După negocierile Greciei cu ţările din zona euro, Guvernul lui Alexis Tsipras urmează să se confrunte cu furia din cadrul coaliţiei sale, dar mai ales a alegătorilor. Pentru a obţine un al treilea plan de ajutorare, Atena s-a angajat să realizeze numeroase reforme dure, scrie lemonde.fr.
Dar acordul suscită divizare în rândul majorităţii. Pentru unii reprezentanţi ai partidului său, Syriza, acordul constituie o trădare a voinţei populare exprimate la urne, cu ocazia referendumului de la 5 iulie, când 61% dintre greci au spus NU austerităţii.
Tuturor criticilor, Tsipras le-a răspuns într-un mesaj difuzat la televiziune marţi seara, în care a spus:”Îmi asum responsabilitatea unui text în care nu cred, dar îl semnez, pentru a evita un dezastru pentru ţară”.
„Acest acord va trece cu voturile opoziţiei, nu cu cele ale poporului”, a avertizat ministrul Energiei, Papagiotis Lafazanis. Acesta a rupt deja solidaritatea guvernametală cu peste zece deputaţi.
Tsipras va trebui să se bazeze pe Pasok (social-democraţi), Noua Democraţie (conservatori) şi Potami (centru-stânga).
Cât despre partenerul Syrizei în cadrul coaliţiei guvernamentae, partidul Grecilor Independenţi (ANEL), acesta a lăsat să planeze dubiile în legătură cu votul său, precizând că este necesară susţinerea Guvernului. Dată fiind această contestare, Tsipras nu exclude o eventuală remaniere.
Aprobarea deputaţilor greci nu este decât prealabilă. Va trebui ca Parlamentele mai multor ţări să se pronunţe – printre care Franţa, miercuri, o comisie a Parlamentului finlandez, joi şi Germania, vineri – înainte de a se concretiza promisiunea făcută Greciei de negociere a unui nou pln de ajutorare.
În afara partidului său, Tsipras va trebui să se confrunte cu reacţia electoratului, mai ales a sindicatelor.
Sindicatul funcţionarilor, Adedy, a fost primul care a lansat un apel la grevă pentru 15 iulie. Dar şi la organizarea unei manifestaţii în faţa Parlamentului, miercuri după-amiază, în momentul în care parlamentarii vor vota acordul cu creditorii.
Şi sindicatul colectivităţilor locale, Poe-Ota, a chemat la grevă. Băncile vor rămâne închise cel puţin până joi.
Grecia trebuie să găsească 12 miliarde de euro până la sfârşitul lui august, inclusiv pentru a rambursa datoria la Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Într-un raport publicat marţi seara, FMI a apreciat că Europa nu face suficiente eforturi pentru Grecia, adăugând că datoria ar trebui redusă. (M.C)
Citi'i mai multe despre situaţia din Grecia şi din lume la rubrica Externe!