NATO regretă decizia Rusiei de a suspenda participarea la tratatul nuclear cu SUA

21 Feb 2023
NATO regretă decizia Rusiei de a suspenda participarea la tratatul nuclear cu SUA

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Moscova își suspendă participarea la tratatul nuclear New START – ultimul pact de control al armelor nucleare rămas cu Statele Unite – pe fondul tensiunilor cu Washingtonul din cauza luptelor din Ucraina, scrie AssociatedPress.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat regretul față de mișcarea lui Putin, spunând că „odată cu decizia de astăzi privind New Start, arhitectura de control complet al armelor a fost demontată”.

„Încurajez cu tărie Rusia să-și reconsidere decizia și să respecte acordurile existente”, a spus el reporterilor.

Putin a susținut că, în timp ce SUA au făcut eforturi pentru reluarea inspecțiilor la instalațiile nucleare rusești în temeiul tratatului, aliații NATO au ajutat Ucraina să organizeze atacuri cu drone asupra bazelor aeriene rusești care găzduiesc bombardiere strategice cu capacitate nucleară.

Armata rusă a spus că a doborât dronele construite de sovietici care au lovit două baze de bombardiere în adâncul Rusiei în decembrie, dar a recunoscut că mai mulți militari au fost uciși de resturi care au avariat și unele avioane.

Putin a ironizat marți declarația NATO prin care îndeamnă Rusia să permită reluarea inspecțiilor americane ale site-urilor de arme nucleare rusești, drept „un fel de teatru al absurdului”.

„Dronele folosite pentru aceasta au fost echipate și modernizate cu ajutorul experților NATO”, a spus Putin. „Și acum vor să ne inspecteze instalațiile de apărare? În condițiile confruntării de astăzi, sună ca o prostie pură.”

El a spus că în urmă cu o săptămână a semnat un ordin de desfășurare de noi rachete strategice terestre și a întrebat: „Vor să-și bage și ei nasul acolo?”

Liderul rus a remarcat, de asemenea, că declarația NATO privind New Start ridică problema armelor nucleare ale Marii Britanii și Franței, care fac parte din capacitatea nucleară a alianței, dar nu sunt incluse în pactul dintre SUA și Rusia.

„De asemenea, sunt îndreptate împotriva noastră. Sunt îndreptate împotriva Rusiei”, a spus el. „Înainte de a reveni la discutarea tratatului, trebuie să înțelegem care sunt aspirațiile membrilor NATO, Marea Britanie și Franța și cum le luăm în considerare arsenalele lor strategice care fac parte din potențialul de lovitură combinat al alianței”.

Putin a subliniat că Rusia își suspendă implicarea în NewStart dar încă nu se retrage complet din pact.

Noul tratat START, semnat în 2010 de președintele american Barack Obama și președintele rus Dmitri Medvedev, limitează fiecare țară la cel mult 1.550 de focoase nucleare dislocate și 700 de rachete și bombardiere desfășurate. Acordul prevede inspecții complete la fața locului pentru a verifica conformitatea.

Cu doar câteva zile înainte ca tratatul să expire în februarie 2021, Rusia și Statele Unite au convenit să-l prelungească pentru încă cinci ani.

Rusia și SUA au suspendat inspecțiile reciproce în cadrul New START de la începutul pandemiei de COVID-19, dar Moscova a refuzat toamna trecută să permită reluarea acestora, creând incertitudinea cu privire la viitorul pactului. De asemenea, Rusia a amânat pe termen nelimitat o rundă planificată de consultări în temeiul tratatului.

Departamentul de Stat al SUA a spus că refuzul Rusiei de a permite inspecțiile „împiedecă Statele Unite să își exercite drepturi importante în temeiul tratatului și amenință viabilitatea controlului armamentului nuclear ruso-american”. Acesta a menționat că nimic nu-i împiedică pe inspectorii ruși să efectueze inspecții ale instalațiilor americane.

Putin a contestat marți afirmația SUA, susținând că Washingtonul a respins unele cereri ale Rusiei de vizite la anumite facilități din SUA.

„Nu avem voie să efectuăm inspecții cu drepturi depline conform tratatului”, a spus el. „Nu putem verifica nimic de partea lor.”

El a susținut că SUA lucrează la arme nucleare, iar unii din SUA se gândesc la planuri de a relua testele nucleare interzise în temeiul interdicției globale a testelor care a intrat în vigoare după încheierea Războiului Rece.

„În această situație, Rosatom (corporația nucleară de stat a Rusiei) și Ministerul Apărării trebuie să asigure pregătirea pentru testele de arme nucleare rusești”, a spus Putin. 

„Desigur, nu vom fi primii care o vor face, dar dacă SUA vor face teste, o vom face și noi. Nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii periculoase că paritatea strategică globală ar putea fi distrusă.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră