Moscova recunoaște pierderea a 63 de soldați în bombardamentul de la Makiivka, Kievul vorbește despre 400 de morți

02 Ian 2023
Moscova recunoaște pierderea a 63 de soldați în bombardamentul de la Makiivka, Kievul vorbește despre 400 de morți

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că 63 de soldați au fost uciși într-un bombardament ucrainean care a vizat o școală lângă Makiivka, în zona ocupată de ruși a Oblastului Donețk, școală  în care se adăposteau soldații.

Șase rachete sol-suprafață lansate de un Himars (sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate) produs în SUA au lovit clădirea și două au fost interceptate, a spus ministerul, citat de Le Monde

Mai multe surse rusești vorbesc încă de duminică pe rețelele de socializare despre acest bombardament din noaptea de Revelion, care, potrivit acestora, a provocat între câteva zeci și câteva sute de morți. Ministerul ucrainean al Apărării a vorbit despre bilanțul a patru sute de soldați uciși.

Școala rechiziționată de armata rusă a fost total distrusă de bombardament datorită, potrivit mai multor surse ruse și pro-ruse, prezenței explozibililor depozitați în subsolul clădirii. Potrivit bloggerului militar rus Rybar, care are peste un milion de abonați Telegram, aproximativ 600 de soldați erau prezenți la școală când a fost distrusă. Din moloz au fost extrași aproximativ 100 de răniți, a adăugat el.

Potrivit unei surse apropiate autorităților pro-ruse din regiunea Donețk citată de Reuters, soldații uciși se numără printre cei 300.000 de bărbați mobilizați recent de Kremlin.

Fostul oficial separatist pro-rus Igor Girkin, din ce în ce mai critic cu privire la eșecurile armatei ruse din Ucraina, a vorbit pe Telegram despre „sute de morți și răniți” numai în acest bombardament.

„Familiile și rudele soldaților uciși vor avea tot ajutorul și sprijinul necesar ”, a asigurat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului.

Acest bombardament a fost posibil datorită „utilizarii extensive de către soldații care tocmai sosiseră a telefoanelor lor mobile” , ceea ce ar fi permis geolocalizarea lor de către armata ucraineană, a explicat luni o sursă anonimă din cadrul autorităților separatiste  din Donețk către agenția de presă de stat rusă TASS.

Alte stiri din Externe

Ultima oră