Uniunea Creștin Democrată (CDU) a cancelarului german Angela Merkel poate răsufla ușurată, căci orașul Görlitz a rămas în mâinile sale, datorită unui politician de origine română, Octavian Ursu.
El l-a înfruntat duminică, în al doilea tur al alegerilor locale, pe candidatul partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Sebastian Wippel.
Ursu s-a născut la București, a absolvit Conservatorul și a ajuns în Germania în 1990 ca solist-instrumentist (trompetă) la Neue Lausitzer Philharmonie din Görlitz, scrie Deutsche Welle.
Octavian Ursu a intrat în 2009 în CDU și în 2010 a preluat conducerea circumscripției municipale din Görlitz a formațiunii conservatoare.
În ciuda pronosticurilor și a rezultatelor din primul tur de scrutin, reprezentantul conservatorilor, născut la București, unde a trăit până la emigrarea în Germania în 1990, a reușit să îl devanseze pe favoritul din urmă cu două săptămâni, candidatul populiștilor de dreapta de la AfD.
La mai bine de o oră după închiderea urnelor, după centralizarea rezultatelor, Octavian Ursu a fost ales primar-general al orașului Görlitz cu 55,1 la sută din totalul voturilor exprimate.
Rezultatul este considerat și un barometru de opinie înaintea alegerilor de land din Saxonia, din luna septembrie.
Mai multe vedete de la Hollywood l-au sprijinit pe Octavian Ursu, pentru a descuraja alegerea unui reprezentant al extremei-drepte.
Oraşul german Gorlitz, cu străzile sale medievale pavate cu piatră cubică şi arhitectura sa art-nouveau, pare desprins dintr-un platou de filmare, fapt care s-a întâmplat de foarte multe ori şi în realitate, atrăgând în ultimii ani regizori de seamă, precum Wes Anderson şi Eli Roth, care au filmat mai multe producţii cinematografice în interiorul acestei localităţi, scrie Reuters.
Vedetele de la Hollywood şi-au îndreptat atenţia spre acest oraş din Saxonia, aflat în apropiere de graniţa cu Polonia, din alt motiv: alegerile de duminică ar fi putut oferi partidului de extremă-dreapta primul său primar într-o localitate importantă.
Îngrijorat că reputaţia oraşului ar putea fi afectată iremediabil, producătorul Michael Simon de Normier, care a filmat în 2008 pelicula "The Reader" în acest oraş, a publicat o scrisoare deschisă în care se adresa locuitorilor din Gorlitz şi îi avertiza în legătură cu aceste riscuri.
"Nu cedaţi în faţa urii şi a xenofobiei", a scris el în acea scrisoare, semnată, printre alţii, şi de Stephen Daldry, regizorul filmului "The Reader", actorul Tom Wlaschiha - cunoscut din serialul "Game of Thrones" - şi actriţa Jana Pallaske - cunoscută din lungmetrajul "Inglorious Basterds".
Octavian Ursu s-a născut la București, a absolvit Conservatorul și a venit în Germania în 1990 ca solist-instrumentist (trompetă) la Neue Lausitzer Philharmonie din Görlitz.
Ursu a intrat în 2009 în CDU și în 2010 a preluat conducerea circumscripției municipale din Görlitz a formațiunii conservatoare.
În 2014, el a fost ales în Legislativul landului federal Saxonia, iar acum a devenit primar al acestui oraș din estul Germaniei.
Ursu a obţinut astfel o victorie importantă, câştigând peste 55% din voturi şi depăşindu-l pe Wippel cu peste zece procente.
Această cursă pentru primăria din Gorlitz a fost văzută ca un test cheie pentru AfD. Candidatul lor, Wippel, a câştigat prima rundă a alegerilor luna trecută, crescând astfel speranţele susţinătorilor AfD. Drept răspuns, toate partidele principale şi-au anunţat susţinerea pentru Ursu.
Ursu a declarat că majoritatea votanţilor au ales „o societate deschisă şi au votat împotriva izolării”.
„Sunt fericit. Acum trebuie să ajungem mai aproape de cei care nu m-au votat”, a declarat Ursu, care a fost născut la Bucureşti şi s-a mutat în Germania în 1990.
"Am scăpat încă o dată!" Mulţi germani au acest sentiment după aflarea veştii că nu s-a ajuns, totuşi, la prima victorie a unui candidat al partidului populist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) la alegerile pentru primăria unui oraş.
Dar nu trebuie să uităm că a fost o cursă destul de strânsă: 45 la sută au optat pentru AfD în oraşul est-german Görlitz, comentează Deutsche Welle.
O alianţă politică, dincolo de liniile de partid, s-a format pentru a împiedica victoria candidatului AfD Sebastian Wippel.
Atât moştenitorii revoluţiei paşnice din Uniunea Creştin-Democrată (CDU), cât şi cei ai dictaturii est-germane din Partidul Stângii fac parte din alianţă. Astfel, convingerile politice au ajuns pe plan secund - ceea ce nu va lăsa rece baza partidului CDU.
Dincolo de politica locală, scrutinul din cel mai estic oraş al Germaniei simbolizează o dilemă dificilă, mai scrie sursa citată.