Moldova și-a propus miercuri să plătească o datorie de 8,6 milioane de dolari (8 milioane de euro) către Moldovagaz, subsidiară a gigantului rus Gazprom, care a respins imediat această sumă, de aproape zece ori mai mică decât suma solicitată, scrie Le Monde.
Gazprom a cerut Moldovei 709 milioane de dolari (661 milioane de euro). Suma de 8,6 milioane USD propusă de Moldova se bazează pe un audit efectuat de două firme internaționale. Această dispută de datorie datează dinainte de începerea invaziei ruse a Ucrainei în februarie 2022 și provine dintr-o creștere brutală a tarifelor decisă de Moscova în 2021.
„Cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să suporte povara datoriilor inexistente către Gazprom ”, a declarat premierul moldovean Dorin Recean într-un comunicat .„În urma auditului extern, respingem cu fermitate presupusele datorii ”, a adăugat el.
Wikborg Rein din Norvegia și Forensic Risk Alliance din Marea Britanie au estimat că Moldovagaz, care este parțial deținută de guvernul Republicii Moldova, ar putea fi nevoită să-și anuleze cea mai mare parte a datoriei, parțial din cauza lipsei documentației care să susțină datoria.
Gazprom, într-un comunicat difuzat pe Telegram, a spus că constatările auditului „nu pot afecta în niciun fel valoarea și valabilitatea respectivei datorii”, insistând că acestea au fost confirmate în „documente semnate regulat de Gazprom și Moldovagaz”.
„Gazprom nu este de acord categoric cu declarațiile părții moldovenești și intenționează să continue să își apere drepturile prin toate mijloacele posibile”, a adăugat el.
Moldova a primit gaz rusesc prin regiunea sa separatistă pro-rusă, Transnistria, și prin Ucraina. În octombrie 2021, Moldova și Gazprom și-au prelungit contractul de gaze cu cinci ani, după o confruntare amară cu privire la creșterea prețurilor la gaze.
Protocolul de negocieri dintre Moldova, Moldavagaz și Gazprom prevedea ca Chișinăul să efectueze un audit independent al datoriilor Moldavagaz, care trebuie achitat în termen de cinci ani. Filiala Moldovagaz, la rândul său, a contestat, într-un comunicat de presă, legalitatea acestui audit, considerând că protocolul prevedea ca acesta să fie realizat în coordonare cu acesta.