Moscova a „pregătit toate forțele și capacitățile pentru a îndeplini sarcinile în condiții de contaminare radioactivă"

24 Oct 2022
Moscova a „pregătit toate forțele și capacitățile pentru a îndeplini sarcinile în condiții de contaminare radioactivă"

Șeful forțelor nucleare, chimice și biologice ale Rusiei, Igor Kirillov, a spus că Moscova a „pregătit toate forțele și capacitățile pentru a îndeplini sarcinile în condiții de contaminare radioactivă”, scrie pe Twitter jurnalistul Max Seddon de la Financial Times citat de The Guardian

 

TASS raportează că „conform informațiilor pe care le avem, două organizații ucrainene au instrucțiuni specifice pentru fabricarea „bombei murdare”. Munca lor a intrat în faza finală ”, a declarat locotenentul general Igor Kirillov, ofițerul responsabil cu substanțe radioactive, chimice și biologice al armatei ruse, scrie Le Monde

Potrivit acestuia, „scopul acestei provocări este de a acuza Rusia că folosește arme de distrugere în masă în Ucraina și de a lansa astfel o puternică campanie anti-rusă în lume” . El a considerat că Kievul dorește în special „să intimideze populația locală și să crească fluxul de refugiați prin Europa” .

„Detonarea unui dispozitiv exploziv radioactiv va duce inevitabil la contaminarea zonei pe o suprafață de până la câteva mii de metri pătrați ”, a avertizat el.

Kirillov a acuzat, de asemenea, Marea Britanie că menține „contacte” cu Kiev „pe problema posibilității obținerii tehnologiilor [necesare] pentru producția de arme nucleare” de către Ucraina.

Ucrainenii și occidentalii văd asta ca pe o amenințare pentru un atac cu steag fals, suspectând că Rusia este gata să detoneze ea însăși o „bombă murdară” pentru a justifica escalada militară, de exemplu prin folosirea unei tactici de represalii cu arme nucleare.

Într-o declarație comună, Parisul, Londra și Washingtonul „resping acuzațiile evident false ale Rusiei că Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” pe propriul teritoriu. Nimeni nu ar fi păcălit de o încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare . ”

Alte stiri din Externe

Ultima oră