea Ucrainei, a avertizat secretarul general al Alianţei, norvegianul Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat AFP.

Trebuie să fim pregătiți pentru termen lung, poate fi pentru mulți, mulți ani”, a avertizat el. Președintele Putin vrea o Europă diferită, o Europă în care să-și poată controla vecinii, unde să decidă ce pot face țările”, a deplâns Jens Stoltenberg, 63 de ani, în acest interviu acordat cu o săptămână înainte de prima aniversare a invaziei Ucrainei.

Amenințare autoritară

După un an de lupte care au făcut zeci de mii de victime de ambele părți, NATO se teme de o nouă ofensivă rusă. Cele 30 de țări membre ale Alianței rămân mai hotărâte ca niciodată să se asigure că Ucraina va câștiga în cele din urmă, a asigurat el.

Suntem aici pentru a ne asigura că Ucraina câștigă acest război și pentru a-i oferi armele, muniția și sprijinul de care are nevoie”, a spus el. 

Dacă președintele Putin va câștiga în Ucraina, va fi o tragedie pentru ucraineni. Dar va fi și periculos pentru noi toți, pentru că el și alți lideri autoritari vor fi convinși că atunci când folosesc forța militară, își pot atinge obiectivele

Alte stiri din Externe

Ultima oră