Moldova și Georgia sună alarma pentru UE

22 Oct 2024
Moldova și Georgia sună alarma pentru UE

Moscova este dispusă să investească bani mari în mită și dezinformare în lupta sa pentru influența în fostele republici sovietice, scrie Politico

Alegerile din Moldova și Georgia săptămâna aceasta se transformă într-o verificare a realității pentru Uniunea Europeană, deoarece aceasta se află din ce în ce mai pe picior din spate în lupta sa pentru influență cu președintele rus Vladimir Putin.

De ani de zile, UE a fost încrezătoare că agenda sa liberală, democratică, va îndepărta în cele din urmă Georgia și Moldova de pe orbita Kremlinului și către Occident - o încredere sporită de sondaje care sugerează că ambele țări au majorități populare mari pentru aderarea la UE.

Alegerile din această săptămână sugerează acum că viziunea optimistă a UE este din ce în ce mai incertă. Moldova a votat duminică pentru aderarea la UE doar cu cea mai mică marjă – cu 50,4% dintre alegători care au votat pentru – iar partidul populist Visul Georgian, care se așteaptă să câștige sâmbătă, urmează să urmărească o agendă iliberală care va face imposibilă aderarea la UE .

Pentru UE, determinarea adversarului său de la Moscova este descurajantă.

Este evident că Kremlinul – în ciuda angajamentelor sale grele în Ucraina – este încă dispus să investească bani grei în campaniile de cumpărare de voturi și de dezinformare pentru a-și reafirma pecetea pe teritoriile fostelor sovietice. Atât în ​​Moldova, cât și în Georgia, Moscova face progrese cu o narațiune de propagandă conform căreia țările care urmăresc o agendă pro-UE sau pro-NATO se joacă cu focul, recomandând neutralitatea ca antidot în conflict.

Îngrozită de rezultat, președintele pro-UE a Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a plâns de „atacul fără precedent al Rusiei asupra libertății și democrației țării noastre”. În timp ce sondajele recente au sugerat că o majoritate de aproximativ 60% sunt în favoarea aderării la bloc, pentru o mare parte a nopții a părut ca și cum tabăra anti-UE va câștiga.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a grăbit să sublinieze că rezultatul strâns a fost rezultatul trucurilor murdare ale Rusiei și a insistat că Bruxelles-ul va continua cu introducerea Moldovei în bloc.

„În fața tacticilor hibride ale Rusiei, Moldova arată că este independentă, este puternică și își dorește un viitor european”, a spus ea.

Totuși, rezultatul din Moldova scoate la iveală limitele influenței UE, așa cum Putin se pretinde ca parte a unei alianțe mai largi anti-occidentale.

Marți, Putin îi va găzdui pe președintele chinez Xi Jinping, pe premierul indian Narendra Modi, pe iranianul Masoud Pezeshkian și pe turcul Recep Tayyip Erdogan și pe alți peste 15 șefi de stat pentru discuții în orașul rus Kazan. Moscova a făcut eforturi pentru admiterea câtorva țări noi în formatul BRICS, conceput pentru a uni economiile în curs de dezvoltare pentru a contesta interesele euro-americane și dorește să-l folosească pentru a contesta dolarul american.

Mită și dezinformare

Există puține îndoieli cu privire la amploarea intervenției ruse în Moldova.

Într-o declarație după numărătoare, liderul misiunii de observare a Institutului Național Democrat, fostul ministru finlandez de externe Pekka Haavisto, a raportat eforturile pe scară largă de a submina procesul.

„Cea mai mare amenințare la adresa integrității acestor alegeri a fost o campanie largă și concertată de influență străină malignă din partea Rusiei, care colaborează cu actorii moldoveni prin manipularea informațiilor, cumpărarea de voturi și alte finanțări ilicite ale activității politice”, a spus el.

A obține chiar și cea mai subțire dintre majorități în acest context, au spus alți monitori, a fost o realizare semnificativă. „Moldovenii au demonstrat rezistență în fața unei interferențe străine fără precedent”, a declarat congresmanul american Peter Roskam, care a condus o misiune de observare a Institutului Republican Internațional.

Oficialii moldoveni au tras în mod repetat un semnal de alarmă cu privire la sume uriașe de bani ruși care au fost canalizate în conturile alegătorilor obișnuiți în săptămânile premergătoare votului. Autoritățile acuză Moscova și împuterniciții săi locali că caută să folosească numerar pentru a-i împinge pe oameni să se opună aderării la UE și să se unească în spatele unui contestatar pro-rus care se opune lui Sandu.

„Vorbim despre până la 20 la sută din voturile corupte și despre o operațiune de interferență estimată la 150 de milioane de euro din partea Rusiei”, a declarat Valeriu Pașa, manager de program la think-tank-ul WatchDog.MD Community din Moldova. „Fără acest vot masiv de mituire, rezultatul ar arăta cu totul diferit. Așadar, în aceste condiții foarte dure, faptul că avem în continuare o majoritate de vot afirmativ, este deja un rezultat foarte bun.”

Un model transferabil

Vorbind cu POLITICO înaintea votului de duminică, fostul ministru de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că referendumul a fost convocat pentru a „regla conversația internă din țară” înainte ca alegătorii să se prezinte la urne la alegerile parlamentare de anul viitor, unde se confruntă Sandu și aliații săi cu o serie de partide de opoziție pro-ruse.

Acel gambit pare să fi eșuat. În loc să demonstreze unitate, a creat o nouă linie de demarcație periculoasă și a convins Kremlinul că merită să încerce să schimbe rezultatul.

„Rezultatele preliminare ale alegerilor evidențiază provocările cu care se confruntă Bruxelles-ul în extinderea aderării la UE la țările post-sovietice”, a declarat Marta Mucznik, analist la Crisis Group. „În vreme ce Moldova se pregătește pentru alegerile parlamentare din 2025, este posibil ca aceste diviziuni să modeleze discursul politic în lunile următoare”.

Acest lucru este de rău pentru Georgia, unde partidul Visul Georgian caută o majoritate la alegerile parlamentare de sâmbătă, jurând că va interzice întreaga opoziție dacă va obține suficiente voturi. Campania dramatică vine pe fondul avertismentelor privind capturarea statului de către Rusia, deoarece țara a trecut de restricții inspirate de Moscova asupra ONG-urilor finanțate de Occident, mass-media și comunitatea LGBTQ+.

„Este timpul ca factorii de decizie din Occident să se trezească cu privire la faptul că războiul Rusiei nu se limitează doar la Ucraina, ci este despre asumarea lumii democratice oriunde în care Moscova crede că poate exercita influență”, a spus Ivana Stradner de la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington. „Și, în timp ce oficialii europeni și americani aversivi față de risc gândesc în termeni de tactici individuale, Putin are o întreagă strategie pe care o folosește pentru a încerca să câștige.”

Pentru Sandu, nu doar națiunile candidate la UE ar trebui să fie îngrijorate, sau doar cele mai mici.

Toată lumea este în pericol.

„Este adevărat că se poate deteriora mai ușor procesul democratic într-o țară mică”, a argumentat președintele Republicii Moldova. „Dar odată ce aceste practici sunt testate în țări mai mici, pot fi încercate în alte țări.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră