Moldova: UE denunță o „ingerință fără precedent” din partea Moscovei

21 Oct 2024
Moldova: UE denunță o „ingerință fără precedent” din partea Moscovei

Referendumul privind aderarea la UE și primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-au desfășurat într-un climat de „ingerință fără precedent” din partea Rusiei, a anunțat luni Comisia Europeană, scrie RTS.ch

„Am remarcat că votul a avut loc pe fondul unei intimidări fără precedent din partea Rusiei (...) care vizează destabilizarea procesului democratic din Republica Moldova”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei, în cadrul unui punct de presă la Bruxelles.

Moldovenii au aprobat duminică cu strictețe principiul aderării la UE, dar rezultatul extrem de apropiat sună ca un snob pentru președintele pro-european Maia Sandu, care a răspuns criticând ingerința străină.

După o lungă cursă în frunte pentru partea NU, tabara DA a luat în sfârșit conducerea luni dimineață (50,28%), cu câteva mii de voturi, grație votului diasporei, după ce s-ua numărat aproape 99% din buletinele de vot. . 

În prima sa reacție oficială din miezul nopții, șefa statului Maia Sandu a denunțat „un atac fără precedent la democrație” și a promis „nu va ceda”.

Kremlinul a cerut imediat „dovada” cu privire la aceste „acuzații grave”, în timp ce a denunțat „anomalii” în numărarea voturilor la referendum.

La rândul ei, Comisia Europeană. a estimat că referendumul privind aderarea la UE și primul tur al alegerilor prezidențiale din Moldova s-au desfășurat într-un climat de „ingerință fără precedent” din partea Rusiei.

Conducerea primului tur al alegerilor prezidențiale

Totodată, Maia Sandu s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale cu 41% din voturi. Pe 3 noiembrie, ea se va confrunta cu Alexandr Stoianoglo, un fost procuror în vârstă de 57 de ani susținut de socialiștii pro-ruși, care s-a descurcat mai bine decât se aștepta, cu aproape 29% din voturi.

Maia Sandu, care a întors spatele Moscovei după invadarea vecinei Ucraine și a adus candidatura țării sale la Bruxelles, convocase acest referendum pentru a-și valida strategia. Dar pariul ei pare să fi eșuat. Chiar dacă „da” ar câștiga, acest rezultat, fără a pune în discuție negocierile cu cei Douăzeci și șapte, „slăbește într-un fel imaginea pro-europeană a populației și „conducerea” Maiei Sandu”, comentează politologul francez Florent Parmentier, specialist în regiune.

Prima femeie care a ocupat cele mai înalte funcții în 2020, această fostă economistă a Băncii Mondiale cu reputație de incoruptibilitate a devenit o personalitate europeană de top în patru ani.

Al doilea tur dificil

Într-un mediu geopolitic complicat, cu Ucraina în război și Georgia acuzată de deriva autoritară pro-rusă, Moldova a oferit Bruxelles-ului ceva în care să spere, subliniază Florent Parmentier.

Totuși, după acest eșec, o victorie pentru Maia Sandu în turul doi este departe de a fi asigurată. Alexandr Stoianoglo poate conta pe rezervele de vot ale multor candidați mici „și capcana teribilă a "toți împotriva lui Sandu” riscă să se apropie de ea, potrivit analistului.

În campanie, acest bărbat cu aspect sever a cerut „refacerea dreptății” în fața unei puteri gata, potrivit opoziției, să încalce drepturile și a pledat pentru o politică externă „echilibrată”, de la UE la Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră