În timp ce liderii mondiali s-au întâlnit la München, demonstranții antirăzboi s-au adunat pe străzi, scrie WashingtonPost
În sălile de întâlnire ale hotelului de lux Bayerische Hof din München, liderii mondiali s-au angajat sâmbătă să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina. Dar pe străzile de afară, mii de oameni au cerut să pună capăt.
A fost o exprimare a diviziunilor care despart Germania unde doar puțin peste jumătate din populație sprijină înarmarea Ucrainei. Aproximativ 10.000 de manifestanți s-au adunat în maiestuoasa Königsplatz a orașului din sudul Germaniei – una dintre cele peste o duzină de demonstrații din oraș – cu mulțimea incluzând un amestec de extremă dreaptă și extremă stângă, pacifiști și cetățeni pro-ruși.
Câțiva purtau steaguri rusești, dar cel mai proeminent pe pancarte a fost sentimentul anti-NATO și anti-american care s-a manifestat de mult în Germania și a devenit mai proeminent pe parcursul războiului, alimentat de propaganda rusă.
Demonstrațiile atrag o margine radicalizată, protestele antirăzboi fiind preluate de mulți dintre aceiași organizatori ca și demonstrații anti-izolare în timpul pandemiei. Dar decizia de a înarma Ucraina rămâne încă una incomodă pentru mulți germani.
În discursul său la forumul de securitate cu o zi mai devreme, cancelarul german Olaf Scholz a încercat să-i asigure pe germani care s-ar putea simți neliniștiți. „Nu livrările noastre de arme prelungesc războiul”, a spus Scholz. „Este exact invers.”
La Königsplatz, o scenă fusese ridicată în fața coloanelor neoclasice ale „Porții Templului” a orașului, construite parțial după Acropole din Atena.
„Ne întrebăm dacă NATO este încă bună pentru Germania”, a spus Jürgen Todenhöfer, un fost parlamentar creștin-democrat cunoscut pentru criticile sale la adresa Statelor Unite. „Trebuie să slujim pacea și nu americanii”.
Înainte de discursul său, mulțimea cântase un refren cu corul „Ami Go Home!” un slogan împotriva prezenței americane de după cel de-al Doilea Război Mondial în Germania, care a cunoscut o renaștere a demonstrațiilor în ultimele luni.
Femeile învelite în steagurile păcii au dansat, în timp ce versurile îndemnau armata americană să-și părăsească baza aeriană din Ramstein, sudul Germaniei și să ia cu ele „Starbucks-ul tău, Amazonul tău, gazul tău de fracturare”.
„Întotdeauna, din păcate, a existat – atât la extrema dreaptă politică, cât și la extrema stângă politică – întotdeauna am avut niște prejudecăți sau sentimente anti-americane”, a spus Michael Link, coordonatorul federal pentru relațiile transatlantice la biroul de externe al Germaniei. „Apar uneori mai mult și alteori mai puțin.”
Extrema stângă și dreapta încearcă să „capitalizeze” acest lucru în mijlocul dezbaterii privind trimiterea de arme, a spus el. „Lucrul bun este că aveți un consens larg între partidele democratice din Germania că suntem în mod clar împreună împotriva acestui lucru”.
Germanii, în general, au rămas, de asemenea, fermi în sprijinul lor pentru războiul din Ucraina, aşteptându-se ca publicul să devină mai divizat sau mai obosit pe parcursul războiului nematerializat, a declarat Cathryn Clüver Ashbrook, consilier principal la Fundaţia Bertelsmann, citând un sondaj.
Aproximativ 55% din populație susține decizia guvernului de a da arme Ucrainei în decembrie, o scădere de doar 2% față de martie și revenind după o scădere în toamnă, când se temeau că războiul ar putea cauza lipsuri de energie iarna. Acest lucru se compară cu media Uniunii Europene de 54% în sprijinul livrărilor de arme, potrivit sondajului.
„Este încă o majoritate stabilă”, a spus ea. Grupurile care se opun războiului sunt mișcări minoritare care sunt prea împărțite între ele pentru a avea un impact politic real, a spus ea.
La un miting din oraș organizat de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania la care au participat câteva sute de oameni în centrul Münchenului sâmbătă dimineață, vorbitorii au cerut repararea conductei Nord Stream 2 din Rusia. „Sper că Putin își va păstra nervii”, se putea citi pe o pancartă. Câțiva manifestanți s-au înfășurat în steaguri care înfățișau stelele și dungile în flăcări.
„Guvernul american forțează acest război”, a spus Hans Strodl, în vârstă de 71 de ani, care a călătorit la demonstrație împreună cu soția sa, Bettina, în vârstă de 66 de ani. „Ei vor să trimitem arme și tancuri, dar sunt departe, iar noi suntem aproape”, a spus el.
El a dat vina pe „extinderea NATO” pentru începutul războiului.
„Iubim America”, a spus Bettina. „Dar nu și politica ei.”
În apropiere, un grup de protestatari mascați care s-au descris ca fiind din extrema stângă antifa a organizat o contra-demonstrație, numindu-i pe cei de dreapta fasciști. Ei țineau, de asemenea, propriile pancarte care cereau încetarea războiului. „Știu că este confuz”, a spus un demonstrant îmbrăcat cu cagula pe fata, care a refuzat să fie numit. „Suntem aici pentru a protesta împotriva lor, dar vrem și să se încheie războiul”.
Besides an invasion at the Feb17-19 Munich Security Conference of World Leaders, and individuals like Soros, Gates and so on,
— Timothy Robert (@timingnl) February 18, 2023
there are massive protests in front of the Conference
Peace with Russia!
Germany out of NATO!
NATO out of Germany!
And where’s the Media? pic.twitter.com/bixw7BBGOP
More photos and videos from the protests in Munich against the pumping of Ukraine with weapons, taking place against the backdrop of the Munich Security Conference
— Ignorance, the root and stem of all evil (@ivan_8848) February 18, 2023
The organizers of the action placed stands with photos of children who died in Donbas since 2014. pic.twitter.com/7GoR3Wg9Ut