La rândul său, prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a deplâns că Turcia „dorește lucruri pe care nu i le putem oferi”, scrie Le Figaro.
Suedia și Finlanda ar putea adera la NATO încă din 2023, a declarat duminică, 8 ianuarie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care a amintit totuși că decizia depinde de parlamentele turc și ungar. „Ma aștept (ca aderarea să aibă loc în 2023), dar nu voi garanta data exactă, pentru că este desigur o decizie suverană a Parlamentului Turciei și a Parlamentului Ungariei, (care) încă nu au ratificat acordul”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat AFP.
Ungaria și mai ales Turcia blochează din luna mai intrarea celor două țări nordice în NATO. „Am avut negocieri, și au fost destul de solicitante, în iulie anul trecut, când Turcia, Finlanda și Suedia au convenit asupra unui memorandum comun în care descriau modul în care își pot intensifica colaborarea, atât în ceea ce privește exporturile de arme, dar și, pentru exemplu, în lupta împotriva terorismului”, a amintit Jens Stoltenberg.
„Finlandia și Suedia au respectat acest acord și se angajează în mod clar să coopereze pe termen lung cu Turcia în aceste probleme. Prin urmare, a sosit momentul să finalizăm procesul de aderare și să ratificăm protocolul de aderare”, a spus el.
Stockholm refuză anumite cereri turcești
La începutul zilei, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a spus că „Turcia [a confirmat], de asemenea, că am făcut ceea ce am spus că vom face, dar ei spun, de asemenea, că vor lucruri pe care noi nu le putem și nu vrem să le facem”, a evocat procesul de aderare a țării sale la Alianța Atlantică în cadrul unei conferințe pe tema apărării și securității în prezența lui Jens Stoltenberg. „Suntem convinși că Turcia va lua o decizie, doar că nu știm când”, a spus Ulf Kristersson înainte de a adăuga: „Decizia este în tabăra Turciei”. Această decizie depinde în special de mai mulți factori ai politicii interne a Turciei.
La sfârşitul lunii decembrie, Ankara a notat „măsurile pozitive” luate de Stockholm, dar a cerut „alţi paşi importanţi” pentru a-şi înlătura obiecţiile la intrarea Suediei în NATO, a declarat la acea vreme ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu. Aceste declarații au venit la câteva zile după ce Curtea Supremă suedeză a refuzat extrădarea jurnalistului Bülent Kenes, solicitată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Doar parlamentele turc și ungar nu au ratificat intrarea Suediei și Finlandei în NATO.
În marginea conferinței de duminică, șeful diplomației finlandeze a reafirmat că țara sa va intra în Alianța Atlantică în același timp cu vecinul său. „Finlanda nu se grăbește atât de mult să adere la NATOc așteptăm ca Suedia să primească undă verde”, a declarat Pekka Haavisto presei. Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a făcut una dintre primele sale călătorii internaționale la Ankara la începutul lunii noiembrie pentru a încerca să ridice vetoul turc.