Tensiunile dintre NATO și Rusia au crescut, după ce Alianța Nord Atlantică ar fi expulzat zeci de spioni ruși de la cartierul general al organizației, din Bruxelles.
Potrivit Fox News, care citează presa britanică, NATO a decis, în aprilie, ca fiecare delegație a statelor non-membre să aibă cel mult 30 de persoane. Noua regulă a afectat numai Rusia, care are o delegație numeroasă. Nu se știe însă câți membrii sunt in delegația rusă la NATO. Kremlinul spune ca este vorba despre 37, un diplomat dintr-un stat membru NATO susține că ar fi vorba despre 61 de membri, iar alte surse apropiate Alianței au avansat cifra de 90 de membri.
The Guardian scrie că, indiferent de numarul exact al membrilor delegației ruse, cel puțin jumătate dintre ei lucrează pentru serviciile de informații rusești.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a dezmințit într-un interviu, că regula i-a vizat în mod special pe ruși. ”Am decis, împreună cu Rusia, că vom suspenda cooperarea practică, dar vom menține canalele de dialog politic și militar. O delegație de 30 de membri este suficientă pentru acest lucru”, a spus oficialul Alianței.
Tot cotidianul britanic citat mai scrie că NATO a reînviat practica ”firului roșu” cu Moscova, folosit în timpul Războiului Rece, pentru a reduce riscul unei confruntări militare. Stoltenberg a dezvăluit că, în ultimul timp, avioanele NATO au interceptat un număr mare de aeronave rusești, care survolau Marea Neagră, cea Baltică și Marea Nordului. (M.M.)