Ministrul polonez al agriculturii a demisionat din cauza planului UE de extindere a importurilor de cereale din Ucraina

06 Apr 2023
Ministrul polonez al agriculturii a demisionat din cauza planului UE de extindere a importurilor de cereale din Ucraina

Ministrul polonez al Agriculturii Henryk Kowalczyk și-a anunțat miercuri demisia într-o declarație, din cauza a ceea ce el a descris drept proiectul de decizie al Comisiei Europene de a prelungi „importurile fără taxe și cote de cereale” din Ucraina în statele membre până în iunie 2024, scrie Le Monde.

De câteva luni, tone de grâu ucrainean, porumb, rapiță și chiar floarea-soarelui au invadat piețele agricole din cele patru țări membre ale Uniunii Europene limitrofe cu Ucraina (Polonia, România, Slovacia și Ungaria), precum și din Bulgaria. Rezultat: cultivatorii de cereale din regiune se plâng de scăderea prețurilor și de silozuri pline.

Comisia Europeană a anunțat pe 20 martie că va folosi o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România și Bulgaria, fără a menționa Slovacia sau Ungaria. În total vor fi alocate 56,3 milioane de euro, inclusiv 29,5 milioane Poloniei, 16,75 milioane Bulgariei și 10,05 milioane României. Sume considerate prea mici de către țările în cauză.

Alte stiri din Externe

Ultima oră