Cele douăzeci și șapte de state membre ale Uniunii Europene (UE) trebuie să examineze miercuri proiectul de plafonare a anumitor importuri agricole din Ucraina, considerat insuficient de unele dintre statele, inclusiv Franța, care doresc să extindă aceste restricții la grâu - o cerere din partea organizatilor agricole, scrie Le Monde.
Dosarul va fi discutat în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre. „Nu există un acord” cu privire la includerea grâului, a recunoscut marți ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, în marja unei întâlniri cu omologii săi europeni. „Sunt suficiente țări noi pentru a avea o minoritate de blocare, pentru a cere modificări” textului, a avertizat ministrul francez Marc Fesneau.
Aceasta este o sursă de furie pentru lumea agricolă: UE a acordat Kievului o scutire de taxe vamale din 2022 pentru a sprijini țara în fața invaziei ruse. Fermierii europeni se plâng că afluxul de produse ucrainene, care nu îndeplinesc aceleași standarde, scad prețurile locale și echivalează cu o concurență „nedreptă” .
Negociatorii de stat și europarlamentarii au convenit la data de 20 martie să reînnoiască scutirea vamală cu un an, începând cu luna iunie, dar prin plafonarea importurilor de păsări de curte, ouă, zahăr, porumb și ovăz la volumele importate în perioada 2022-2023, peste care ar urma taxele ar putea fi reintroduse. Acest mecanism nu include grâul și orzul, așa cum au cerut deputații europeni și organizațiile agricole, dar și mai multe state – Franța, Ungaria și Polonia în frunte.
„Rutele maritime prin Marea Neagră funcționează din nou, produsele ucrainene își vor găsi piețele ”, a declarat ministrul maghiar al Agriculturii Istvan Nagy. „Fără includerea grâului, [acordul] este inacceptabil” pentru Budapesta, avertizează el, înaintea acestei întâlniri.