Morgan Freeman despre termenul afro-americani: ”O insultă! Termenul ”negru” este frumos! Africa este un continent, nu o țară”

17 Apr 2023
Morgan Freeman despre termenul afro-americani: ”O insultă! Termenul ”negru” este frumos! Africa este un continent, nu o țară”

Morgan Freeman a spus că termenii folosiți în mod obișnuit referitori la rasă ar trebui scoși din lexic. Într-un interviu pentru Sunday Times, actorul a spus că dorește să „spună public” că s-a opus termenilor „Luna istoriei negrilor” și „afro-american”. Numindu-le pe amândouă o „insultă”, Freeman a spus despre prima: „O să-mi retrogradezi istoria la o lună?”, relatează The Guardian.

Freeman a spus că s-a opus termenului „afro-americanul” pentru că era inexact.

„Nu sunt de acord cu acest titlu. Oamenii de culoare au avut diferite titluri până la cuvântul N (nigger - nr termen ofensator folosit în istorie) și nu știu cum aceste lucruri ajung să fie împământenite atât de bine, dar toată lumea folosește „afro-american”.

„Ce înseamnă de fapt? Majoritatea oamenilor de culoare din această parte a lumii sunt un amestec de rase. Și spui Africa de parcă ar fi o țară când este un continent, precum Europa.” Actorul a vorbit anterior împotriva ambilor termeni la Guardian în 2012, spunând că nu-i place „afro-american” „pentru că „Black” este frumos. O silabă versus șapte”.

Cât despre Luna istoriei negrilor, el a spus că s-a opus ghetoizării implicite în consacrarea lunii februarie acestui subiect. „Istoria negrilor este istoria americană; sunt complet împletite.”

Întrebat de The Times dacă a fost de acord cu declarația lui Denzel Washington că era „foarte mândru că este negru, dar negru nu este tot ceea ce mă reprezintă”. Freeman a spus: „Da, exact. sunt total de acord. Nu mă poți defini așa.”

Acum, în vârstă de 85 de ani, Freeman a reflectat și asupra carierei sale, exprimând un oarecare regret față de lipsa de amplitudine pe care a cuprins-o în ultimii ani. „Când a început cariera mea în film, am vrut să fiu un cameleon”, a spus el. „Îmi amintesc că De Niro a făcut devreme piese foarte diferite. Aproape de nerecunoscut ca același actor. Am avut astfel de oportunități.

„Dar pe măsură ce te maturizezi în această afacere, în cele din urmă devii o vedetă. Atunci ești destul de prins în ceea ce privește tipurile de roluri pe care le joci. Jucam în mare parte același tip de rol – oamenii te angajează și spun: „Te vreau pe tine.” Și trăiești cu asta, nu cred că am făcut mare lucru în ultimii 10 ani.

"Acum? Sunt doar eu. Personajul se va adapta mai degrabă la tine decât invers, așa că fac ceea ce îmi trezește interesul. Uneori sunt doar banii.”

Cel mai recent film al lui Freeman este A Good Person al lui Zach Braff, în care joacă rolul viitorului socru al lui Florence Pugh. Cariera actorului pare să nu fi fost deraiată  de un ultim raport din 2018 al CNN, care conținea mărturii a opt femei care îl acuzau de hărțuire sexuală pe actor.

Freeman a emis mai întâi o declarație în care și-a cerut scuze pentru că a făcut pe cineva să se simtă inconfortabil; a doua zi, el a spus: „Sunt devastat că 80 de ani din viața mea riscă să fie subminați, cât ai clipi.

„Dar vreau să fiu și clar: nu am creat medii de lucru nepotrivite. Nu am agresat femei. Nu am oferit angajare sau avansare în schimbul sexului. Orice sugestie că am făcut acest lucru este complet falsă.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră