Musk postează apoi șterge un tweet care răspândește o teorie conspirației anti-LGBTQ despre atacul asupra soțului lui Pelosi

31 Oct 2022
Musk postează apoi șterge un tweet care răspândește o teorie conspirației anti-LGBTQ despre atacul asupra soțului lui Pelosi

Episodul arată ca pot exista presiuni în viitor, deoarce obiectivele privind libertatea de exprimare se confruntă cu angajamentele lui Musk față de agențiile de publicitate, scrie Bloomberg.

La trei zile după ce Elon Musk a achiziționat Twitter Inc., miliardarul din domeniul tehnologiei a postat și șters un tweet care răspândește o teorie a conspirației anti-LGBTQ fără dovezi despre atacul recent asupra soțului președintelui Camerei Nancy Pelosi din San Francisco.

Episodul a subliniat presiunile cu care se confruntă acum Musk, un autoproclamat „absolutist al libertății de exprimare”, în conducerea popularului site de social media – în special în ceea ce privește modul de a limita dezinformarea și discursul instigator la ură în serviciul său. Musk a promis agenților de publicitate că Twitter nu va deveni un „peisaj infernal de liber pentru toți” sub conducerea sa, dar, în același timp, a spus că libertatea de exprimare ar trebui să fie norma pe site.

Musk însuși a părut să testeze aceste limite duminică, răspunzând la un tweet al lui Hillary Clinton, fosta primă doamnă și candidată la președinția democrată în 2016, în care a atacat Partidul Republican pentru răspândirea „urii și a teoriilor conspirației tulburătoare” despre care ea spunea că l-a încurajat pe bărbatul care l-a atacat vineri pe soțul lui Pelosi, Paul, în casa cuplului.

Musk a făcut legătura cu un articol din Santa Monica Observer, un site care a răspândit în mod repetat informații false despre politică și pandemia de coronavirus. El a scris că „s-ar putea să fie mai mult în această poveste decât pare”. Articolul prezenta o versiune a unei afirmații nefondate care circula de câteva zile în comunitățile de extremă-dreapta online, susținând că Paul Pelosi a fost în stare de ebrietate și că s-a certat cu atacatorul care era de fapt o "prostituată" masculină. Site-ul Santa Monica Observer era oprit duminică, dar o versiune arhivată a articolului a fost revizuită de Bloomberg News.

„Preluarea haotică a lui Musk a văzut încrederea și siguranța puse deoparte în mod periculos, dacă răspândește el însuși teorii periculoase ale conspirației în politica internă și internațională, la milioane de adepți”, a declarat Emma Briant, coleg la Centrul pentru Media, Date și Societate, parte din Universitatea Central Europeană. „Capriciile arbitrare ale ideologilor puternici sunt una dintre cele mai mari amenințări la adresa discursului democratic astăzi.”

Până duminică după-amiaza devreme, Musk a șters tweet-ul. Unii dintre susținătorii săi au condamnat mișcarea ca fiind o concesie către „mafia de stânga”.

Vineri, Bloomberg a raportat că discursul instigator la ură a crescut pe platformă în câteva ore după încheierea acordului lui Musk pentru Twitter. Twitter formează un consiliu de moderare a conținutului, iar deciziile privind conținutul și restabilirea contului sunt în așteptare până când grupul este convocat, a spus Musk.

Într-o serie de tweet-uri sâmbătă, Yoel Roth, șeful Twitter pentru siguranță și integritate, a spus că Twitter a stabilit că „aproape toate” conturile care postează insulte și alți termeni derogatori sunt „neautentice” și că Twitter a luat măsuri pentru a interzice utilizatorii implicați în campania de trolling.

Dar volumul discursurilor instigatoare la ură de pe platformă a rămas ridicat. O insultă rasistă a crescut cu 1.700% pe platformă sâmbătă seara, ajungând la 215 mențiuni la fiecare cinci secunde, potrivit datelor Dataminr, partener oficial Twitter care are acces la întreaga platformă.

Twitter nu a răspuns imediat la întrebările Bloomberg News.

Alte stiri din Externe

Ultima oră