Fostul premier israelian Naftali Bennett spune că președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat la începutul războiului că nu îl va ucide pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. "I-am spus lui Zelensky că Putin nu-l va ucide. Două ore mai târziu, Zelensky a intrat în biroul lui și s-a filmat acolo cu un telefon spunând: „Nu mi-e frică!”, scriu Times Of Israel și Jerusalem Post
Potrivit fostului premier israelian președintele rus ar fi fost de acord și să nu ceară dezarmarea Kievului. Totul ar fi fost făcut în coordonare cu Statele Unite, scrie presa israeliană.
Fostul premier Naftali Bennett a declarat într-un videoclip difuzat sâmbătă că președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat chiar în primele zile de război că nu îl va ucide pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.
„Mi-a făcut două mari concesii”, a spus Bennett despre întâlnirea cu Putin pe 5 martie 2022, când a vizitat Moscova în speranța de a media în primele ore ale invaziei.
„Știam că Zelensky e amenințat, e într-un buncăr… I-am spus lui [Putin]: „Intenționați să-l ucideți pe Zelensky?” El a răspuns: „Nu îl voi ucide pe Zelensky”, evocă Bennett într-un interviu, publicat pe propriul său canal de YouTube.
Bennett spune că l-a întrebat pe Putin: „Vreau să fiu sigur că înțeleg. Îmi dai cuvântul că nu-l vei ucide pe Zelensky? ".
„Nu îl voi ucide pe Zelensky.", afirmă el ca a repetat președintele rus
Bennett spune că l-a sunat pe președintele ucrainean imediat după întâlnirea sa de trei ore cu Putin și i-a spus: „Ies de la întâlnire – [Putin] nu te va ucide.":
„Ești sigur?” m-a întrebat Zelensky. Am răspuns, "100%. [Putin] nu te va ucide."
„Două ore mai târziu, Zelensky se ducea la biroul lui și își făcea un video selfie, în care spunea „Nu îmi este frică."
El a explicat că s-a dus la Moscova la cererea lui Zelensky, considerând că există o mică fereastră de timp în care se putea ajunge la o înțelegere pentru a pune capăt războiului.
„Tot ceea ce am făcut a fost coordonat cu Statele Unite, Germania și Franța”, a spus el.
„Am mers în secret absolut pe un plan din Israel prin regiunea kazahă... pentru că nu am putut zbura deasupra Mării Negre. Pe drum ne-am rugat și am binecuvântat vinul de Sabat, a fost foarte emoționant”, a spus Bennett citat de Jerusalem Post
Au aterizat la Moscova, unde era frig și ploua, în ceea ce a fost prima sa călătorie în acel oraș, și-a amintit Bennett adăugând că i s-a alăturat deputatul Ze'ev Elkin, pe atunci ministrul Locuințelor și Construcțiilor care este originar din Ucraina și vorbește fluent rusă. În trecut, el a acționat ca traducător pentru Netanyahu în întâlnirile sale cu Putin.
De la Moscova, au plecat la Berlin, pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz și s-au dus împreună în Franța, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, toți cunoscând vizita lui.
„Tot ceea ce am făcut a fost coordonat cu Statele Unite, Germania și Franța”, a spus el.
Potrivit unor surse de informații neconfirmate, mai multe tentative de asasinat împotriva lui Zelensky au fost dejucate de la începutul invaziei ruse.
Bazele pentru acel moment fuseseră puse cu două luni mai devreme, înainte de război, când Bennett l-a vizitat pe Putin la Soci pentru o conversație de cinci până la șase ore, o plimbare de-a lungul țărmului Mării Negre și o vizită la casa lui.
El era „înțelept și ascuțit” și un susținător al evreilor, și-a amintit Bennett.
„Sunt naziști, războinici”
Singurul moment negativ a apărut când i-a spus lui Putin că Zelensky vrea să se întâlnească cu el.
„A fost cea mai drăguță persoană din lume până atunci, dintr-o dată mi-a aruncat o privire rece și mi-a spus „sunt naziști, sunt războinici, nu îl voi întâlni”, și-a amintit Bennett.
„Am fost surprins de schimbarea comportamentului lui”, a spus Bennett.
În timpul acelei întâlniri de la Soci, Bennett a spus că a reușit să restabilească o parte din libertatea de mișcare aeriană a Israelului pentru a viza Iranul în Siria.
„În ultimii ani au existat fricțiuni împotriva rușilor care ne-au restricționat activitățile”, a spus Bennett, făcând referire la acordul de încetarea a conflictului cu Moscova care a fost încheiat cu ani înainte de a intra în funcție în iunie 2021.
Legătura caldă pe care a deschis-o cu Putin la Soci a fost susținută de conversațiile telefonice ulterioare, și-a amintit Bennett.
Când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Israelul a fost imediat între „ciocan si nicovală”, a explicat Bennett.
