Sugestiile miniștrilor guvernului ucrainean că armata țării lor ar trebui să primească muniții cu dispersie au avut o primire rece în rândul aliaților occidentali la conferința de securitate de la München, scrie The Guardian .
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins apelurile de a furniza Ucrainei bombe cu dispersie, spunând presei germane că alianța militară „nu a recomandat și nici nu a furnizat aceste tipuri de arme”.
Munițiile cu dispersie sunt un tip de armă care se desface în aer pentru a elibera explozibili mai mici pe o zonă largă. Ele pot provoca vătămări nediscriminatorii civililor și au fost interzise în temeiul unei convenții internaționale semnate de peste 100 de țări.
În marginea conferinței, care s-a încheiat duminică după-amiază, cererile Ucrainei pentru muniții cu dispersie au fost discutate pe larg între participanți. Pentru oficialii UE, însă, cererea este deosebit de dificilă, deoarece majoritatea țărilor europene sunt părți la convenție.
Întrebată la conferință despre apelurile pentru muniții cu dispersie, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a spus că sprijinul militar al țării pentru Ucraina va fi ghidat de tratat. Süddeutsche Zeitung a scris că în cadrul guvernului german „se consideră imposibil ca cancelarul Olaf Scholz să permită așa ceva”.
Reacția vine în urma comentariilor făcute de viceprim-ministrul Ucrainei, Olexander Kubrakov, care a sugerat că Ucraina ar trebui să i se permită să folosească muniții cu dispersie pe teritoriul său.
Întrebat despre acest lucru sâmbătă, ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a declarat reporterilor: „Înțelegem că muniția cu dispersie este o problemă discutabilă în afacerile mondiale. Nu suntem parte la convenția privind interzicerea munițiilor cu dispersie. Deci, din punct de vedere legal, nu există obstacole pentru asta.”
„Dacă primim o vom folosi exclusiv împotriva forțelor militare ale Federației Ruse”, a adăugat el.
Ucraina, la fel ca Rusia și SUA, nu a aderat la convenția internațională privind munițiile cu dispersie, care a intrat în vigoare în 2010.
Tratatul ONU interzice în orice circumstanță utilizarea, stocarea, producerea sau transferul acestor arme.