Moscova expune „trofeele” militare NATO capturate pe front

03 Mai 2024
Moscova expune „trofeele” militare NATO capturate pe front

 - Pe măsură ce se apropie Ziua Victoriei 1945, vehiculele blindate furnizate Kievului de țările NATO susțin narațiunea oficială a Kremlinului, scrie Le Figaro

Expoziția se numește „Trofee ale armatei ruse”: treizeci și două de vehicule blindate furnizate de Occident Ucrainei și confiscate pe câmpul de luptă. Treizeci și două de capturi de război, aliniate în aer liber, pe vasta esplanada „Parcul Victoriei” din Moscova și menite să transmită eternul mesaj oficial, potrivit căruia luptele de ieri - împotriva nazismului - sunt comparabile cu cele de astăzi, împotriva regimului de la Kiev și aliaților săi din NATO. Mai mult decât atât, pe lângă echipamentele recente, un tun antitanc Marder II, luat de la germani în 1943, a fost plasat sub un baldachin purtând un mesaj clar: „Istoria se repetă ”.

Deschisă pe 1 mai, cu  câteva zile înainte de parada de 9 mai care va avea loc pe Piața Roșie, expoziția se va desfășura până la sfârșitul lunii. În această perioadă de vacanță, mulțimile, adesea cu familii, se înghesuie sub steagurile roșii pentru a vedea carcasele vehiculelor blindate, fiecare purtând steagul țării de origine, unele deteriorate, chiar parțial carbonizate, altele aparent intacte. Este cazul unui AMX-10 RC francez , ale cărui anvelope sunt doar dezumflate, dar care este departe de a fi cel mai analizat. Într-adevăr, vedetele acestui „show” destul de special sunt, fără îndoială, un tanc german Leopard 2 și un american Abrams, cel mai greu echipament furnizat Ucrainei. Ambele au fost sechestrate la începutul anului lângă Avdiivka, orașul cetate care a căzut în mâinile Rusiei în februarie. Dacă primul vehicul blindat nu prezintă nicio avarie vizibilă, cel de-al doilea, în schimb, a fost grav afectat, dovadă fiind urmele lui sparte, tunul distrus și armura înnegrită. Ziarul Rossiyskaïa Gazeta notează totuși că țeava pistolului mașinii germane a fost îndreptată în mod deliberat către pământ pentru a arăta ca „un tanc învins” . „Operațiunea militară specială din Ucraina a spulberat mitul invulnerabilității acestor tancuri. (…) Ei se confruntă acum cu o armată rusă modernă și bine echipată ”, spune Andreï Lyubtchikov, cercetător la Muzeul Forțelor Armate din Ministerul Apărării. El explică că tancul Abrams a fost lovit de două ori, de o rachetă ghidată antitanc și de o dronă - „ sistemele noastre antitanc au șters toate avantajele despre care am vorbit atât de mult” , asigură expertul rus.

Puțin mai încolo, un vehicul blindat australian Bushmaster apare dislocat și vitrat: „O grenadă lansată de o dronă a pătruns de sus; este puțin probabil ca un singur membru al echipajului să supraviețuiască”, se explică. În fața fiecărui vehicul, un soldat oferă explicații. „Iată un vehicul blindat American International Maxx Pro care costă jumătate de milion de dolari. Ucrainenii l-au abandonat din lipsă de piese de schimb”, spune acesta . „Această mașină blindată Husky britanică confiscată în apropiere de Sieverodonețk este aproape intactă, doar geamul blindat din față prezintă urme de gloanțe care nu au putut pătrunde. Dar echipajul a scăpat ”, susține soldatul de serviciu în fața acestui trofeu.

O formă de mândrie

În rândul vizitatorilor, o formă de mândrie predomină în mod clar în fața atât de multă putere de foc inamică care este învinsă, sentiment accentuat, fără îndoială, de pasiunea rușilor pentru tot ce se rostogolește sau zboară. O tânără spune că este „mândră” să-i vadă pe soldații ruși „continuând lupta împotriva fascismului” . Dar acest patriotism revendicat spontan concurează și cu teama, chiar cu frica, în fața acestui război pe care mulți ruși se străduiesc să-l țină departe de viața de zi cu zi. „Victoria noastră este inevitabilă” : înconjurat de prietenii săi, un tânăr repetă cu un aer sceptic sloganul scris cu litere uriașe. Cineva se apropie de un tânăr soldat care a venit să viziteze expoziția și îi spune „mulțumesc ”. De parcă toți acești monștri de oțel adunați într-un parc din Moscova tocmai i-ar fi amintit de existența unui conflict caruia nimeni nu-i vede sfârșitul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră