Mii de migranți se îndreaptă către SUA

28 Dec 2023
Mii de migranți se îndreaptă către SUA

Migranții și-au petrecut noaptea de Crăciun dormind pe resturi de carton sau plastic, întinși sub copertine, corturi sau pe pământul gol, după ce multimea a început să se deplaseze spre nord cu o zi înainte, scrie SkyNews

Mii de migranți s-au deplasat încet spre nord prin Mexic, spre SUA, înaintea discuțiilor dintre cele două țări cu privire la criza migrației ilegale de la graniță.

Imaginile din ziua de Crăciun au arătat un lung șir de oameni, printre care și copii, plecând din Tapachula, în extremul sud-est al Mexicului.

Se estimează că aproximativ 8.000 de migranți din America Centrală, Venezuela, Cuba și din alte țări - mulți dintre ei familii cu copii mici - se îndreaptă spre SUA, au declarat organizatorii pentru Telemundo, un canal de știri în limba engleza si spaniolă deținut de NBC.

Caravana a început să se deplaseze spre nord în Ajunul Crăciunului, cu câteva zile înainte ca secretarul de stat american Antony Blinken să sosească în Mexico City pentru a discuta despre noi acorduri pentru a controla valul de oameni care încearcă să intre în SUA.

Blinken și șeful Securității Interne ale SUA, Alejandro Mayorkas, se întâlnesc miercuri cu președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador.

Imaginile au arătat că migranții și-au petrecut noaptea de Crăciun dormind pe resturi de carton sau plastic, întinși sub copertine, corturi sau pe pământul gol.

„Eram obișnuit cu cina mea de Crăciun cu familia, nu o petrec pe stradă, așa cum am făcut-o ieri”, a declarat Eduviges Arias, un migrant din Venezuela, pentru Associated Press.

În trecut, Mexicul a lăsat migranții să călătorească prin țară, având încredere că vor obosi. Nicio caravană de migranți nu a parcurs vreodată cele 1.000 de mile (1.600 de kilometri) până la granița cu SUA.

Caravana vine în momentul în care problema migrației ilegale în SUA din sud ajunge la punctul de criză.

Un număr record de migranți fără acte au trecut granița săptămâna trecută, potrivit oficialilor vamali americani.

În același timp, un număr record de migranți erau ținuți în custodie în unitățile de frontieră ale SUA, a spus NBC, citând trei oficiali ai Securității Interne.

Mexicul spune că a detectat 680.000 de migranți care se deplasează prin țară în primele 11 luni ale anului 2023.

Departamentul de Stat a declarat că discuțiile cu vecinul său se vor concentra pe „migrația neregulată fără precedent în emisfera vestică și vor identifica modalități în care Mexicul și Statele Unite vor aborda provocările de securitate la frontieră”.

Joia trecută, purtătorul de cuvânt al Camerei Republicanelor, Mike Johnson, a trimis o scrisoare președintelui Joe Biden, acuzându-l pentru criza la frontieră și îndemnându-l să acționeze „pentru a opri valul record al imigrației ilegale”.

Donald Trump, favoritul pentru a fi nominalizat de partid pentru a-l înfrunta pe  Biden la alegerile prezidențiale de anul viitor, a declarat recent că migranții „otrăveau sângele Americii” în timpul unui miting.

Alte stiri din Externe

Ultima oră