Președintele Republicii Moldova a denunțat săptămâna aceasta încercarea de a răsturna guvernul pro-european al acestei foste republici sovietice. Dacă va câștiga în Ucraina, Vladimir Putin își va pune ochii pe această țară, candidată la intrarea în Uniunea Europeană, scrie o analiză Le Figaro.
După invadarea Ucrainei, va fi Moldova următorul domino? Setea de răzbunare a lui Vladimir Putin și ambițiile sale teritoriale se extind asupra tuturor republicilor din spațiul fostului sovietic. Stăpânul Kremlinului consideră că prăbușirea URSS este „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut”. După Georgia în 2008, Ucraina din 2014 cu invadarea Donbasului și anexarea Crimeei, Moldova se află în vizorul lui Vladimir Putin. Dacă va câștiga în Ucraina, nu există nicio îndoială că își va pune ochii pe această fostă republică sovietică de 2,6 milioane de locuitori, situată între România și Ucraina, care în ultimii ani a luat o întorsătură pro-occidentală, înfuriind Moscova.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a detaliat luni presupusele planuri ale Kremlinului de a răsturna puterea pro-europeană aflată la Chișinău și a anunțat măsuri de securitate mai stricte. „Planul prevede atacuri asupra clădirilor statului și luarea de ostatici de către sabotori cu militari camuflați în haine civile”, a spus ea. „Scopul acestor acțiuni este de a răsturna ordinea constituțională, de a schimba puterea legitimă a Chișinăului într-una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei". Găsiți întregul său discurs pe site-ul revistei Le Grand Continent .
Rusia a negat marţi orice „plan de destabilizare a Republicii Moldova”. Afirmațiile liderului moldovean „sunt absolut nefondate și lipsite de dovezi”, a denunțat Ministerul rus de Externe într-un comunicat de presă. El acuză, de asemenea, Ucraina că este sursa acestei „dezinformari” pentru a alimenta tensiunile dintre Moscova și Chișinău.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat săptămâna trecută în fața Consiliului European de la Bruxelles că țara sa a interceptat documente care indică un plan de destabilizare a Republicii Moldova. Informațiile moldovenești au confirmat apoi informațiile fără a oferi detalii, spunând că au „identificat activități care vizează slăbirea și destabilizarea” țării.
Această informație vine în urma remarcilor tulburătoare făcute la 2 februarie de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, judecând că Occidentul dorește „să facă din Moldova următoarea Ucraina”. „Acum pregatesc Moldova pentru acest rol, mai ales pentru că au reușit să pună la conducerea țării un președinte, care arde să adere la NATO, prin metode mai degrabă specifice, departe de a fi libere sau democratice în orice caz. Ea [Sandu] are naționalitate română, este pregătită să se unească cu România și în general este pregătită pentru aproape orice" a spusLavrov. Șeful diplomației ruse deschide astfel ușa, și justifică din timp, orice formă de destabilizare a fostei Republici Sovietice. La rândul ei, Moldova se teme că Putin va replica pe teritoriul său scenariul ucrainean.
Moldova, candidată din vara anului 2022 la aderarea la Uniunea Europeană, se află în centrul unei confruntări geostrategice dintre Bruxelles și Moscova de când pro-europenii au câștigat alegerile din 2020. Maia Sandu câștigase votul în campanie pentru o relație mai strânsă cu Uniunea Europeană și promițând că va curăța țara după ani de corupție. Partidul său pro-european a câștigat majoritatea la alegerile parlamentare, care au urmat în 2021. Guvernul Republicii Moldova a făcut unele progrese în agenda sa de reformă, în ciuda impactului războiului: până în mai 2022 aproximativ 471.000 de ucraineni s-au refugiat pe teritoriul său (sunt 109.000 astăzi) și a devenit principala țară de tranzit, alături de Polonia, pentru produsele destinate Ucrainei,
Crizele din Moldova au fost toate provocate de Rusia
Kremlinul este hotărât să nu lase țara să scape din zona sa de influență. Moldova s-a confruntat cu crize, toate provocate de Rusia, încă de la apropierea sa de UE. Aceste crize repetate s-au accelerat și s-au agravat de la începutul ofensivei rusești în Ucraina. Moldova denunţă de luni de zile „şantajul energetic al Rusiei”.. Moscova și-a redus la jumătate livrările de gaze. Moldova este, de asemenea, conectată la rețeaua de electricitate ucraineană și a trebuit să facă față în această iarnă a două întreruperi majore din cauza loviturilor rusești asupra vecinului său aflat în război. Săptămâna trecută, două rachete rusești și-au încălcat spațiul aerian pentru a lovi Ucraina. Invazia rusă a Ucrainei a făcut, de asemenea, să explodeze rata inflației, provocând nemulțumirea publicului. În primele luni ale ofensivei rusești, în timp ce forțele Kremlinului râvneau la Odesa, Moldova se temea și de o revărsare pe teritoriul său care face parte din proiectul „Novorossia” al lui Vladimir Putin, care include și Transnistria și Găgăuzia.
Chișinăul trebuie să facă față prezenței soldaților ruși și a unui depozit mare de muniții în regiunea separatistă pro-rusă din Transnistria, unde liderii pro-ruși fac eforturi de câțiva ani pentru a se separa de Moldova. Moscova provoacă revendicări separatiste și în Găgăuzia, o regiune a Moldovei care are o mare minoritate vorbitoare de turcă (200.000 de locuitori). Potrivit Washington Post, Kremlinul ar fi trimis „consilieri” și zeci de milioane de dolari în Moldova pentru a sprijini grupurile și oponenții pro-rusi, dintre care unii se află sub sancțiunile guvernului SUA. Chișinăul acuză Moscova că a alimentat nemulțumirea și a valorificat-o. Temerile Moldovei aruncă o lumină de rău augur asupra a ceea ce este în joc în războiul din Ucraina. Un Vladimir Putin încurajat de o victorie va avea în vedere alte cuceriri. Acesta este scenariul de care se tem Polonia, Țările Baltice, unde Suedia... Dacă va câștiga în Ucraina, cine poate opri Rusia? Și unde?