Miracol în mijlocul disperării: Un bărbat a fost salvat de sub dărâmături după 60 de ore de căutări (video)

08 Feb 2023
Miracol în mijlocul disperării: Un bărbat a fost salvat de sub dărâmături după 60 de ore de căutări (video)

În timp ce Mehmet este scos din dărâmăturile unei clădiri prăbușite din Kahramanmaraș, un oraș din centrul Turciei, mama și surorile sale au început imediat să plângă și să țipe. Dar aceasta nu este din cauza durerii; acesta este sunetul bucuriei pure. În ciuda faptului că a petrecut 60 de ore sub dărâmături, la temperaturi înghețate, fără apă și mâncare, Mehmet, în vârstă de 22 de ani, a fost găsit în viață. Tânărul a învins toate șansele.

„Credeam că nu îl voi mai vedea niciodată”, a spus vărul său Emin, cu un zâmbet imens pe buze. Salvatorii au lucrat non-stop de 60 de ore în jurul clădirii de 10 etaje în care locuia familia lui, care se prăbușise complet. Clădirea este una dintre cele 6.000 estimate care au fost complet aplatizate sau grav avariate de cutremur, conform theindependent.com

Kahramanmaraş, un oraş din centrul Turciei, a fost aproape de epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 7,8, cel mai puternic pe care l-a experimentat lumea din 2011, când Japonia a fost zguduită de un cutremur de 9,1 grade şi un tsunami care au ucis aproape 16.000 de persoane. În fața clădirii prăbușite, familii disperate așteaptă în frig, unele dintre ele aprind focul pentru a se încălzi în timpul orelor lungi, agățandu-se de speranța că unul dintre cei dragi ar putea fi încă în viață sub ruine.

Mehmet reprezintă unul dintre puținele miracole care aduc puțină lumină tragediei mai întunecate. Dar această scenă încântătoare a unui tânăr scos în viață din ruine a fost concluzia unei așteptări inimaginabile.

„Așteptăm aici de la început”, ne-a spus mama lui. Înainte de a-l găsi pe Mehmet, un salvator ne-a spus că ei caută cadavre, dar că nu există nicio modalitate de a ști dacă sunt în viață sau nu. La peste 60 de ore de la dezastru, șansele de a găsi pe cineva în viață sunt din ce în ce mai mici, a avertizat ONU miercuri.

Dar atmosfera s-a schimbat drastic când salvatorii au cerut oamenilor să le dea apă. „Este un semn că cineva este în viață”, a șoptit cineva din mulțime.

Oamenii au început să dea zeci de sticle salvatorilor. Un val de speranță a cuprins mulțimea. Fețele surorilor lui Mehmet au început să se lumineze. Una dintre surori a spus că li s-a spus că fratele lor ar putea fi încă în viață. Voluntarii și salvatorii au amenajat un coridor de la dărâmături până la ambulanță pentru a ușura drumul pentru targă.

A marcat începutul unei așteptări de două ore, punctată cu false speranțe. O schimbare de ritm în zgomotul macaralei, o mișcare bruscă a unuia dintre salvatori; totul a fost interpretat ca eliberarea iminentă a lui Mehmet. La un moment dat, mama lui, copleșită de emoție, a leșinat în brațele fiicelor ei.

În cele din urmă, Mehmet a fost eliberat din închisoarea sa de piatră, iar mulțimea a aplaudat cu o ușurare inexprimabilă. Ajuns la vederea familiei sale, tânărul și-a găsit chiar puterea să-și fluture mâinile spre ei.

Oamenii au început să se îmbrățișeze, să țipe, eliberând tensiune până în punctul în care salvatorii au fost nevoiți să strige la oameni să fie mai liniștiți.

Munca lor nu este terminată și au nevoie de liniște deplină pentru a auzi sunete de la posibilii supraviețuitori. Și pentru familie, așteptarea nu s-a încheiat.

Tatăl lui Mehmet, Nefrez, în vârstă de 58 de ani, este încă sub dărâmături. „Sunt foarte fericită, dar acum îl aștept pe soțul meu”, a spus mama.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră