Aceasta este o „înfrângere a Rusiei”, a declarat un parlamentar european cheie după un referendum foarte strâns, scrie Politico
Moldova a votat în favoarea aderării la Uniunea Europeană cu o marjă restrânsă, într-un referendum care s-a redus la doar câteva mii de voturi pe fondul acuzațiilor de ingerință rusă.
O victorie subțire a forțelor pro-UE cu 99,2% din voturi numărate luni seara. 50,3% dintre alegătorii moldoveni au susținut schimbarea constituției pentru a include apartenența la UE, iar 49,7% s-au opus acestei mișcări.
În timpul unei nopți lungi pentru oficialii și activiștii din Moldova, campania pentru „NU” și-a menținut conducerea până aproape de sfârșit. Moldovenii din interiorul țării au votat împotriva UE, dar buletinele de vot ale persoanelor care locuiesc în străinătate au adus rezultatul la punctul culminant.
La miezul nopții, cu peste 90% din voturi numărate și „da” în urma cu aproape 10 puncte, președintele pro-occidental Maia Sandu a susținut o conferință de presă de urgență în care a dat vina pe „forțele străine” care folosesc banii și propaganda pentru a influența rezultatul.
Cu toate acestea, sprijinul copleșitor pentru aderare din partea sutelor de mii de moldoveni care trăiesc în țările europene, SUA și Canada au văzut decalajul redus.
Siegfried Mureșan, un europarlamentar român care prezidează comisia de legătură a parlamentului care lucrează la aderarea Republicii Moldova la UE, a spus că trecerea la limita a referendumului constituțional „reprezintă o victorie pentru poporul Republicii Moldova și o înfrângere pentru Rusia”.
„Mă voi asigura că noi, ca Uniunea Europeană, respectăm voința poporului moldovenesc exprimată în referendum și oferim tot sprijinul necesar procesului de aderare la UE”, a adăugat el.
Moscova este acuzată că a lansat o campanie masivă de cumpărare de voturi, că a transferat bani cash prin împuterniciri în conturile alegătorilor obișnuiți, precum și că a folosit rețelele sociale pentru a semăna temeri cu privire la perspectiva aderării la UE care duce la un conflict direct cu Rusia.
Rezultatul înseamnă că guvernul poate modifica constituția pentru a consacra principiul apartenenței la UE și deschide ușa aderării la bloc după încheierea discuțiilor în curs de aderare. Oficialii lucrează pentru un termen 2030 pentru a deveni țară membră și au cerut Bruxelles-ului să se angajeze la aceeași dată.
„Maia Sandu trebuie să prezint dovezi ale acuzațiilor de imixtiune în votul din Moldova”, scrie La Repubblica
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să „furnizeze dovezi” cu privire la acuzațiile sale de amestec în alegerile din țară, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce Sandu a vorbit despre ingerința „grupurilor criminale” care i-ar fi prejudiciat și despre victoria votului „da” la referendumul privind Uniunea Europeană. „Sunt acuzații foarte grave și publicului trebuie să li se arate dovezi”, a spus Peskov, citat de agenția Tass.
BREAKING:
— Europe News ???????? (@EuropeNewsEU) October 21, 2024
In a closely contested referendum, Moldova has voted to pursue closer ties with the European Union.
The pro-EU campaign won by a narrow margin of less than one percent, amidst accusations of foreign interference and voter intimidation.
President Maia Sandu, who… pic.twitter.com/rtAFX2oE1L