Moscova: „Conflictul din Ucraina este o ciocnire între NATO și Rusia”

10 Ian 2023
Moscova: „Conflictul din Ucraina este o ciocnire între NATO și Rusia”

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patrushev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin, a declarat marți că Moscova se luptă acum cu alianța militară NATO condusă de SUA din Ucraina și că Occidentul încearcă să ștergă Rusia de pe harta politică a lumii, scrie Reuters.

Putin prezintă războiul din Ucraina ca pe o bătălie existențială cu un Occident agresiv și arogant și a spus că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a se proteja pe sine și pe poporul său împotriva oricărui agresor.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, este văzut de diplomați drept una dintre influențele majore ale liniei dure asupra lui Putin care a promis victoria în Ucraina, în ciuda unei serii de eșecuri pe câmpul de luptă.

„Evenimentele din Ucraina nu sunt o ciocnire între Moscova și Kiev - aceasta este o confruntare militară între Rusia și NATO și, mai ales, Statele Unite și Marea Britanie”, a declarat Patrushev pentru ziarul Argumenti i Fakti într-un interviu.

„Planurile occidentalilor sunt să continue să divizeze Rusia și, în cele din urmă, să o șteargă de pe harta politică a lumii”, a spus Patrushev.

În același sens, șeful securității naționale ruse i-a acuzat pe liderii Alianței Atlantice că „se tem de contactul direct” cu Rusia și că instrumentalizează din acest motiv ucrainenii, pe care îi conduc „spre o moarte sigură”.

„Nu suntem în război cu Ucraina pentru că, prin definiție, nu putem avea ură față de ucrainenii de rând”, a insistat oficialul rus, care a făcut apel la legăturile dintre culturile și tradițiile celor două țări, potrivit agenției de presă TASS.

Patrushev a susținut că „operațiunea militară specială” din Ucraina servește atât la „eliberarea” unor părți ale țării vecine, cât și pentru a pune capăt „experimentului sângeros” al puterilor occidentale, care nu fac altceva decât să încerce „distrugerea poporului frate ucrainean” .

Pentru el, de îndată ce populația ucraineană își dă seama că „Occidentul se luptă cu Rusia cu mâinile goale, cu atât mai multe vieți vor fi salvate”. „Mulți oameni au înțeles asta de mult timp, dar nu îndrăznesc să o spună de teama represaliilor”, a avertizat el.

„Occidentul, în numele ambițiilor sale, practic distruge poporul ucrainean, forțând populația muncitoare să moară pe câmpul de luptă și scufundând restul populației în sărăcie”, a spus Patrushev citat de Europa Press.

Statele Unite au negat afirmațiile Rusiei că vor să distrugă Rusia, cel mai mare producător mondial de resurse naturale, în timp ce președintele Joe Biden a avertizat că un conflict între Rusia și NATO ar putea declanșa al Treilea Război Mondial.

Invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie a declanșat unul dintre cele mai mortale conflicte europene de după cel de-al Doilea Război Mondial și cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962, când Uniunea Sovietică și Statele Unite s-au apropiat cel mai mult de un război nuclear intenționat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră