Moda „demisiei tăcute” a cuprins mai multe țări

03 Aug 2022
Moda „demisiei tăcute” a cuprins mai multe țări

Salariații din întreaga lume trec la o nouă tendință de „demisie tăcută” pentru a lupta împotriva locurilor de muncă solicitante. Dar originea mișcării va veni probabil ca o surpriză pentru mulți, scrie New York Post.

"Demisia tăcută" este, în esență, o respingere a ideii că munca trebuie să îți preia viața și că tu, ca angajat, ar trebui să mergi mai presus și dincolo de rolul tău.

În schimb, oamenii revin acum la îndeplinirea doar îndatoririle prezentate în fișa postului și refuză politicos să își asume mai multe responsabilități în afara acesteia sau să lucreze mai multe ore decât este necesar. Se pare că conceptul își are originile în China.

Națiunea asiatică este cunoscută pentru etica sa strictă a muncii, cultura țării de muncă asiduă și sârguința fiind un punct de mândrie.

Așa că îi poate șoca pe mulți faptul că conceptul de „demisie tăcută” este de fapt derivat dintr-o mișcare care a început să măture China anul trecut, cunoscută sub numele de „căzut lat” sau  tang ping.

Un nou val de tineri salariati se răzvrătește împotriva conceptului de ore lungi și grele de lucru în China, conceptul de „căzut lat” câștigând o popularitate extremă pe tot parcursul anului 2021.

Tendința a început în aprilie 2021, când o postare online despre concept a devenit virală, autorul atacând vechea mentalitate că munca trebuie să fie viața ta.

Mișcarea a câștigat atât de multă atenție, încât ziarul condus de PCC, Guangming Daily , a publicat comentarii împotriva ei.

„Contribuția creativă a tinerilor noștri este indispensabilă pentru atingerea obiectivului de dezvoltare de înaltă calitate”, a declarat Wang Xingyu, oficial de la Universitatea China de Relații de Muncă.

„A le oferi tinerilor voința de a lupta, este o necesitate primordială pentru țara noastră, deoarece se confruntă cu sarcina de a trece la dezvoltare.”

Un alt purtător de cuvânt al PCC, Nanfang Daily, a publicat patru pagini de comentarii despre motivul pentru care tendința „căzut lat” a fost dăunătoare, numind-o „rușinoasă” și „nedreaptă”.

De fapt, partidul de guvernământ a devenit atât de preocupat de această tendință, încât președintele Xi Jinping a emis un avertisment explicit tinerilor cetățeni.

„O viață fericită se obține prin luptă, iar prosperitatea comună depinde de muncă asiduă și înțelepciune”, a scris el într-un jurnal al PCC în octombrie anul trecut.

„Este necesar să se prevină solidificarea straturilor sociale, să se netezească canalele de flux ascendent, să se creeze oportunități pentru ca mai mulți oameni să se îmbogățească, să se formeze un mediu de dezvoltare în care toți participă și să se evite „involuția”.

În ciuda acestui fapt, mulți tineri chinezi au rămas cu această tendință, o persoană spunând  pentru BBC că nu se va opri prea curând.

Bărbatul, numit doar Jeff, a spus că munca a devenit viața lui după ce și-a luat un loc de muncă ca dezvoltator de aplicații foarte bine plătit la Beijing, lăsându-l în imposibilitatea de a avea vreun fel de viață socială semnificativă în afara muncii.

Când a venit Covid-19, Jeff a găsit în sfârșit timp să-și reevalueze prioritățile, luând concediu pentru călătorie și, în cele din urmă, renunțând la slujbă și găsind un rol nou, mai puțin solicitant.

„Toate hobby-urile mele pe care le-am descoperit în timpul meu „căzut lat” – schi, alpinism – le voi putea continua să le fac pe toate. Am timp să fac ceea ce îmi place. Sunt foarte mulțumit”, a spus el pentru presa.

„Continuu să scap de energia negativă din viața mea. Cred că 2022 va fi un upgrade față de 2021, dar tot nu vreau să fac nimic. Voi continua să „fiu lat”. Mă bucur de această stare.”

Australienii îmbrățișează tendința "Demisiei tăcute"

Un TikTok viral recent despre mișcare a stârnit o discuție plină de viață pe un thread Brisbane Reddit, unde mulți utilizatori au explicat că au adoptat această metodă cu mult succes.

„Am demisionat de la o poziție de conducere la una inferioară, cu mai puține ore de muncă”, a spus un utilizator.

„Am trecut de la a investi 110% în tot ceea ce am făcut la minimul absolut necesar pentru a mă menține fericit și angajat.”

Un alt utilizator, o asistentă, a spus că și-a „redus” cu siguranță timpul petrecut la serviciu după ce a fost nevoit să-și ia concediu din cauza epuizării și a problemelor de familie.

„De când m-am întors, lucrez doar în două-trei schimburi pe săptămână. Fac ceea ce trebuie să fac”, au scris ei.

„Ceea ce observ este că cariera profesională se îndreaptă către locuri de muncă mai pline de satisfacții, creative, cu mai puțin stres. Cu alte cuvinte, lăsați-i pe cei ambițioși să se bată pentru pozițiile stresante.”

@zkchillin #greenscreen ♬ original sound - zk

Alte stiri din Externe

Ultima oră