Ministrul de externe chinez se află în vizită în Rusia

20 Feb 2023
Ministrul de externe chinez se află în vizită în Rusia

Ministrul de externe de la Beijing, Wang Yi, începe luni prima călătorie în Rusia a unui înalt oficial chinez la Moscova de la începutul războiului din Ucraina. O călătorie care subliniază și importanța acestui diplomat în urmărirea obiectivelor geopolitice ale președintelui Xi Jinping, scrie France24.

După un tur al mai multor capitale europene, după un weekend aglomerat la Conferința de la München privind securitatea, Wang Yi, maestrul diplomației din China, începe un sejur la Moscova de luni, 20 februarie.

Aceasta este prima vizită a unui înalt oficial chinez în Rusia de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022. O călătorie importantă din punct de vedere simbolic pentru președintele Vladimir Putin care poate demonstra astfel că nu este izolat pe scena internațională la un an de la lansarea „operației sale militare speciale” care i-a câștigat condamnarea aproape a tuturor țărilor occidentale.

Un loial lui Xi Jinping

Wang Yi își prezintă călătoria în Rusia ca punctul culminant al maratonului său diplomatic. „Acolo ar trebui să dezvăluie detaliile planului de pace despre care a vorbit la München. Cu alte cuvinte, de la Moscova face cele mai importante anunțuri, indicând astfel că, în ochii Beijingului, Rusia este partenerul acestei inițiative care ar trebui să arate o cale de ieșire din conflict”, analizează Laurent Malvezin, cercetător în politicile chineze și co-fondator al Sinopole, un centru de resurse pentru China.

Dar această secvență nu va servi doar pentru a reaminti forța legăturilor care unesc Beijingul și Moscova, în ciuda războiului. Ea confirmă, de asemenea, influența lui Wang Yi. De o săptămână, Beijingul vorbește doar prin noul său director al Oficiului Central pentru Afaceri Externe, cel mai prestigios post din diplomația chineză, la care a fost numit Wang Yi la 1 ianuarie 2023.

Pentru un regim care concentrează atât de multă putere în mâinile președintelui său, Xi Jinping, acest monopol al comunicării este rar. Mai ales că nu este vorba de subiecte de mâna a doua. Wang Yi a fost însărcinat să îmbunătățească relațiile chineze cu Europa, să înfrunte secretarul de stat al SUA Antony Blinken în mijlocul furtunii diplomatice din cauza „baloanelor spion” și „continuând să se prezinte ca principalul arhitect al unei păci negociate între Ucraina și Rusia”, explică Marc Lanteigne, sinolog la Universitatea Arctică din Norvegia.

Această încredere acordată de Xi Jinping nu îi surprinde însă pe sinologii informați. „Wang Yi este un loial de multă vreme al președintelui chinez și a reușit să rămână cât mai independent posibil față de celelalte clanuri care concurează pentru a câștiga influență la Beijing”, subliniază Marc Lanteigne.

Acest diplomat de carieră în vârstă de 69 de ani „nu este nici fiul lui..., ca alți politicieni, și este considerat un om care muncește din greu”, precizează Laurent Malvezin. Wang Yi își datorează cariera doar propriilor eforturi, propriilor sale rețele... și lui Xi Jinping.

Înainte de a ajunge la cel mai înalt post de diplomație, Wang Yi era ministru chinez de externe din 2013. Și între 2008 și 2013 a fost responsabil de biroul Afacerilor Taiwaneze, adică regimul avea deja suficientă încredere în el” să gestioneze unul dintre cele mai sensibile și importante dosare ale politicii chineze”, subliniază Laurent Malvezin.

Sosirea sa în vârful ierarhiei diplomatice ilustrează, de asemenea, evoluția priorităților geostrategice ale lui Xi Jinping. „Wang Yi vorbește perfect japoneză, a fost ambasador chinez în Japonia și este un specialist în regiunea Asiei, în timp ce predecesorul său – Yang Jiechi – a fost un mare cunoscător al Statelor Unite”, notează Marc Lanteigne.

Un bătrân „soldat lup”?

„Yang Jiechi a fost diplomatul șef al vremurilor mai calme, când Beijingul căuta mai presus de toate să-și vindece relațiile cu Statele Unite. Wang Yi întruchipează o China mai întreprinzătoare care vrea să-și impună influența în Asia, dar nu numai”, continuă sinologul de la Universitatea Arctică din Norvegia.

Wang Yi a susținut o diplomație mai activă față de țările din Orientul Mijlociu, a vizitat Africa de mai multe ori și consideră că Beijingul ar trebui să joace un rol mai important în Asia Centrală.

El a devenit, de asemenea, un cunoscător al Rusiei de-a lungul anilor. „A stabilit legături cu mai mulți oficiali ruși în calitate de reprezentant al Beijingului la Organizația de Cooperare din Shanghai, o organizație care reunește mai multe țări din Asia Centrală și dominată de China și Rusia”, subliniază Marc Lanteigne.

Wang Yi întruchipează, de asemenea, schimbarea de ton a diplomației chineze. Este prea bătrân pentru a aparține grupului „soldaților lup”, acele patrule a diplomației chineze care pot fi foarte vehemente pe rețelele de socializare, dar „este la fel de iute să apere China agresiv”, asigură Marc Lanteigne.

Așa că în 2016, s-a supărat pe un jurnalist canadian care ridicase problema apărării drepturilor omului în China. Această ieșire a dus la o mini-criză diplomatică cu Canada, care se plânsese oficial Beijingului de căile mai puțin cavalerie ale ministrului lor de externe.

„Wang Yi vrea să fie tratat ca un egal peste tot, inclusiv în Statele Unite”, notează Marc Lanteigne. El a cerut astfel Washingtonului să-și înceteze „sinofobia” în timpul unui interviu din iulie 2022 cu Antony Blinken. „Relațiile cu China vor rămâne blocate până când acest lucru se va schimba”, a asigurat apoi pentru Global Times, un ziar chinez pro-regim în limba engleză.  

Influență în Europa prin Rusia

Tensiuni care au dominat și Conferința de securitate de la München: Wang Yi a condamnat ferm observațiile lui Antony Blinken, care a sugerat duminică că China ar putea furniza „arme letale” Rusiei pentru ajutor în războiul său împotriva Ucrainei.

„Declarația SUA a fost o surpriză, deoarece China nu are niciun interes să furnizeze arme Rusiei, deoarece încearcă să se promoveze ca un intermediar pentru pace în Ucraina și dorește să-și îmbunătățească relațiile cu țări precum Ucraina, Germania și Marea Britanie. Dacă China ar ajuta Rusia militar, și-ar asuma riscul să-și anuleze eforturile”, analizează Marc Lanteigne.

Pentru Laurent Malvezin, declarația americană reprezintă înainte de toate o modalitate de a încerca să contracareze narațiunea chineză despre „făuritor de pace”. „Este posibil ca Europa să dorească să ajungă la Beijing pentru a pune presiune asupra Moscovei și a găsi o cale de ieșire din criza din Ucraina, dar, făcând acest lucru, lasă Chinei strategia sa de influență pe continent”, spune acest expert. Suficient pentru a-i da Washingtonului transpirații reci. Mai presus de toate, potrivit experților intervievați de France 24, călătoria lui Wang Yi la Moscova poate fi și o modalitate de a pregăti terenul pentru următoarea vizită a lui Xi Jinping în Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră