”Ştim de peste 340 de incidente. Însă, acestea sunt doar cazurile despre care avem informaţii. Presupunem că au existat mai multe asemenea interacţiuni. Suntem îngrijoraţi pentru că salafiştii şi alţi islamişti îşi promovează cauza în centrele de azilanţi”, a explicat Hans-Georg Maassen.
De asemenea, directorul agenţiei de informaţii interne a avertizat că moscheile germane în care se vorbeşte arabă nu sunt monitorizate şi reglementate, iar statul poate să facă prea puţine lucruri pentru a influenţa comunităţile salafiste.
”Ştim că sunt foarte mulţi tineri sunniţi printre solicitanţii de azil. Aceştia provin de multe ori dintr-un mediu conservator şi vor să meargă în fiecare seară de vineri într-o moschee unde se predică în limba arabă”, susţine Maassen.
Mai mult, directorul BfV precizează că autorităţile germane nu ar trebuie să se concetreze exclusiv pe jihadiştii care ar fi trimişi de Statul Islamic în Europa.
”Ar putea să fie vorba despre cazuri în care indivizii s-au radicalizat pe cont propriu sau primesc ordine”.
Germania este în alertă, după o serie de atacuri care au zguduit landul bavarez în ultima lună, lăsând în urmă 15 persoane decedate şi zeci de răniţi. Doi dintre atacatori, un solicitant de azil sirian şi un migrant afgan, au avut legăturiu cu militanţi ai Statului Islamic înainte de comiterea atacului.