Meloni consideră invitația lui Macron către Zelensky „nepotrivită”: o încălcare a „unității” europene

09 Feb 2023
Meloni consideră invitația lui Macron către Zelensky „nepotrivită”: o încălcare a „unității” europene

Imediat după sosirea la Bruxelles, președintele Consiliului de Miniștri al Italiei a judecat cu severitate recepția în trei care i-a reunit pe Volodymyr Zelensky, Olaf Scholz și Emmanuel Macron la Elysée miercuri seară. Emmanuel Macron i-a răspuns fără întârziere, scrie BFMTV

Premierul italian Giorgia Meloni a considerat joi „intempestiv” invitația făcută de președintele francez Emmanuel Macron omologului său ucrainean Volodymyr Zelensky de a merge miercuri la Paris.

O încălcare a „unității” europene

Întrebată despre oportunitatea călătoriei la Washington de la începutul săptămânii a miniștrilor economiei francez și german, Giorgia Meloni a răspuns la sosirea ei la summitul UE de la Bruxelles: „Invitația de ieri către Zelensky a fost nepotrivită, deoarece cred că puterea noastră în această poveste este unitatea”.

„Înțeleg problemele politice interne, privilegiarea propriilor opinii publice interne, dar sunt momente când privilegiarea acestor opinii poate să nu fie favorabilă cauzei și mi se pare că a fost”, cu vizita la Paris de miercuri a lui Volodymyr Zelensky, căruia i s-a alăturat la Palatul Elysée cancelarul german Olaf Scholz.

Răspunsul Emmanuel Macron

Potrivit presei italiene, Giorgia Meloni a avut dificultăți în a accepta faptul de a nu fi fost invitată la această cină de miercuri seară care i-a reunit pe Emmanuel Macron, Volodymyr Zelensky și Olaf Scholz. Președintele francez și șeful guvernului italian au relații destul de tensionate, în special în problema migranților.

Întrebat despre aceste declarații ale Giorgiei Meloni, Emmanuel Macron a răspuns: „Nu am niciun comentariu de făcut”. „Am vrut să-l primesc pe președintele Zelensky, alături de cancelarul Scholz, cred că suntem în rolul nostru (...). Cred că depinde și de președintele Zelensky să aprecieze formatele pe care le alege”, a adăugat președintele francez.

„Ceea ce contează este că suntem eficienți colectiv și că avem o strategie care face posibilă găsirea unei păci durabile, adică o pace care să respecte Ucraina în drepturile și granițele ei, o pace care să respecte justiția în vederea a crimelor care au fost comise și o pace care să ne permită să construim un cadru de securitate durabil pentru Europa noastră”, a conchis el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră