Nancy Pelosi e în drum spre Asia fără a menționa Taiwanul: "O provocare" pentru Beijing

31 Iul 2022
Nancy Pelosi e în drum spre Asia fără a menționa Taiwanul: "O provocare" pentru Beijing

De săptămâni întregi, tensiunile dintre Statele Unite și China au crescut din cauza informațiilor că Nancy Pelosi ar putea vizita insula autonomă, pe care China o consideră parte a teritoriului său, scrie Le Figaro.

Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a confirmat duminică că se află în drum spre Asia, fără a menționa o posibilă escală în Taiwan, care ar putea înrăutăți și mai mult relațiile dintre China și Statele Unite. 

Conduc o delegație a Congresului în regiunea Indo-Pacific pentru a reafirma angajamentul neclintit al Americii față de aliații și prietenii săi din regiune”, a spus Nancy Pelosi într-un comunicat.

În Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, vom organiza întâlniri la nivel înalt pentru a discuta despre cum ne putem promova valorile și interesele comune, inclusiv pacea și securitatea, creșterea economică și comerțul, pandemia Covid-19, criza climatică, drepturile omului și guvernanța democratică”, a adăugat ea.

Ministerul de Externe al Singapore a confirmat că doamna Pelosi și delegația ei însoțitoare vor vizita orașul-stat în perioada 1-2 august.

O provocare pentru Beijing

Președintele Camerei Reprezentanților menține neclaritatea în jurul unei posibile vizite în Taiwan din motive de securitate. De săptămâni întregi, tensiunile dintre Statele Unite și China au crescut din cauza informațiilor că ar putea vizita insula autonomă, pe care China o consideră parte a teritoriului său.

Beijingul ar vedea ca pe o provocare o vizită pe insulă, chiar și scurtă, a președintelui Camerei Reprezentanților SUA.

Washingtonul nu are relații diplomatice cu Taipei și recunoaște regimul comunist de la Beijing ca unic reprezentant al Chinei. Dar Statele Unite vinde arme insulei și îi laudă regimul „democrat”. 

Vizita lui Nancy Pelosi vine pe măsură ce tensiunea militară crește în regiune. Armata din Taiwan a desfășurat cele mai mari exerciții militare anuale în această săptămână, care au inclus simulari de interceptări ale atacurilor chineze de pe mare.

Între timp, portavionul american USS Ronald Reagan și flotila sa au părăsit Singapore spre Marea Chinei de Sud, ca parte a unei operațiuni programate, a spus Marina SUA. 

Și sâmbătă, ca răspuns, China a organizat un exercițiu militar cu „muniție reală ” în strâmtoarea Taiwan.

Alte stiri din Externe

Ultima oră