„A existat imediat o așteptare clară a SUA că Israelul va face tot posibilul pentru a ajuta Ucraina”, în timp ce, în același timp, statul evreu avea două „interese concurente” care au făcut dificilă satisfacerea acestei cereri, a spus Bennett.
„Una a fost activitatea noastră de rutină în Siria. O dată sau de două ori pe săptămână am lovit ținte iraniene acolo”, a spus el.
Rusia, care este o superputere, are rachete S-300 staționate acolo, care pot prelua cursele aeriene ale Israelului pe cerul sirian, a spus el.
„Dacă apăsă un buton, piloții israelieni vor fi doborâți și cine îi va ajuta să-i salveze? O va face [președintele SUA Joe] Biden sau Zelensky?” a întrebat el remarcând că problema Israelului ar fi fost să facă față consecințelor.
În al doilea rând, „au fost mulți evrei atât în Ucraina, cât și în Rusia și, în calitate de prim-ministru al statului evreiesc, am simțit o responsabilitate specială față de ei.
Așa că toate discuțiile despre „a fi pe partea dreaptă a istoriei” prin sprijinirea Rusiei sunt drăguțe, dar complicate pentru Israel, având în vedere propriile nevoi existențiale, a spus Bennett.
El a pus în aplicare o politică de acordare a asistenței umanitare, dar se temea de presiunea SUA de a furniza arme, o mișcare care „pune în pericol atât evreii” din Rusia, cât și interesele Israelului în Siria.
„Așa că atunci când am fost presat din două părți, am mers pe a treia cale”, a spus el.
Pentru a se elibera din acea situație dificilă, folosindu-și în același timp legăturile pentru a ajuta eventual la încheierea războiului, Bennett a înțeles că, dacă acționa ca un mediator, ar putea, de asemenea, să stabilească o strategie de neutralitate pentru Israel.
A folosit conexiunea pe care o avea cu Putin, a spus Bennett, adăugând că acesta era ceva care era „o marfă rară” la acea vreme.
„Nu a existat nimeni altcineva care să aibă încrederea ambelor părți”, a spus el, cu excepția într-o oarecare măsură a președintelui turc Erdogan.
Bennett a spus că a pus în aplicare o politică de a oferi asistență umanitară, dar nu și arme.
El știa că, dacă nu găsește o politică alternativă, va fi între "ciocan și nicovală", „aș fi forțat să furnizez arme și atunci aș pune în pericol atât evreii” în Rusia, cât și interesele Israelului în Siria.
Ideea generală a medierii israeliene în martie 2022 a fost una care a fost inițiată de Bennett. El i-a contactat pe președintele american Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și a explicat că ar putea fi o „conductă” de comunicații între Putin și Zelensky, adăugând că l-a implicat și pe Scholtz în acea conversație.
Dar ideea reală de a zbura în acel prim Sabat din martie pentru a vorbi cu Putin a fost inițiată de Zelensky, care la acea vreme se temea pentru viața lui.
După întoarcerea sa în Israel, el a purtat „discuții [la telefon], Putin-Zelensky, Zelensky-Putin” într-un impuls care a implicat și Consiliul Național de Securitate al Israelului. Aceste eforturi au intensificat negocierile care au loc în Belarus în martie, a spus Bennett.
Decizia lui Putin de a nu-l asasina pe Zelensky a fost, în esență, o concesie în ceea ce privește obiectivul său perceput de a denazifica Ucraina și, de asemenea, era dispus să retragă cererea sa de dezarmare.
Bennett a reușit să obțină o concesiune de la Zelensky că se va retrage de la cererea sa de a adera la NATO.
„Am avut impresia că amândoi vor o încetare a focului”, dar în cele din urmă, a spus el, negocierile nu au oprit ostilitățile.
Bennett a spus că la momentul respectiv a crezut că a luat atitudinea potrivită pentru a vizita Moscova și pentru a încerca să medieze încheierea războiului, dar asta a fost acum zece luni și, în cele din urmă, nu este clar care au fost impactul eforturilor sale.
Situația este diferită acum, a spus el, adăugând că este „legitim” ca prim-ministrul Benjamin Netanyahu să schimbe politica Israelului cu privire la războiul ruso-ucrainean.
Bennett, primul prim-ministru ortodox al Israelului, a vizitat Moscova în Sabat, ceva ce evreilor observatori nu au voie să facă decât dacă există o amenințare care pune viața în pericol.
Elkin este, de asemenea, religios.
????????????????????????Former Israeli PM Bennett:"I asked Putin: Are you going to kill Zelensky?.He replied,I'm not going to kill Zelensky.I told Zelensky Putin will not kill him.2 hours later Zelensky went into his office and filmed himself there on the phone with the words: "I'm not afraid!" pic.twitter.com/MAT0CgGvIz
— AZ ???????????????? (@AZgeopolitics) February 5, 2023